Kort en bondig: om te berekenen hoeveel stabilisé je nodig hebt gebruiken we volgende verhoudingen. Je gebruikt ongeveer 150 kilogram cement voor 1 kubieke meter zand (1m3 zand is ongeveer 1650 kilogram). De perfecte mengverhouding ligt rond 1 schep cement per 8 scheppen zand.
Een zak van 25 kg Knauf Stabilisé gemengd met ca.2 tot 4 l water (volgens de gewenste consistentie) geeft ca.13 l natte mortel.
Bij stabilisé gebruik je best 1 deel cement en 8 delen zand.
Bij chape meng je eerst het zand en cement en voeg je daarna water toe. Bij stabilisé mag je meteen alles mengen. Soms is het niet nodig om nog water toe te voegen indien het gebruikte zand vochtig genoeg is.
1 m3 stabilisé bevat dus 0,12 m3 cement, voor het zand blijft dan over: 1 - 0,12 = 0,88 m3. Dit weegt 0,88 x 1600 = 1408 kg.
Stabilisé is een mengeling van zand, water en cement. In deze mengeling zit meestal 1650 kg zand en 150 kg cement. Stabilise van rijnzand, zeezand of scheldezand is de meest geschikte ondergrond voor het plaatsen van klinkers, tegels of kasseien. Het functioneert als stevige fundering en is waterdoorlatend.
Precisie en geduld. Is de ondergrond van je terras, oprit of tuinpad verstevigd? Stort dan een laag stabilisé van 12 tot 15 cm dik in het uitgegraven bed en ga er met een mechanische trilplaat over. Om je kantopsluiting te maken, meet je eerst of de uitgegraven sleuf diep genoeg is.
Zo begin je het best nooit aan de werken bij vorst, regen of mist. En ook in de vlakke zon is het af te raden. De ideale temperatuur om je terras aan te leggen is tussen de 10 en 25 graden. Doorgaans zijn de tussenseizoenen herfst en lente het meest geschikt.
Je gebruikt ongeveer 150 kilogram cement voor 1 kubieke meter zand (1m3 zand is ongeveer 1650 kilogram).
Gestabiliseerd zand is betonzand met 10 tot 20 procent cement en wordt veel gebruikt als fundering in de wegenbouw en voor een oprit, tuin en terras. Het soortgelijk gewicht van één kuub is ongeveer 1600 kilogram en is leverbaar vanaf € 282,50. Voor iedere kuub extra wordt er € 82,50 extra gerekend.
Stabilisé, in de volksmond ook stabiel genoemd, is dus niet gelijk aan chape. Ja, beiden zijn een mengeling van zand, cement en water. Ja, met beide ga je functioneel een stevige ondergrond aanbrengen, waarop je dan klinkers of tegels kan leggen.
Materiaal zandbed
Na het aanleggen wordt het zandbed aangestampt of getrild om een stevige, stabiele ondergrond te creëren. Bij het gebruik van gladde tegels kun je overwegen om cement door het zand te strooien. De combinatie met cement zorgt ervoor dat de ondergrond extra stevig wordt.
Is de dikte van de stabilisé bijvoorbeeld tien centimeter en heb je rijnzand gebruikt, dan bedraagt de duur van uitdroging en uitharding ongeveer zeven dagen. Is de stabilisé aangemaakt met lommelzand, met plaatzand of met scheldezand, dan kan het uitharden makkelijk twee tot drie weken duren.
Chape is sterker dan stabilisé en heeft minimaal dezelfde toepassingen. Het verschil in verwerking en waterdoorlaatbaarheid is nihil tussen beide.
1 zak zand van 25 kg is: 1 m3 / 60 = 0,0167 m3 (kuub) of 16,67 liter zand.
Stabilisé is een ideaal opvulmiddel. Het vormt een stevige fundering – voor bijvoorbeeld een terras of een tuinpad – maar blijft goed waterdoorlatend. Gebruik stabilisé als: Onderlaag voor klinkers.
Voor Grind en Split wordt een standaard laagdikte van 5cm aangehouden. U berekent de oppervlakte dat u wilt bedekken in m2 uit (lengte x breedte) en vermenigvuldigt dit maal 0,05. Ofwel bij een tuin van 20m2 en een laagdikte van 5cm komt u uit op een benodigde hoeveelheid van 1m3 (20 x 0,05).
De hoeveelheid liter per kuub blijft ongeacht de inhoud (water, zand of beton) ongewijzigd 1000 liter. Alleen het gewicht varieert, omdat het materiaal niet dezelfde dichtheid / soortelijk gewicht heeft. 1 m3 droog zand komt bijvoorbeeld overeen met 1500 kg, terwijl voor vochtig zand 1700 kg gerekend kan worden.
Een gestabiliseerd zandbed maakt u door zuiver zand te mengen met cement of Trascement. Het liefst met een cementmolen. De mengverhouding tussen zand en cement is ongeveer 50/100 kg per m3.
De gemiddelde kruiwagen heeft een inhoud van 80 liter. Een kuub zand is 1000 liter. Ofwel 1000/80 = 12,5 kruiwagen, helemaal tot de rand afgevuld.
U berekent de oppervlakte dat u wilt bedekken in m2 uit (lengte x breedte) en vermenigvuldigt dit maal 0,05. Ofwel bij een tuin van 20m2 en een laagdikte van 5cm komt u uit op een benodigde hoeveelheid van 1m3 (20 x 0,05).
Voor 1m3 (1.000 liter) beton heeft het volgende nodig: 325 kg cement – 660 kg betonzand – 1300 kg grind – 160 liter leidingwater. Soorten grind die u kunt gebruiken voor het maken van beton zijn Boerengrind, Moraine grind, Maasgrind en Witte grind. Alle vier de grindsoorten zijn geschikt voor het maken van beton.
Voordat je de boordstenen in de uitgegraven sleuf plaatst, breng je een bedding aan van circa 7 á 8 cm stabilisé. Plaats de boordstenen stuk voor stuk op de bedding. Controleer regelmatig of de boordstenen zowel horizontaal als verticaal waterpas staan.
Er kan niet gewipt worden zonder schop, schroevendraaier(s) met platte kop, koevoet en werkhandschoenen. Ook een kruiwagen of emmers zijn heel handig. Als er stabilisé of beton onder je tegels ligt (vaak bij geveltuinen of in een meer stedelijke omgeving), is een voorhamer of drilboor nodig.
Afwatering en waterdoorlatende fundering
Op het steenpuin komt een fundering van 15 tot 20 cm stabilisé (150 kg cement per m³). Om plassen te voorkomen, hou je best rekening met een hellingsgraad van 1 tot 2 cm per lopende meter. Dit zorgt voor een goede afwatering.