Je tandarts is verplicht een dossier bij te houden. Hierin houdt hij gegevens over jouw behandeling bij. Ook bewaart hij in je dossier röntgenfoto's. Je hebt recht op inzage in jouw medisch dossier.
Uw zorgverlener mag uw medisch dossier inzien en gegevens uit uw medisch dossier bij een ander opvragen. Ook mag hij die gegevens met uw toestemming delen. Soms is hij verplicht uw gegevens te delen en is uw toestemming niet nodig.
Het staat een tandarts vrij een patiënt al dan niet in te schrijven, tenzij dit in strijd is met het discriminatieverbod of met een door de tandarts gesloten medewerkersovereenkomst. Wanneer een patiënt zich wil uitschrijven, of bij uitschrijving met beider toestemming, worden geen voorwaarden gesteld.
En op basis van de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) zijn zij verplicht een dossier bij te houden over de behandeling van de patiënt. Het uitvragen van medische gegevens over de algemene gezondheid (medische anamnese) is belangrijk voor het tandheelkundig dossier.
Alleen de bedrijfsarts of de Arboarts mogen je medische gegevens verwerken. Dat betekent dat je werkgever niet mag vragen: wat je precies mankeert.
Wat is het medisch beroepsgeheim? Artsen hebben een beroepsgeheim. Een arts moet zwijgen over alles wat hij tijdens zijn werk te weten komt over een patiënt. Zo kan iedereen erop vertrouwen dat alle informatie die je als patiënt met een arts deelt, vertrouwelijk blijft.
In een medisch dossier staan de gegevens over uw gezondheid, zoals de diagnose en de medicijnen die u slikt. Uw zorgverlener houdt het medisch dossier bij. Zo'n zorgverlener is bijvoorbeeld uw arts, uw apotheker of uw fysiotherapeut. Als meerdere zorgverleners u behandelen, zijn er meerdere dossiers.
Als je van tandarts wilt veranderen, dan mag dat. In Nederland bestaat het recht op vrije keuze van behandelaar. Een tandarts heeft geen acceptatieplicht. Als zijn praktijk vol zit, hoeft hij/zij je niet te behandelen.
Als patiënt heb je rechten en plichten. Je hebt bijvoorbeeld recht op privacy; tandartsen moeten vertrouwelijk met jouw (medische) gegevens omgaan. Daarnaast heb je ook de plicht om de tandarts duidelijk en volledig te informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen en een deskundige behandeling kan geven.
De controle is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen om alleen bij klachten (of onregelmatig) te komen. Wij raden dit af, omdat problemen daarmee veel meer tijd hebben om ongemerkt groter te worden. Denk bijvoorbeeld aan tandbederf en parodontitis.
Wanneer je bij de tandarts bent dan is deze verplicht om je zo goed mogelijk te helpen. Pijnklachten zijn altijd vervelend en hebben een onderliggende oorzaak. Als patiënt heb je recht op hulp bij pijn. De tandarts is verplicht om je informatie over een behandeling te geven en gebruik te maken van de beste materialen.
De groep van mensen die inzage in dat dossier mogen hebben, is: de patiënt zelf, de vertegenwoordiger bij een wilsonbekwame patiënt, de behandelend arts en het behandelteam van de betrokken patiënt voor zover zij die inzage nodig hebben voor hun deel van de behandeling of verpleging.
Als een patiënt verzoekt om zijn dossier in te zien of hier een afschrift van te krijgen, moet u aan dit verzoek voldoen. U mag het verzoek om inzage alleen weigeren als de persoonlijke levenssfeer van een ander door de inzage wordt geschaad, en als diens belang een overwegend karakter heeft.
Wie kunnen mijn EPD-gegevens inzien? Alle zorgverleners die een behandelrelatie hebben, hebben toegang tot uw EPD. Aan iedere zorgverlener in het Elkerliek ziekenhuis zijn rollen en bevoegdheden toegekend op basis van de functie. Elke handeling die zij verrichten in het EPD wordt geregistreerd.
Tandpijn: er is geen tandarts van wacht beschikbaar op de spoeddienst. We kunnen je wel pijnmedicatie en antibioticum voorschrijven. Verwijderen van draadjes of haakjes: maak daarvoor een afspraak met je huisarts of arts-specialist.
Het doel van een second opinion is om u beter in staat te stellen uw eigen mening te vormen over de diagnose en het voorgestelde behandelplan. Wat kost een second opinion bij de tandarts? De kosten van een second opinion bedragen circa €103.
Het is vrij normaal om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. De mondhygiënist bezoek je 2-4 keer per jaar. Dit is een beetje afhankelijk van de gezondheid van het tandvlees en je eigen inspanningen. Soms staan tanden of kiezen zo scheef of dicht bij elkaar dat het lastig is om het gebit zelf schoon te houden.
Wanneer je enkele jaren niet naar de tandarts bent geweest vraag je om een intake. De tandarts of mondhygiëniste bekijkt het gebit en vertelt welke behandelingen nodig zijn. Ook informeert hij of zij over de kosten. Aan de hand van al deze informatie denk je rustig na over een eventuele behandeling.
Een verdoving is niet zonder risico's. Het is heel belangrijk om aan je tandarts door te geven welke medicijnen je gebruikt, hoe je medische situatie (bijvoorbeeld aandoening of allergie) is en of er in het verleden problemen zijn geweest tijdens of na een lokale verdoving.
WAAR MOET IK NA VERDOVING REKENING MEE HOUDEN? Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken.
U kunt vragen om vernietiging van (een deel van) uw medisch dossier. Bijvoorbeeld als u niet wilt dat uw gegevens worden bewaard. Uw arts moet dit in de regel binnen 1 maand doen.
Algemene bewaartermijn medisch dossier
Uw arts moet uw medische dossier minstens 20 jaar bewaren. Die termijn geldt vanaf de laatste wijziging in uw dossier.
Sinds 1 juli 2020 kunt u uw medische gegevens online bekijken. Dit kan via een beveiligde website (of app). Die website (of app) laat uw gegevens uit het computersysteem van de huisarts zien. U logt in en kunt dan veilig uw gegevens bekijken.