Prijzen voor drankuitkoop lopen behoorlijk uiteen, maar een richtprijs is tussen de € 5,- en € 7,50 p.p. per uur.
Samenvattend, voor een feestje van 2-3 uur, kun je rekenen op minimaal 4-6 hapjes en 3-4 drankjes per persoon.Voor een feestje van 4-5 uur, kun je ongeveer 8-10 hapjes en 5-6 drankjes per persoon aanbieden. Houd ook rekening met de dieetwensen van je gasten en zorg voor voldoende opties voor iedereen.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger.Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Spoiler: Binnenlands gedestilleerd (bier, wijn, fris, jenever,Vieux) kun je gemiddeld rekenen met € 4,- tot € 7,50 per persoon per uur. Buitenlands gedestilleerd (whiskey, gin, Bacardi (rum), etc) kun je gemiddeld rekenenen met € 6,50 tot € 15,- per persoon per uur.
Afkopen betekent dat je vooraf met de locatie of cateraar een vast bedrag (gebaseerd op aantal gasten) afspreekt en daar onbeperkt voor gedronken mag worden. In beide gevallen kun je een 'dranklijst' afspreken.
Hoeveel drank voorzie je per persoon? Algemeen kunnen we stellen dat je voor het eerste uur best 3 drankjes per persoon voorziet.Daarna reken je 2 drankjes per gast per uur. Als je feestje bijvoorbeeld 4 uur duurt, voorzie je 9 drankjes per persoon.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
1 WIJNTJE IN DE KROEG = 4,5 WIJNTJES THUIS. Een glas wijn in de kroeg kost in Nederland gemiddeld €3,50. Koop je een fles en drink je die met je vrienden thuis, dan kan dat per glas slechts €0,83 kosten.
Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon.
Ben je een ervaren bestuurder en heb je je rijbewijs langer dan 5 jaar? Dan geldt er een limiet van 0,5 promille. Dit zijn ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur voor mannen.Bij vrouwen is dit iets minder dan 2 glazen, ongeveer 1,5 glas alcohol.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed.Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken.
Kort door de bocht: Een gemiddeld bedrijfsfeest kost (afhankelijk van de invulling) tussen de 70 en 120 euro per persoon. Een hoger bedrag mag ook :-) maar dan schiet een feest zijn doel vaak voorbij met allerlei opdringerig entertaintment of activiteiten waar niemand op zit te wachten.
Het bier wordt gedronken uit glazen van 0,2 liter, waardoor je dus 5 glazen kunt schenken van 1 liter bier (punt 3). De hoeveelheid bier die je nodig hebt is dus: 25 bierdrinkers x gemiddeld 8 glazen bier = 200 glazen bier. Je haalt 5 glazen uit 1 liter bier, dus voor 200 glazen heb je 200 : 5 = 40 liter bier nodig.
Als gemiddelde drankverbruik kan je uitgaan van circa 2,5 tot 3 drankjes per persoon per uur. Bij hele beschaafde drinkers ligt het gemiddelde op circa 1,5 drankje per uur. Bij de echte doordrinkers kunt u uitgaan van gemiddeld 5 drankjes per uur. Dit is een gemiddelde!
Uit een bierfust van 50 liter kun je ongeveer 220 fluitjes en 180 vaasjes bier tappen. Heb je ook aan koolzuur gedacht? Per 100 liter heb je ongeveer 1KG koolzuur nodig.
1 Drinks. Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per deelnemer voor een receptie of drankfeest. Daarna is dat gemiddeld twee drankjes per persoon. Voor een ontvangst met koffie en thee of een koffiepauze neem je als richtlijn anderhalf kopje per persoon.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Bij een feest kun je ervan uitgaan dat mensen meestal zo'n 2 glazen wijn per uur zullen drinken. Let wel op: vaak nemen gasten in het eerste uur iets meer glazen dan later op de avond (of in de middag). Stel: je hebt een feest van 4 uur. Ga dan uit van 3 glazen in het eerste uur en 2 glazen in de uren erna.