Er zijn verschillende soorten badkamerplanten waar u uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan varens, deze planten houden van een hoge luchtvochtigheid.Maar ook de lepelplant is een geschikte keuze voor in uw badkamer. Deze plant komt oorspronkelijk uit het regenwoud en houdt daarom ook van een vochtige ruimte.
Voordelen van Planten in de Badkamer
Ze helpen niet alleen bij het verfraaien van de ruimte, maar ze dienen ook als natuurlijke luchtzuiveraars en luchtbevochtigers. De vochtige atmosfeer biedt planten de ideale omstandigheden om te gedijen, terwijl ze ons tegelijkertijd voorzien van schonere lucht om in te ademen.
Kan een Pannenkoekplant in de badkamer? Ja, een Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides) kan in de badkamer, maar zorg wel voor voldoende licht. Deze planten zijn niet veeleisend en voelen zich over het algemeen goed in kamers met helder, indirect licht.
De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft.
Zo krijg je een volle pannenkoekplant
Wil je één hele volle pannenkoekplant? Dan moet je de stekjes juist laten zitten. De plant moet dan wel zijn energie verdelen over alle stekjes en zal in zijn geheel minder snel groeien in de lengte.
In de badkamer krijgt jouw orchidee voldoende vocht om te kunnen groeien. Geef daarnaast elke drie weken één soeplepel water extra. Om jouw orchidee een goede basis mee te geven, zet je deze in Pokon Orchidee Potgrond. Deze potgrond zorgt voor de juiste waterhuishouding en bevat voeding voor 60 dagen.
Heeft je badkamer geen ramen en zoek je een plant om de ruimte wat op te fleuren? Dan is de graslelie een goede keus. Deze plant gedijt goed op een donkere plek, want hij houdt niet van direct zonlicht. Daarnaast past de graslelie zich makkelijk aan en zuivert hij de lucht.
Sierasperge (Asparagus setaceus)
De sierasperge is nog zo'n ideale kamerplant voor de badkamer. Deze kamerplant is oersterk, maar heeft wel veel water en hoge luchtvochtigheid nodig. Vergeet niet te sproeien, anders worden de bladeren geel en vallen ze uit.
Het gaat hierbij vooral om cactussen, vetplanten en planten met behaarde bladeren. Deze planten kunnen absoluut niet tegen een hoge luchtvochtigheid, en kunnen hier zelfs van gaan rotten. Zet jouw cactus of vetplant daarom niet in de badkamer.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Klimop kan helpen om schimmelsporen uit jouw binnenlucht te filteren maar deze plant zou niet mogen gebruikt worden als een volledige vervanger van een kwalitatieve luchtreiniger. Klimop dien je eerder te beschouwen als een bijkomend wapen voor jouw strijd tegen schimmel in huis.
Ruimtes met planten hebben wel 50 tot 60% minder bacteriën in de lucht dan kamers zonder planten. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom planten in huis goed voor je gezondheid zijn. Typische luchtzuiverende kamerplanten zijn goudpalmen en dracaena (drakenbloedboom).
De meest voorkomende reden is volgens orchidee-kopen.nl waarschijnlijk onvoldoende water geven. Orchideeën zijn gevoelig voor te veel water en kunnen gaan rotten als er te veel vocht in het wortelsysteem zit.
Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.
Slappe bladeren kunnen twee oorzaken hebben: te veel water of juist te weinig. Ai. Wanneer de wortels van de orchidee grijs zijn, betekent dit dat je orchidee te droog is.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Je kan ook meer zouttolerante planten aanplanten zoals gewoon riet (Phragmites australis), zeealsem (Artemisia santonicum) of smalle weegbree (Plantago lanceolata). Deze planten kunnen beter tegen de urine dan de gazongrassen.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
De meeste kamerplanten zijn niet dol op grote temperatuurverschillen. Zet je kamerplant dan ook niet naast een deur om tocht te voorkomen. Let ook op in de winter en plaats je kamerplant dan niet direct naast het raam. Zeker niet wanneer het een raam met enkel glas is.
Licht en standplaats
De Pannenkoekplant houdt van een lichte plek, maar houdt 'm uit de felste middagzon direct achter glas. Als de plant het te heet krijgt, kunnen de bladeren verschrompelen. Worden de bladeren slap en gelig, dan kan dat komen doordat 'ie teveel of juist te weinig licht krijgt.
De Pannenkoekenplant groeit op z'n best wanneer u hem niet teveel water geeft. Ook is het aan te raden om de plant tussen de gietbeurten door even één tot twee dagen iets te laten opdrogen. Wanneer de Pannenkoekenplant slap hangt is een scheut water genoeg om de plant weer bij te laten trekken.
De Pilea peperomioides is een plant die van veel licht houdt, dus het is erg belangrijk dat je 'm niet op een te donkere plek zet. Een plekje in een hoek of in het midden van de kamer zal al gauw te donker zijn. De bladeren zullen dan geel kleuren en uiteindelijk loslaten.