De kleur van je ogen zegt iets over je karakter Blijkbaar kun je aan de kleur van iemands ogen aflezen hoe hij of zij in elkaar steekt (tot op zekere hoogte natuurlijk). Zo vonden Australische onderzoekers dat mensen met lichte ogen minder meegaand zijn en veel competitiever dan mensen met donkere ogen.
Groene ogen worden vaak gezien als de ultieme jackpot. Mensen met deze oogkleur zouden namelijk beschikken over de leiderscapaciteiten van mensen met bruine ogen en over de innerlijke kracht van mensen met blauwe ogen.
De meest voorkomende oogkleur is bruin, ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8 tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
Bruine ogen: de meest voorkomende oogkleur en natuurlijke leiders. Mensen met bruine ogen komen het meest voor. Mensen met deze oogkleur worden ook vaak als leiders beschouwd en stralen meer vertrouwen uit dan mensen met een andere oogkleur. Dit komt vanwege een stofje, genaamd melanine.
Hoe meer pigment iemand heeft, hoe donkerder de ogen zijn (bruine ogen) en hoe beter iemand in het zonlicht kan kijken. Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur.
Mensen het groene ogen zijn het meest verleidelijk. Bovendien bleek uit het onderzoek dat ze minder snel boos zijn, onafhankelijk zijn, een onvoorspelbaar kantje hebben en het creatiefst zijn. Dat maakt dat anderen hen vaak sexy en mysterieus vinden.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Op basis van het aantal stemmen is Cathy Krielaart uit Rotterdam tot de uiteindelijke winnares gekozen. “Wij waren aangenaam verrast om te zien dat zoveel mensen enthousiast een foto van hun ogen instuurden. Wat zaten er prachtige exemplaren tussen!
Hoe aparter de oogkleur, hoe aantrekkelijker die oogkleur werd gevonden. Grijze ogen zijn bijvoorbeeld zowel de meest uitzonderlijke als de meest aantrekkelijk bevonden oogkleur, gevolgd door goudbruine en groene ogen. Bruine ogen daarentegen komen het vaakst voor en worden het minst aantrekkelijk gevonden.
Hoeveel procent van de mensen heeft bijvoorbeeld blauwe ogen? In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
Niet altijd dezelfde oogkleur
Meestal krijgen kinderen uiteindelijk dezelfde kleur ogen als hun ouders. Maar je kleur ogen krijg je niet alleen van je ouders. Ook de genen van je (verre) voorouders tellen mee. Daarom kun je een andere oogkleur hebben dan je had verwacht.
De oogkleur is dus afhankelijk van het licht, vooral bij ogen die weinig pigment bevatten. De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen.
Ze hebben alles over voor vriendschap, en dat wordt door anderen gewaardeerd. Ook zijn ze observerend en extrovert. En nog iets: mensen met blauwe ogen kunnen beter tegen de pijn en stress bij een bevalling dan mensen met donkere ogen.
Bruine ogen komen het meest voor. Dat is niet vreemd, want bruin is genetisch gezien de dominante oogkleur. Bruine ogen gaan meestal samen met bruin of zwart haar. In veel populaties is bruin de enige aanwezige oogkleur (op een enkele uitzondering na).
Eet gezond en drink voldoende
Naast water hebben ook komkommer en kokosolie een hydraterend effect. Ook wortelen zijn echte superfoods voor de ogen. Ze zitten boordevol vitamine A en betacaroteen, dus knabbelen maar! Omega 3-vetzuren verbeteren de traanproductie en zijn onmisbaar voor mooie ogen.
Behalve in films draagt Angelina Jolie ook regelmatig kleurlenzen op de rode loper. Haar natuurlijke oogkleur is lichtblauw, maar tijdens speciale gelegenheden draagt ze vaak gekleurde contactlenzen. Vooral groene lenzen staan erg mooi bij haar donkere haarkleur.
Als beide ouders bruine ogen hebben is er een kans van 75 procent dat hun kind bruine ogen krijgt, 6,2 procent kans op blauwe ogen en 18,8 procent kans op groene ogen.
Groene ogen bevatten weinig melanine. Groene ogen worden weleens gerelateerd aan licht haar zoals blond of rood. Maar bij mensen met donker haar worden zij ook aangetroffen. Zij komen echter het meest voor in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië, Iran, Turkije, Pakistan en India.
Melanine bepaalt oogkleur
Melanine zorgt ervoor dat je donker- of lichtbruine ogen hebt, of donker- of lichtblauwe ogen, of grijze of zelfs 'zwarte' ogen. Alle andere kleuren daartussen (blauw, groen, rood, violet) verschijnen dankzij lichtreflectie, en bestaan niet in de ogen zelf.
Prachtige blauwe, lichtbruine en donkergrijze ogen
De oogkleur van je baby kan het eerste levensjaar veranderen. Vrijwel alle blanke baby's worden geboren met blauwe ogen. Dit is dus niet altijd de definitieve oogkleur en kan nog veranderen naar bruin of groen.
Dat betekent dat rode kleuren je groene ogen extra zullen accentueren. Kleuren zoals paars, rood en verschillende tinten oranje complementeren jouw ogen. En kleuren als peach, bruin, koper en pruimkleuren passen ook mooi. Tip 2: Dezelfde rode, paarse en bronzen kleurregels werken ook voor eyeliner en mascara.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Maar bij mensen met donker haar worden ze ook aangetroffen. Groene ogen in Nederland zijn vaak blauwe ogen met gele of bruine vlekjes erin. Ze neigen dus naar groen, afhankelijk van de kleur kleding die je draagt. Oogkleurverandering – De kleur van het oog kan in de loop van de tijd veranderen.