De wijk die je niet mag (kunt) overslaan in Lissabon is het hart van de stad: Baixa. Baixa is een levendige wijk en kan in het hoogseizoen flink druk zijn. Het ligt tussen de wijken Chiado en Alfama in en overleefde – in tegenstelling tot Alfama – de aardbeving niet waardoor het veel gebouwen van na die tijd kent.
Als je nieuw bent in Lissabon, raden we aan om te logeren ergens in de Baixa-wijk, in de Chiado-wijk of in de buurt van de Avenida da Liberdade (kaartgebieden 1, 2 en 4).
Baixa is hét centrum van Lissabon en je vindt er dan ook tal van bezienswaardigheden, zoals het Praça do Comércio, één van de mooiste pleinen van Europa. Ook de sfeervolle pleinen Rossio en Praça da Figueira liggen in deze wijk, net als de historische Santa Justa-lift.
Lissabon is een ontzettend veilige stad. De meeste plekken in de stad zijn voor toeristen veilig. Toch zijn er een tweetal plekken in Lissabon die bij voorkeur vermeden dienen te worden. De eerste is Cais do Sodré.
Lissabon is de 95e duurste stad ter wereld qua kosten van levensonderhoud, volgens een studie van Mercer. Het huren van een appartement met 3 slaapkamers in de belangrijkste delen van Lissabon, bijvoorbeeld, is ongeveer 3.150 euro - het is duurder dan in São Paulo, Vancouver en Johannesburg.
Porto is een mooie, rauwe stad. Toeristisch, maar veel minder dan Lissabon. Prachtige smalle steegjes, stijle trappen, tegels die schots en scheef liggen, rode daken en vooral de kleurrijke muren en tegels geven een sprookjesachtige sfeer.
Goedkoop eten, drinken in Lissabon
In Portugal zijn de kosten voor overnachting en verblijf veel lager dan in Nederland. Een kopje espresso kost bijvoorbeeld maar 70 cent. Over het algemeen is eten in een restaurant in Lissabon ongeveer 30% goedkoper dan thuis.
Het kraanwater is veilig om te drinken, maar het kan wel wat smaken naar chloor. Je kunt altijd flessen water kopen als je dit niet lekker vindt of als je twijfelt over de kwaliteit van het drinkwater.
Lissabon is een fijne en bruisende stad waar je je prima een aantal dagen kunt vermaken. Zorg dus zeker dat je 3 à 4 dagen inplant voor een stedentrip naar Lissabon, want er is genoeg te doen in de stad en de omgeving en je vindt er veel mooie bezienswaardigheden. Vanuit Nederland is Lissabon goed bereikbaar.
Drinkwater. Het drinkwater in Portugal is van goede kwaliteit en niet schadelijk voor de gezondheid. Heb je toch je twijfels erover, kook het dan eerst of koop flessenwater. Let er dan wel altijd op dat je gesloten verpakkingen koopt.
De binnenstad van Lissabon
De wijk in het dal aan de Taag heet Baixa en is populair bij toeristen om zijn winkelstraten en de vele bezienswaardigheden. Baixa is het historische centrum van Lissabon. Op de heuvels aan beide zijden van Baixa liggen de middeleeuwse wijken Alfama en Mouraria en Chaido en Bairro Alto.
Wanneer u een stedentrip naar Lissabon boekt is het het makkelijkste om Praia de Carcavelos of Praia Sao Pedro te gaan. Deze stranden zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer. Wanneer je een stedentrip naar Lissabon doet, beperkt bent in tijd maar toch graag een strand wilt bezoeken dan is dit de beste oplossing.
De bekendste tram is Tram 28 tussen Martim Moniz en Campo de Ourique. Hoewel je de tram op elke halte kunt nemen, begint de route in het historisch centrum op het plein Largo Martim Moniz. De rit gaat verder naar de wijk Graça en de kerk Igreja de São Vicente de Fora.
Lissabon is natuurlijk geen badplaats maar toch kun je er naar het strand. Het mooist zijn natuurlijk de stranden aan de Atlantische Oceaan met zijn woeste golven. Je kunt echter in de buurt van Lissabon ook op een strand aan de rivier de Taag gaan zonnen.
Lissabon, gelegen aan de monding van de Taag, heeft een sterke band met de zee. Het is de enige Europese hoofdstad met stranden aan de Atlantische Oceaan. Daarom moet u zeker de kuststreek rond Lissabon verkennen of enkele dagen op het strand doorbrengen.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner.
Stevige wandelschoenen bieden tevens bescherming tegen slangenbeten. Aan de kust zijn stevige sandalen nodig. Waterschoenen met een stevige zool beschermen tegen scherpe stenen en rotsen. In religieuze gebouwen geldt een kledingvoorschrift.
In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.
Je kunt het qua eten en drinken zo duur maken als je zelf wilt in Lissabon. Ik at meestal bij hippe hotspots, in plaats van lokale barretjes. Maar als je daar wilt eten, kun je al voor een paar euro een dagmenu scoren. Ik betaalde meestal tussen de €10 en €20 voor mijn maaltijd (inclusief drankje!)
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in de middenmoot in. Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.