Uw huisarts, apotheek of specialist geeft het document af. Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.
Hoe vraag ik een medicijnpaspoort aan? U kunt in de apotheek een medicijnpaspoort aanvragen. De apotheekmedewerker kan samen met u nakijken of uw medicijnpaspoort actueel en kloppend is.
Kost een medisch paspoort geld? Nee, een medisch paspoort wordt gratis verstrekt.
U haalt uw persoonlijke medicijnpaspoort gratis bij uw apotheek. Of u vraagt uw paspoort aan via de site van Mediq/Benu Apotheek en haalt het na twee werkdagen op bij een Mediq/Benu Apotheek naar keuze. Let op: een medicijnpaspoort is geen reisdocument of vervanging voor een recept.
Houd rekening met een verwerkingstijd van de verklaringen van enkele weken!
Een medisch paspoort bevat belangrijke informatie over o.a. je behandelingen, medicijngebruik, allergieën, contactgegevens in noodsituaties en je bloedgroep. Het paspoort is opgesteld in 11 verschillende talen waaronder Frans, Duits, Spaans en Engels. Dus ook handig in landen buiten Europa.
Medicijnen en babyvoeding in handbagage
Neemt u medicijnen mee? Dan moet u op verzoek een doktersrecept kunnen overhandigen of kunnen aantonen dat de medicijnen op naam staan. Voor de douanecontrole in het buitenland is het verstandig een Engelse versie van het doktersrecept mee te nemen.
Afhankelijk van het middel wat u gebruikt en het land waar u naartoe reist, kan het zijn dat u daar een verklaring voor nodig heeft. Medicijnen waarvoor verklaringen nodig kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld: Slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld oxazepam);
Denk aan sterke pijnstillers, slaapmiddelen of medicinale cannabis. Voor deze medicijnen hebt u een aparte medische verklaring nodig. Kijk op de website van het CAK om welke medicijnen het gaat en hoe u aan zo'n verklaring komt.
Het medicijnenpaspoort is geen reisdocument, maar somt wel op welke medicijnen je gebruikt. Of waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Je huisarts, apotheek of specialist geeft het document af.
Het voorkomt fouten en zorgt ervoor dat u sneller geholpen wordt. Gebruikt u medicijnen die onder de opiumwet vallen (bijvoorbeeld sterke pijnstillers, slaap- en kalmeringstabletten of ADHD-medicijnen)? Dan heeft u naast een Medicijnpaspoort nog een extra verklaring nodig.
Gebruikt u middelen die onder de Opiumwet vallen? Dan heeft u in het buitenland een speciale verklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen zoals ADHD-medicijnen, sterke pijnstillers, medicinale cannabis, bepaalde kalmeringsmiddelen, slaapmiddelen en sommige epilepsiemedicijnen.
In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen verslaafd aan medicijnen. Deze medicijnen zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen. De opiaten (pijnstillers als morfine en oxycodon) en benzodiazepinen (rustgevende en angstremmende medicijnen, zoals valium, oxazepam en andere 'pammetjes').
Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage. "In het ruim vriest het, waardoor de werkzaamheid verloren kan gaan.
Als behandelend arts mag je geen geneeskundige verklaring afgeven voor een eigen patiënt, omdat het jouw relatie met deze patiënt kan schaden wanneer je een negatief oordeel moet geven.
De meeste medicijnen kun je zonder problemen meenemen in het vliegtuig, maar voor bepaalde medicijnen heb je een speciale verklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en slaapmiddelen.
Een medicijnpaspoort is niet verplicht om te hebben. Het is vooral een actueel medicatieoverzicht. Een medische verklaring is altijd verplicht als je naar het buitenland reist met medicijnen die onder de Opiumwet vallen.
Het is toegestaan om medicijnen, zoals antibiotica, astma medicijnen, insuline of een EpiPen mee te nemen in vliegtuigen van Transavia. Om medicijnen in het vliegtuig mee te mogen nemen, vraag je voor vertrek een Europees medisch paspoort aan bij je huisarts of apotheek.
Rustgevende medicatie met een naam eindigend op -pam, ADHD-middelen en sterke pijnstillers als oxycodon: ze mogen allemaal niet mee het vliegtuig in zonder dat u kunt aantonen dat u ze voor medische doeleinden gebruikt. Een verklaring is daarom noodzakelijk.
Alle geneesmiddelen moeten bij een douanemedewerker gedeclareerd worden. De reiziger moet een geldig recept voor de medicatie meenemen. De reiziger moet het originele recept bij de douane kunnen aantonen. Het medicijn moet in de originele verpakking vervoerd worden.
Tramadol is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij plotselinge of langdurige hevige pijn. Soms schrijven artsen het voor bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).
Dat mag u natuurlijk zelf weten. Maar neemt u geld of andere 'liquide middelen' mee met een waarde van € 10.000 of meer? Dan moet u meestal aangifte doen bij de Douane.
Neem alleen vloeistoffen mee als die in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Doe al je vloeistoffen en gels in een transparant 1 liter zakje. Je mag dit zakje bij de securitycontrole in je handbagage laten zitten. Ook je laptop, tablet en andere elektronica hoef je niet meer uit je handbagage te halen.
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je maximaal 1 stuks handbagage meenemen. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je tussen de 5 en 14 kilo handbagage meenemen. Wil je geen risico nemen? Dan zit je bij 8 tot 10 kilo handbagage in de meeste gevallen veilig.