Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen. Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden! Bij crawl of vlinderslag kan dat aantal nog oplopen, die slagen vragen immers meer energie.
Met zwemmen kan je afvallen. Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
Gemiddeld verbrandt een persoon van 70 kg ongeveer 500 calorieën per uur tijdens het zwemmen en iemand van 80 kg meer dan 630 calorieën per uur tijdens het zwemmen. Om 450 gram lichaamsgewicht te verliezen moet je ongeveer 3500 calorieën verbranden.
Zo vormen je buikspieren de verbinding tussen je bewegende armen en bewegende benen, en moeten je lichaam stabiel in het water houden. Een flinke workout. Zwemmen is dan ook erg goed voor je buik. En mooi mee genomen: aangezien je kracht vooral uit je benen komt, train je ook je billen door te zwemmen.
Regelmatig sporten is goed voor je conditie, en dat geldt ook in het zwembad. Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent. Kortom: elke inspanning die je doet, zoals lopen of de trap nemen, zal vlotter gaan.
Met zwemmen train je alle grote spiergroepen, wat vrij uniek is en je maar bij een paar sporten ziet! Je versterkt vooral je rug en armen en krijgt hier dus op den duur een bredere rug van. Als je regelmatig zwemt, worden je spieren niet persé breder, maar juist krachtiger.
Elke zwemtraining is een miniweerstandstraining. Elke beweging versterkt je spieren meer dan je zou denken, vooral je armen, schouders en bilspieren. Dit zijn nota bene de spieren die de hele dag slapen als je achter je bureau zit. Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Hoe vaak moet je zwemmen? Over het algemeen is het makkelijker om af te vallen als u 30 tot 45 minuten, en dat drie of vier keer herhaalt per week. Het allerbeste advies van de wereld zal je echter niet helpen als je meteen te snel wil gaan en alleen focust op die verbrande calorieën.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust.Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust.Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Touwtjespringen, hardlopen, taekwondo, traplopen en skeeleren zijn de top 5 activiteiten waarbij je de meeste calorieën per uur verbrand (meer dan 600 als je 73 kilo weegt).
Doordat je tijdens het zwemmen ook je bovenlichaam en onderlichaam actief gebruikt, is je verbranding hoger per respectievelijke hartslag dan pakweg tijdens het fietsen. Zwemmen is dé low-impactsport bij uitstek. Het is ook een full-body work-out: je oefent er zowat alle spieren mee.
Vlinderslag. De vlinderslag staat op nummer 1 als het gaat om calorieën verbranden. Dit hangt echter wel af van jouw gewicht, hoe snel je zwemt en hoeveel spiermassa je hebt. Over het algemeen kun je al 450 calorieën verbranden als je een half uurtje zwemt volgens de vlinderslag.
Dit omdat je tijdens het zwemmen meer van het hormoon serotonine produceert. De inspanning van het zwemmen geeft je meer energie dan het je kost. Vlak na het sporten heb je meer energie beschikbaar dan een paar uur eerder, toen je vermoeid thuiskwam van je werk.
Als je borstcrawl kunt zwemmen, verbrand je meer calorieën dan met bv hardlopen. Maar ook in schoolslag tikt het al aardig aan. Tussen de 500 tot 700 calorieën per uur. Om deze verbranding in gang te zetten is het aan te raden om minimaal een half uur te zwemmen.
Zwemmen is heel gezond; het stimuleert je fysieke én mentale gezondheid. Elk baantje dat je trekt telt, maar je lichaam profiteert het meest van zwemmen als je 3 keer per week minstens 30 minuten in het water ligt.
Snel na het zwemmen eten is goed voor het lichaam
Een mix van spierherstellende proteïnen en koolhydraten werkt hiervoor het beste. Een bakje kwark, een banaan, wat dadels, een omelet of gebakken ei met groente, een stukje vis of kip met groente, quinoa, sojabonen… Opties genoeg!
Baantjes trekken is voor iedereen gezond
De dichtheid van water is ongeveer 800 keer die van lucht. Dat heeft tot gevolg dat zwemmen voor veel spiergroepen een uitstekende weerstandsworkout is. Uw hele lichaam, maar vooral uw heupen, bilspieren, armen en schouders moeten echt werk verzetten.
Bij vrijwel alle slagen worden over je hele lichaam spieren getraind. Spieren welke altijd getraind worden tijdens elke zwemslag zijn: Buik en rug core spieren, Schouderspieren waaronder de deltoideus, spieren uit de voorarm, bovenrugspieren, bilspieren en de hamstrings.
Zwemmen is een low-impact sport. Het water biedt overal ondersteuning en de belasting op de gewrichten is minimaal.Daarnaast worden de spieren snel en goed getraind.
Conditie verbeteren met zwemmen
Met zwemmen kun je aan je conditie gaan werken. Mits je jezelf daarbij wel aan enkele belangrijke aandachtspunten houdt: Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten.
Na het eten moet je minstens een uur wachten voordat je gaat zwemmen. Het idee achter dit advies is dat het lichaam bloed naar de maag stuurt om het voedsel te verteren.Er zou dan te weinig bloed beschikbaar zijn voor je spieren.Daardoor kun je tijdens het zwemmen kramp krijgen en verdrinken.
Droge huid door zwemmen
Uit onderzoek is gebleken dat desinfectantia zoals chloor ervoor zorgen dat er meer water uit de huid verdampt. Hierdoor verslechtert de huidbarrière en wordt de huid droog en gevoelig. Huidaandoeningen zoals eczeem en jeuk komen bij zwemmers dan ook vaker voor dan gemiddeld.
Als je gaat zwemmen zul je al snel merken dat je meer spieren traint dan bij het hardlopen. Voornamelijk je bilspieren, bovenbenen en hamstrings worden sterker in het water en dit komt van past bij je hardlooptrainingen. Doordat je spieren sterker zijn kan je je hardlooprondje langer volhouden zonder verzuring.