Jazeker! Vaak kook je stoofperen in wijn, maar als je liever geen alcohol gebruikt (omdat er kinderen mee-eten bijvoorbeeld), dan kun je de stoofperen ook in honing of bessensap koken. Hier voeg je allemaal smaakmakers aan toe zoals kaneel en gember.
Uit de voedingswaardentabel kan geconcludeerd worden dat Ranfru stoofperen een goede vervanger van vers fruit zijn. Bovendien bieden deze stoofperen voordelen boven verse peren en ander vers fruit. Zo bevatten stoofperen minder calorieën, minder koolhydraten en een even grote hoeveelheid voedingsvezels.
Er bestaan twee bekende soorten peren: handperen en stoofperen. Een handpeer kan direct uit de hand gegeten worden. Een stoofpeer daarentegen is kleiner en harder dan een gewone handpeer. Ongekookt zijn stoofperen niet geschikt om te eten en moeten daarom eerst gekookt of gestoofd worden en krijgen zo hun rode kleur.
In de klassieke bereiding van stoofperen worden de peertjes gekookt in een soepele rode wijn. Je kunt er ook voor kiezen om stoofperen in lichtzoete witte wijn te koken. Ze kleuren dan niet rood, maar krijgen een blanke kleur. Stoofpeertjes kunnen naast wijn ook gekookt worden in port en bessensap.
Een gezonde, smakelijke en eenvoudig te bereiden vrucht, die niet mag ontbreken, is de stoofpeer. In tegenstelling tot de gewone handperen, kun je een stoofpeer niet rauw eten. Bekende stoofperen zijn de Gieser Wildeman en de Brederode peer.
De perenboom is niet giftig voor de mens. Voor dieren zijn de peren ook niet giftig alleen de zaadjes kunnen beter niet gegeten worden door dieren.
Wat zijn peren:
Bij peren is er nog een onderscheid tussen stoof- en handperen. Bij handperen is een goede smaak en sappig smeltend vruchtvlees belangrijk, terwijl de stoofperen weer hele ander eigenschappen hebben. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente.
Stoofperen zijn een ander ras dan gewone peren, oftewel handperen. Het grootste verschil is dat je stoofpeertjes niet goed kunt eten zonder ze te stoven. En ze zijn een stuk kleiner dan de peer die je rauw eet. Gieser Wildeman en Saint Rémy zijn de meest bekende rassen.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud. Tip 2: Het stoofperenvocht zit knettervol smaak! Als je het in laat koken tot stroperige saus of bind met maizena is het heerlijk om te gebruiken voor desserts.
Stoofperen zijn een traditioneel en oer-Hollands gerecht. Er zijn veel liefhebbers voor deze kruidige, zoete peertjes.
Kook het vocht van de stoofperen dan in met wat extra suiker, zodat het een dikkere saus wordt. Giet dit over het ijs en het warme peertje voor een heerlijk nagerecht!
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Het antwoord is vrij simpel. Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen. In de vriezer blijven ze namelijk tot wel twaalf maanden goed.
Waarom kun je een stoofpeer niet rauw eten? Stoofperen kun je niet rauw eten. Daar zijn ze veel te hard voor.Ook smaken ze niet lekker.
Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman, hebben die kleurstof ook in zich. Normaal zijn ze blank van kleur, maar wanneer die stoofpeertjes worden gekookt kleuren ze rood. Door het koken verandert de hoeveelheid zuur in de peer. Soms koken mensen ze trouwens in bessensap of rode wijn om het nog mooier te maken.
Welke peer gebruik je voor stoofperen? De Gieser Wildeman is het meest populaire stoofpeertje van Nederland. Niet gek: hij is ideaal om te stoven én het hele jaar verkrijgbaar. Met zijn zoete smaak doet hij het goed naast winterse stoofgerechten of in desserts.
Wijn bij stoofperen en wild vlees:
Rode wijnen hebben tannines, die helpen bij het afbreken van eiwitten in het vlees en waardoor het vlees malser wordt. Bij wild vlees passen over het algemeen stevige en kruidige stoofperen, omdat deze goed samengaan met de sterke smaken van het wild vlees.
Het areaal stoofperen in Nederland bedraagt ruim 250 hectare. In de volksmond wordt de naam 'Gieser' ook wel verbasterd tot 'Giesse'. Gieser Wildeman kan zichzelf bestuiven en geplukt worden van half september tot begin oktober.
We onderscheiden twee soorten peren: handperen en stoofperen. De conférence, het meest gegeten perenras bij ons, valt onder die eerste categorie. Handperen rijpen in de fruitmand en eet je als ze zacht zijn. Stoofperen daarentegen kan je niet rauw naar binnen werken want ze zijn hard.
Bewaren. Gieser Wildeman stoofperen zijn op een koele plaats enkele weken houdbaar.
Gelukkig kun je stoofperen best een tijdje goed houden. In een afgesloten bak blijven ze maximaal een week goed in de koelkast. In de vriezer kun je ze zelfs drie maanden bewaren. Dat geldt voor zowel stoofperen met als zonder alcohol.