Mozzarella kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Mozzarella, waarvan de verpakking open is, kun je 2 tot 3 dagen goed houden in de koelkast. Kijk altijd bij een gesloten verpakking op de houdbaarheidsdatum. Deze kaassoort is wat sneller bedorven als andere kaassoorten.
Het proces van invriezen kun je het beste als volgt doorlopen: Verpak de mozzarella met vocht in luchtdichte diepvrieszakjes. Plak een label op de verpakking en vermeld de datum en kaassoort. Stop het achterin de diepvries bij -18°C voor maximaal 3 maanden.
Hoe herken je bederf? Je kunt bederf bij zachte kazen herkennen doordat de kaas niet meer fris ruikt of dat er een zure geur vanaf komt. Ook kan de kaas – die er wit uit hoort te zien – verkleuren of schimmelvlekjes vertonen.
Een zakje mozzarella kaas kan je in de vriezer prima bewaren. Handig omdat het in de koelkast minder lang houdbaar is.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
In het geval van mozzarella kun je beter redelijk voorzichtig doen. Een dag of twee over de datum kan over het algemeen nog wel, maar meer dan een week over de houdbaarheidsdatum begint toch riskanter te worden.
Hoe lang kan mozzarella bewaren? Na openenvan de verpakking kun je de kaas het best in dat vocht bewaren, maximaal twee tot drie dagen. Heb je het vocht per ongeluk weggegooid, dan kun je de kaas ook onder water zetten. Ook dan is de kaas maximaal twee tot drie dagen houdbaar.
Bevroren kaas ontdooien
Als je klaar bent om de kaas te gebruiken, leg hem dan in de koelkast om langzaam te ontdooien. Dit kan wel tot 24 uur duren, afhankelijk van de grootte van het blok kaas dat is ingevroren. Langzaam laten ontdooien is belangrijk, zodat het vocht weer in de kaas kan worden opgenomen.
Bewaar de mozzarella in het vocht en dek het bakje af in de koelkast.
Mozzarella kun je in de koelkast zo'n twee of drie dagen bewaren. Het is belangrijk dat je mozzarella in zijn eigen vocht bewaart. Dit houdt in dat je bij het openen van de verpakking, het vocht in een bakje giet zodat je de mozzarella – die je over hebt – daarna in zijn eigen vocht kan leggen.
Mozzarella bevat flink wat vitaminen, per 100 gram zelfs 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Ook vitamine B1 (2,7%), B2 (18%), B3 (2,5%), B6 (6,7%), B11 (6,7%) en B12 (60,7%) komen rijkelijk terug in deze kaas. Daarnaast bevat het kleine hoeveelheden vitamine D, E en K.
Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden. Maar dan moet je wel op een aantal dingen letten. Kaas invriezen werkt het beste bij harde kazen zoals 'gewone' kaas en Parmezaan.
Kaas invriezen
Jonge, jong belegen en Parmezaanse kaas kunt u prima in de vriezer kwijt. Makkelijk voor over de pasta of om te verwerken in een gerecht. Het is aan te raden om de kaas in blokjes te snijden of te raspen. Verpak het in plastic folie en vervolgens in een diepvrieszak of -bakje.
Geraspte zachte kazen, zoals Mozzarella en Bocconcini, zijn zeer kort houdbaar en moeten in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard.Ze moeten binnen 2-3 dagen na opslag worden gebruikt om hun kwaliteit en smaak te behouden.
Vul een bokaaltje/potje met een mengsel van half melk en half water.Voeg het restje mozzarella erbij.Sluit af.Zo kan je de mozzarella enkele dagen bewaren in de koelkast.
Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'Te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.
Dat komt voornamelijk doordat het een gevulde kaas is met een buitenlaag van mozzarella die een luxueuze vulling van room en wrongel omhult. Eet je burrata warm, koud of beide? Deze delicate kaas is het lekkerst op kamertemperatuur. We raden je aan hem ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast te halen.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Burrata bewaar je in de koelkast, na opening is de kaas vaak nog een paar dagen houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
De houdbaarheid van kaas verscheelt per type kaas. Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken.
Kaas van de koe wordt geel door een natuurlijke kleurstof genaamd caroteen. Dit zit in het voer wat zij eten. In de kaas wordt deze kleur nog geconcentreerder, omdat bij het maken van kaas de droge bestanddelen (waarin deze kleurstof zit) van de wei (bestaande uit voornamelijk water) worden gescheiden.