Adem uit en span tegelijkertijd uw buik- en bekkenbodemspieren aan en trek uw navel in richting uw ruggengraat.Span uw bilspieren aan en kantel uw bekken zodat uw stuitje van de grond komt. Uw onderrug wordt hierdoor tegen de grond gedrukt. Houd deze positie vast en blijf normaal doorademen.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Het kantelen van het bekken is belangrijk om te doen voor de bekkenrand met die honderden peesjes die allemaal spier worden naar de bil of naar de rug toe. Ontzettend belangrijk om dit dus goed te bewegen.
Het aanspannen van de hamstrings, bilspieren en buikspieren zorgt er dus voor dat het bekken naar achter kantelt en de rug bol trekt. Wanneer je korte hamstrings hebt (en strakke buikspieren) door continue spanning, ontstaat er een druk op de onderrug, die door deze spieren naar beneden getrokken wordt.
Oorzaken en symptomen van een scheef bekken
Een scheef bekken kan het gevolg zijn van een ongeluk zoals een valpartij of struikelen over een losliggend kleedje. Ook een verkeerde houding tijdens het werk waarbij u langdurig op een ongeschikte stoel zit, kan leiden tot een scheefstand van het bekken.
Er zijn helaas geen mogelijkheden om het bekken zelf middels oefeningen recht te zetten. Wanneer wij het bekken behandelen, kun je wel oefeningen doen ter ondersteuning.
Symptomen van een bekkenscheefstand
Zo kunt u last hebben van nekpijn, schouderpijn, rugpijn, pijn in het bekken, moeite met bewegen en uitstralende pijn in de benen.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken. Blijven klachten echter 4 tot 6 weken na de bevalling aanhouden, dan is het verstandig om een gespecialiseerde (oefen)therapeut of bekkenoefentherapeut te bezoeken.
Bewegende bekkenbrug met één been
Ga op je rug liggen met gebogen knieën en voeten plat op de vloer, armen naast je op de grond. Druk je bekken omhoog. Breng je gewicht naar het linkerbeen, strek dan je rechterbeen. Beweeg je rechterbeen rustig op en neer.
Contact. Deze oefeningen hebben als doel het bekken beter te stabiliseren, de spierkracht te vergroten en de spieren te rekken. Oefen op een rustig moment. Naast de oefeningen zijn wandelen, fietsen en zwemmen goede manieren om uw conditie te verbeteren.
Een correcte houding is een positie waarbij u beide voeten recht onder uw heupen plaatst (bij zithouding moeten beide voeten stevig op de grond staan). Bil- en buikspieren zijn lichtjes opgespannen. Een holle rug is absoluut te vermijden, maar naar de andere kant doorbuigen is ook nergens voor nodig natuurlijk.
Houd je voeten op heupbreedte. Kantel je bekken langzaam door je bil- en buikspieren aan te spannen en je rug plat op de grond te houden. Je stuitje moet hierdoor omhoog komen. Ontspan en kantel vervolgens je bekken in de andere richting en maak je onderrug hol.
Bij een bekkenkanteling zagen we het bekken door op drie verschillende plaatsen (A,B en C) en we het kantelen van het zo ontstane, losse stuk. Dit zetten we vervolgens vast door middel van een speciale plaat met schroeven. Op die manier kan het stuk weer vastgroeien. Dit vastgroeiproces duurt ongeveer 6 tot 10 weken.
Pijnklachten. Pijn middenvoor in het bekken (op of rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen langs de binnenkant van het bovenbeen, naar de lies, of de schede. Pijn links en/of rechts onder in de rug ter hoogte van de twee kuiltjes.
Een bekkenband is ideaal om voor, tijdens en na de zwangerschap en bevalling te dragen. Aanbevolen door fysiotherapeuten en bekken therapeuten. Een bekkenband geeft steun en compressie bij zwangerschap en bekkeninstabiliteit. Bekkenbanden en braces bieden extra ondersteuning en comfort.
Bij een bekkenblokkade spreekt men eigenlijk over een verminderde beweeglijkheid tussen ons darmbeen (Os ilium) en ons heiligbeen (Os sacrum), of beter gezegd een mobiliteitsbeperking in het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht).
Zorg voor afwisseling
Wissel lang zitten, staan, liggen en lopen af. Ga regelmatig wandelen of fietsen (zonder kinderen). Probeer staande klusjes zittend te doen (strijken, groente snijden) en zittende activiteiten liggend (telefoon, televisie, lezen).
Bekken klachten kunnen voorkomen worden door voldoende te bewegen en te letten op de houding in het dagelijkse leven. Het is belangrijk dat i rechtop zit i.p.v onderuit gezakt. Vermijd lange autoritten of zorg voor voldoende pauzes. Rust liggen op uw zij en niet op uw buik of rug.
Passief hangen
Dit is een goede oefening om je rug te ontlasten doormiddel van decompressie. Omdat je gaat hangen krijgen je rugwervels en spieren ook even meer ruimte en kunnen ze zich verlengen. Daarnaast werk je ook aan mobiliteit in je schouders en aan de kracht van je handen.
Bij vrouwen met bekkengordelpijn is de beste slaaphouding zeer individueel. Een extra kussen kan helpen een goede slaaphouding te creëren (en zo de pijn te verminderen). Zo kan je met een kussen tussen de (geplooide) knieën slapen of met een kussen tegen de rug (bij zijlig) of onder de knieën (bij ruglig).
Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.
Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Het is goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten. Daarmee voorkom je dat je urine of ontlasting gaat verliezen, of een verzakking krijgt. Met een rustige opbouw komt het meestal weer goed.
Bij een bekkenscheefstand staat het bekken aan één kant lager dan de andere kant (horizontaal gezien). Door een bekkenscheefstand kunnen er klachten ontstaan, zoals lage rugpijn, pijn in het bekken of in de benen. Dit komt doordat het lichaam de scheefstand probeert te compenseren.
Een pijnloze behandeling op de speciale Krullaards Perfect Reset Plate zorgt ervoor dat uw bekken weer recht staat en klachten die veroorzaakt werden door deze bekkenscheefstand kunnen verdwijnen of sterk verminderen.”
Als de wervelkolom nog redelijk soepel is, buigt de wervelkolomchirurg tijdens de operatie de wervelkolom zo recht mogelijk. Vervolgens zet hij de wervels aan elkaar vast. Dat heet: spondylodese. Maar als de wervelkolom stijf is, kan de wervelkolomchirurg de rug niet rechter maken door alleen maar te buigen.