Een ruin is een hengst (paard of ezel) waarvan de teelballen operatief verwijderd zijn. Deze medische ingreep wordt castratie genoemd. Hierdoor verliest de hengst zijn vruchtbaarheid.
Een gecastreerde hengst wordt ruin genoemd. Als een of beide teelballen niet is ingedaald en de hengst daardoor onvruchtbaar is wordt het dier een klophengst genoemd.
Let op: een gecastreerde ruin is nog tot ongeveer 6 weken vruchtbaar na de castratie!
In de praktijk komt het erop neer dat de meeste hengsten gecastreerd worden als ze 1-2 jaar oud zijn. Voordat met de operatie wordt begonnen moet eerst een zorgvuldig algemeen onderzoek van de hengst gedaan worden. Als het dier niet gezond is kan de operatie beter uitgesteld worden.
[dierkunde] een al dan niet gecastreerd mannelijk paard. [schertsend] een vurige minnaar, een knappe man.
Voor mannen die gecastreerd werden om artistieke redenen, zie castraat. Een eunuch is een man die gecastreerd is om politieke redenen. Aan de hoven van een aantal rijken werd castratie toegepast omdat de machthebber zeker wilde zijn dat hij de vader was van kinderen van zijn vrouw(en).
Een gecastreerde hengst wordt ruin genoemd. Als een of beide teelballen niet is ingedaald en de hengst daardoor onvruchtbaar is wordt het dier een klophengst genoemd.
Als je het paard later castreert zal hij meer uiterlijke kenmerken van een hengst hebben ontwikkeld, zoals de brede hals en kaken, maar kan hij ook meer hengstengedrag behouden. Vaak worden hengsten in het voorjaar gecastreerd, omdat er dan minder insecten aanwezig zijn dan in de zomer.
Dit hormoon zorgt voor het typische en ongewenste ' hengstengedrag' (dominantie, dekgedrag, snel afgeleid in het bijzijn van merries, bijten, vechten met andere paarden) en voor het ontwikkelen van de typische lichaamscontouren van de hengst.
Welke hengst? Om een goede match te krijgen tussen merrie en hengst is het verstandig om je goed te verdiepen in het aanbod van hengsten, en niet gelijk te kiezen voor de meest populaire of succesvolle hengst. Blijf altijd in je achterhoofd houden wat voor veulen je wilt fokken.
Het is ongewenst om met een klophengst te fokken, omdat de kans groter is dat deze veulens ook klophengst worden. Dekken met een klophengst is dus sterk af te raden omdat 'slechte' genen verspreid worden in de populatie.
Een ruin kan wel dekken maar is niet vruchtbaar. Maar als een hengst gecastreerd wordt kan hij wel nog een aantal weken na castratie bevruchten. Dus inprincipe hoef je je geen zorgen te maken over evt. veulentjes, maar leuk is het niet altijd.
Een hengstveulen wordt tussen de tien maanden en anderhalf jaar vruchtbaar en seksueel actief. Als je het dier jong gecastreerd merk je hier weinig van. De motivatie om te dekken is na de castratie binnen een paar maanden weg. Na een castratie blijft de dan zogenoemde ruin nog ongeveer zes weken vruchtbaar.
Een paard van twee jaar oud wordt een twenter genoemd. Vanaf driejarige leeftijd wordt er gesproken over een driejarige of een (jong) paard.
Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.
De structurele onderhoudskosten voor een paard zijn ongeveer 500 euro per maand als je geen wedstrijden rijdt. Doe je dat wel en reken je alles mee, dan zit je zo op 700 euro per maand. De gemiddelde aankoopprijs voor een sportpaard is 5.000 euro.
In de zaadbal worden zaadcellen en testosteron (hormoon) aangemaakt. De bijbal dient voor opslag van de zaadcellen om verder te rijpen. De testikels worden bij het ongeboren veulen gevormd in de buikholte. Vlak voor of na de geboorte zakken ze door het lieskanaal naar de lies toe.
Je kunt je paard geen medische zorg onthouden wanneer hij of zij het nodig heeft in verband met de kosten. Hier moet je dus goed over nadenken. Het kan een dierenartsrekening zijn van € 100,- maar een ziekenhuisopname van een paard kost al gauw minimaal € 1500,- en dit bedrag kan nog veel hoger oplopen.
Herstel en nazorg na de castratie
Moet je hond plassen, voorkom dan dat hij zich bezeert. Geef je hond kleine porties te eten en te drinken tijdens zijn herstelperiode. Bij castratie wordt meestal gebruik gemaakt van onderhuidse hechtingen die vanzelf oplossen.
in amerika noemen ze het een spayed mare.. maar idd in nederland zul je dat niet vaak tegen komen.
Zuig nauwkeurig het volume van het product dat correspondeert met het lichaamsgewicht van de merrie (1 ml product per 50 kg lichaamsgewicht) op in de spuit en dien dit oraal toe.
Van overgevoeligheid tijdens het rijden tot het vertonen van snel geïrriteerd of zelfs agressief gedrag; een rustige, meegaande merrie kan tijdens de hengstigheid veranderen in een onhandelbaar exemplaar en wordt dan al snel een pismerrie genoemd.
Al kan het ook een kalmerend signaal van je paard zijn wanneer je het te snel of te energiek benadert. Zoals gezegd zijn paarden gevoelige dieren en houden ze vaak niet van plotse bewegingen.