Een PVC vloer kan goed tegen vocht en kan daarom ook geplaatst worden in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, wc of keuken.
Een PVC vloer heeft een glad oppervlak. Hierdoor kan de vloer goed tegen vocht en is deze makkelijk te verzorgen.
PVC wordt gebruikt voor allerlei zaken die bestand zijn tegen water. Denk aan waterleidingen, regenjassen en douchegordijnen. Een PVC-vloer raakt dan ook niet snel beschadigd door vocht. Als de vloer er tenminste niet langdurig aan wordt blootgesteld.
Het oppervlak is van een zeer hard kunststof waarin geen water doordringt. PVC-vloeren kunnen gewoon nat worden zonder dat dit direct problemen geeft. Het materiaal kan tegen tijdelijke stoom, vocht en damp. Toepassing in toilet, keuken en zelfs badkamer is dus goed mogelijk.
Wat is de levensduur van een PVC vloer? Eén van de grote voordelen van PVC is de extreem lange levensduur. Een kwalitatief hoogwaardige PVC vloer gaat tot wel 30 jaar mee. PVC is dan ook sterker dan veel andere vloersoorten zoals laminaat en vinyl.
Goed bestand tegen vocht
Een PVC vloer kan goed tegen vocht en kan daarom ook geplaatst worden in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, wc of keuken.
PVC-vloeren zijn over het algemeen waterdicht. Dit betekent dat ze zo zijn behandeld dat ze binnendringend water tot op een bepaalde hoogte aan kunnen. Ze beschadigen dus niet door water en dit is heel handig voor bijvoorbeeld in de douche!
Een van de belangrijkste dingen waar u op moet letten bij het kopen van een PVC vloer is de dikte van de toplaag. Deze varieert van 0,3 tot 0,7 millimeter. Hoe dikker deze laag, hoe hoger de kwaliteit van de PVC vloer. De geschikte dikte hangt af van het gebruik van de vloer.
Nog een voordeel van PVC: deze vloeren zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, stijlen en patronen, dus voor elk interieur is er een passende PVC vloer. Het is wel belangrijk om te weten dat PVC niet buiten kan worden gelegd, want bij grote temperatuurverschillen kan het PVC gaan uitzetten of krimpen.
PVC is zeer hard en goed bestendig tegen vallen, stoten en vocht. Dit maakt PVC tot een uitstekende keuze voor bijvoorbeeld gezinnen met (jonge) kinderen. Het is een zeer duurzaam type vloer dat ook bij intensief gebruik lang mooi blijft. Een goed onderhouden PVC-vloer gaat makkelijk enkele decennia mee.
Een PVC-vloer oogt sneller als één egaal vlak, waardoor je het minder makkelijk laat lijken op een echt houten vloer. PVC heeft een zachtere samenstelling en hierdoor heb je minder last van contactgeluid dan bij een laminaatvloer. Beide vloeren zijn beschikbaar in vele kleuren en dessins.
Bij watervast laminaat bevat de draagplaat een kunststof profiel, de zogenaamde "Aqua Floor", dat veel beter bestand is tegen vocht. De oppervlakken en randen van de planken zijn geïmpregneerd zodat uw vloer in de keuken of de badkamer niet opzwelt door constante vochtigheid en opspattend water.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
In principe is laminaat nooit helemaal waterbestendig. Het meeste laminaat kan wel tegen kort contact met vocht, bijvoorbeeld wanneer je in de keuken iets knoeit of er een glas drinken van de eettafel valt.
Ondervloer PVC en laminaat
De ondervloer moet hard, droog, vlak en stabiel zijn. Is dit niet het geval, dan zal dit zichtbaar zijn in de vloer. Om dit te voorkomen kun je de ondervloer het beste egaliseren. Dit doe je door middel van het aanbrengen van egaline.
Dankzij deze speciale eigenschappen tegenover normale laminaatvloeren, is laminaat voor vochtige ruimtes uitermate geschikt voor plaatsing in de badkamer. Het is daarentegen niet geschikt voor toepassing buitenshuis of in natte ruimtes zoals sauna's, douchecabines, stoombaden en ruimtes met een afvoer in de vloer.
Het beste is om de pvc vloer minimaal 1 keer wekelijks te dweilen. Op deze manier verlengd de levensduur van de vloer aanmerkelijk en blijft deze natuurlijk altijd redelijk schoon en zuiver. Het grote voordeel van een pvc vloer is natuurlijk dat vuil eenvoudig te verwijderen.
Als we naar het materiaal gaan kijken, worden de eerste verschillen snel duidelijk. Zo is PVC vervaardigd uit polyvinylchloride; een dun, soepel en makkelijk te bewerken materiaal. Laminaat bestaat daarentegen uit meerdere samengeperste lagen en is doorgaans dikker.
De veiligste keuze is PVC. PVC-planken zijn namelijk 100% waterdicht – wat niet betekent dat ze douchebestendig zijn. Maar een badoverstroming kunnen ze zonder probleem aan. Ook het laminaat van Quick-Step is opgewassen tegen vocht.
Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer. Je kunt bij ons niet alleen terecht voor het leggen en de aanschaf van je PVC vloer, maar ook voor de installatie van je vloerverwarming.
Levensduur PVC
Een PVC vloer gaat zo'n 15 tot 30 jaar mee. Hoe lang jouw PVC vloer goed blijft, is afhankelijk van de dikte van de toplaag.