Ook de hulst, schijnhulst, Japanse broodboom, rhododendron, vuurdoorn, glansmispel en berberis zijn voorbeelden van struiken die hun blad niet verliezen gedurende de winter. Daarnaast bestaan er ook semi-wintergroene haagplanten zoals de wintergroene liguster, in het Latijn ligustrum 'Atrovirens' genoemd.
Coniferen zoals de thuja, taxus, Californische cipres en Leylandii coniferen zijn hiervoor het meest geschikt. Ook andere wintergroene haagplanten zoals de laurierkers, de hulst, de glansmispel en de klimop lenen zich hiervoor uitstekend. Heeft u liever een bladverliezende haag? Ook dan is de keuze erg royaal.
De Fagus Sylvatica (groene Beukenhaag) en de Fagus Sylvatica Atropunicea (rode Beukenhaag) zijn beide bladhoudend. De bladeren verdorren wel in de herfst, maar ze blijven de hele winter lang zitten. In het voorjaar worden al deze verdorde bladeren weer vervangen door het nieuwe gebladerte.
Soorten bladhoudende haagplanten
Voor een groenblijvende haag kunt u ook kiezen voor onder andere hulst, liguster, laurierkers, Portugese laurier, struikkamperfoelie, olijfwilg en zuurbes. Struikkamperfoelie Lonicera nitida heeft veel eigenschappen die Buxus ook heeft.
Ook de hulst, schijnhulst, Japanse broodboom, rhododendron, vuurdoorn, glansmispel en berberis zijn voorbeelden van struiken die hun blad niet verliezen gedurende de winter. Daarnaast bestaan er ook semi-wintergroene haagplanten zoals de wintergroene liguster, in het Latijn ligustrum 'Atrovirens' genoemd.
Taxushaag is ook een sterke groenblijvende haagplant. De taxushaag is een sterke groenblijvende haagplant. De taxus behoort tot de coniferen en is in die categorie het sterkste soort. De taxus is een langzame groeier en groeit ongeveer 25 tot 35 cm per jaar.
Een beukenhaag snoeien kan twee keer per jaar: eind mei tot half juni en nogmaals rond september. Door regelmatig snoeien kunt u van de beuk een strakke hoge of middelhoge haag maken.
Een gezonde beukenhaag die goed wordt bijgehouden, heeft vele vertakkingen en is mooi vol. Om dit te realiseren is het belangrijk dat u uw heg regelmatig snoeit. Door uw beukenhaag te snoeien worden namelijk nieuwe vertakkingen gestimuleerd. Nieuwe vertakkingen zorgen ervoor dat de haag steeds dichter en voller wordt.
Als je op zoek bent naar zo'n haag heb je de keuze uit veel varianten die tijdens het bloeiseizoen prachtige bloemen krijgen, zoals de vlinderstruik, de heesterganzerik en de kornoelje. Ook plattelandsklassiekers zoals de sleedoorn en de meidoorn zijn prachtig bloeiende haagplanten die heel makkelijk in onderhoud zijn.
Je kunt pas aanplanten wanneer deze planten in rust zijn. Voor planten met blote wortel is dit van begin november tot einde maart/half april.Kluitplanten kun je aanplanten vanaf half oktober tot half april (behalve bij vorst overdag).
Welke haagplanten zijn goedkoop? Met name de beukenhaag en haagbeuk staan bekend als zeer goedkope haagplanten. Voor een klein prijsje plant je een prachtige haag aan die geen enkel seizoen saai is.
Wat is eigenlijk het verschil tussen heggen en hagen? Een heg is strak, bestaat vaak uit beuk, meidoorn, veldesdoorn of haagbeuk en wordt jaarlijks onderhouden. Een haag is hoger en breder, bestaat vooral uit meidoorn, sleedoorn, roos of wilg en wordt eens in de zes jaar onderhouden.
Snel een dichte coniferenhaag: de Thuja
Wilt u snel de ideale combinatie van hoog en dicht hebben, dan raden we aan om voor de Thuja te kiezen, in het Nederlands ook wel bekend als de levensboom.
Als je haagbeuken en beukenhagen niet snoeit, worden ze rommelig en verliezen ze hun mooie vorm. Deze bladverliezende hagen hebben twee perioden in het jaar wanneer ze sterk groeien: de eerste keer in de lente en een tweede, kleinere groeispurt eind zomer. Je kunt ze het beste terugknippen na elke groeiperiode.
Beukenhaag (Fagus sylvatica) is een mooie inheemse haagplant die u smal kunt houden door regelmatig te snoeien.
Wanneer u de beukenhaag het beste kunt planten in dit seizoen is dus: vanaf half of eind oktober tot en met begin of half april. De beukenhaag gaat in de winter 'in rust', waardoor het planten het beste in het seizoen ervoor of erna gedaan kan worden.
Een beukenhaag kan wel dertig tot zestig jaar oud worden, mits deze op de juiste manier onderhouden word.
Het grote verschil is dat een beukenhaag (Fagus) zijn blad verdord behoudt in de winter terwijl een haagbeuk (Carpinus) zijn blad volledig verliest. Een beukenhaag geeft in de winter dus meer kleur in de tuin en meer privacy.
Helaas is een kant en klaar heg met een hoogte van 180 cm niet toegestaan in je voortuin. Landelijk is namelijk vastgesteld dat een heg in de voortuin 1 meter hoog mag zijn.Een heg aan de zij-of achterkant van je tuin mag 2 meter hoog zijn.
Een dichte haag in de winter is natuurlijk te verkrijgen door het gebruik van wintergroene haagplanten. Maar heel dicht vertakkende planten gebruiken is ook een hele goede optie. Laten we die laatste groep eens wat beter bekijken. Wintergroene haagplanten: van coniferen en bamboes tot aan bladhoudende heesters.
Wat zijn de snelst groeiende haagplanten? Een haagplant die al sinds jaar en dag bekendstaat om zijn snelle groei is de laurierkers. Niet alle soorten laurierkers groeien echter even snel: de laurier 'Otto Luyken' en 'Zabeliana' worden juist gekenmerkt door een vrij trage groei.
Verschil haagbeuk en beukenhaag snoeien
Bij de beukenhaag is het juist belangrijk dat je een jonge haag al regelmatig topt. Dit zorgt er namelijk voor dat de haag aan de onderkant goed vertakt en dus mooi dichtgroeit. Daarnaast vergroot toppen de kans op het aanslaan van de beuken.