Een Passief InfraRood detector (PIR) is een ruimtelijk werkende detector. De detector wordt 'passief' genoemd omdat hij enkel signalen ontvangt en ze niet uitzendt zoals het geval is met radar en ultrasone detectoren. Een PIR detecteert beweging omdat het detectiegebied in zones is opgedeeld.
Een PIR detecteert beweging zodra er een persoon of dier door zijn detectieveld loopt. Het werkingsgebied van de PIR is in zones verdeeld. Een object dat in twee of meer zones wordt gedetecteerd, veroorzaakt een alarmmelding op uw alarmsysteem.
PIR staat voor Passieve Infrarood Sensor. Een passieve infrarood sensor is een elektronische sensor die infrarood licht meet dat door objecten in het gezichtsveld wordt uitgestraald. De sensor detecteert beweging van een bron die warmte afgeeft (meestal een menselijk lichaam).
Infraroodsensoren zijn sensoren die gevoelig zijn voor infrarood licht. De passieve vorm reageert op de infrarode straling van een object in de nabijheid. De actieve vorm zendt zelf infrarode straling uit en reageert op de door een object teruggekaatste licht.
De kabel van de lamp aansluiten
Sluit de kabel van de lamp aan. Bruin komt op L1, blauw kom samen met de blauwe draad van de aanvoerkabel op N. Groen/geel op het symbool rechts. Monteer de bewegingssensor op de muur met behulp van pluggen en schroeven.
De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid. Dit maakt het isolatiemateriaal ook heel geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals het isoleren van platte daken. Daarnaast voorkomt pir isolatie vocht- en schimmelvorming in uw huis.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.
1 Zet de WoonVeilig huiscentrale in de test stand door de 'bevestigen' knop +/- 7 seconden ingedrukt te houden tot u een pieptoon hoort. 2 Druk kort op het knopje van de bewegingsmelder. Het lampje licht even op. De bewegingsmelder is nu voor 3 minuten in de teststand.
Bij het detecteren van beweging geeft een bewegingssensor een elektrisch signaal, waardoor bijvoorbeeld een lamp, flitser of alarm ingeschakeld kan worden. De sensor kan functioneren door middel van ultrageluid, of door elektromagnetische straling, zoals microgolven of infrarode straling.
De sensor moet dus de te meten grootheid (licht, geluid, temperatuur, afstand, gewicht, snelheid, positie, aanraking...) omzetten in een signaal dat de computer of andere ontvanger kan verstaan. Dus meestal zijn dat elektrische signalen. Het werkingsprincipe is afhankelijk van wat er gemeten moet worden.
Door elektrische apparaten aan te sluiten op een bewegingsdetector bespaar je op energiekosten. Een elektrisch apparaat is namelijk niet ingeschakeld wanneer er niemand aanwezig is. Daarnaast wordt een bewegingsdetector gebruikt om een waarschuwingssignaal af te geven bijvoorbeeld bij diefstal of inbraak.
Hoe werkt de bewegingssensor? De buitenlampen met bewegingssensor zijn voorzien van een bewegingsmelder waardoor de lamp automatisch aan gaat als er iemand in de buurt is. Bij sommige lampen met bewegingssensor kun je instellen hoe lang de lamp aan blijft, en tot welke afstand de sensor reageert.
Een IR-sensor kan de warmte van een object meten en de beweging detecteren. Dit soort sensoren meten alleen infraroodstraling, in plaats van deze uit te zenden, dat wordt een genoemd passieve IR-sensor Gewoonlijk stralen alle objecten in het infraroodspectrum een of andere vorm van thermische straling uit.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
PIR isolatieplaten zijn harde schuimstof platen die qua structuur lijken op PUR. Brandtechnisch gezien is PIR alleen veiliger omdat er bij verhitting minder schadelijke rookgassen vrijkomen. Pir platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren.
Betonnen zoldervloer isoleren met PIR
Zorg ervoor dat de betonnen vloer vrij is van vloerbedekking in wat voor vorm dan ook en plaats de dampremmende folie. Nu kunt u de PIR platen gaan vastlijmen op de vloer, naden en kieren werkt u weg met PUR schuim. Vervolgens kunt u de vloerbedekking weer terug plaatsen.
Er zijn een aantal verschillen tussen de isolatiematerialen EPS en PIR. Ten eerste zijn de PIR platen dunner dan de EPS platen. Daarnaast hebben EPS platen ook een lagere isolatiewaarde dan PIR platen.
Wanneer PUR (en ook PIR) goed worden toegepast is er geen enkel gevaar voor de gezondheid. Pur wordt gebruikt voor spouwmuur isolatie en kruipruimte isolatie.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
De sensor maakt gebruikt van Microgolven (HF). Een HF sensor is in tegenstelling tot PIR sensors wel in staat om door glas, houtplaten en gipsplaten te detecteren. Ook detecteert een HF bewegingsmelder elke beweging, onafhankelijk van warmte.
Voor de elektrische signaalverwerking is altijd een voeding nodig (”actieve kant”), en een ”verbruiker”, zoals een druksensor, die de ”passieve kant” vertegenwoordigt. Soms wordt het actieve deel van de koppeling ook wel de stroombron/spanningsbron genoemd en het passieve deel de ”current sink”.
Wat zijn fotocellen of optische sensoren? Fotocellen zijn sensoren die een verandering in lichtintensiteit waarnemen. Dit betekent een detectie (of non-detectie) van het door de sensor uitgezonden licht. De manier van de detectie varieert per type fotocel sensor.