Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Frankrijk staat bekend om zijn grote assortiment aan wijnen en kazen. Diverse exotische kookmethoden, in het bijzonder de Chinese keuken en tradities van vroegere kolonies in noordelijk Afrika (bijvoorbeeld couscous), hebben invloed op de Franse keuken uitgeoefend.
Traditioneel eten mensen in Frankrijk ook nog wel eens dier-ingewanden en organen... Populaire gerechten zijn daarbij onder andere kip met spiermaag, pens, chitterling worst, en foie gras (ganzen-of eendenlever pate). Op een kaasplankje vind je allerlei soorten lekkere kaas.
En wat altijd weer terug komt : parfois les choses les plus simples sont les meilleures. In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag : het ontbijt, het middageten, de gouter (spreek uit koeté met een zachte K) en het avondeten.
Tijdens de lunch bestaat een typische maaltijd uit een voorgerecht (rauwe groenten of vleeswaren), een warm hoofdgerecht, kaas (camembert, brie de Meaux, geitenkaas...)en/of dessert (meestal een stuk fruit of een klein gebakje).
De belangrijkste maaltijd van de dag is voor de Fransen de lunch. Die start om 12.00 uur, en kan rustig tot 14.00 uur duren. De maaltijd heeft een koud voorgerecht, een warm hoofdgerecht, eventueel een kaasplateau en daarna een zoet nagerecht. De maaltijd sluiten de Fransen af met sterke koffie.
Pastis is een typisch Frans drankje dat zijn oorsprong vindt in Marseille en vooral in Zuid-Frankrijk populair is. Het is een aperitief drankje met anijssmaak. Het wordt geserveerd met een kankoud water. Het water giet je bij de pastis waardoor een troebel drankje ontstaat.
Frankrijk, dat ten zuiden ligt van Nederland, is een geliefd vakantieland. Vooral gebieden als de Franse Alpen, de côte d'azur en de stad Parijs zijn geliefd. Daarnaast is Frankrijk bekend van de Franse wijnen, de lavendelvelden, de Eiffeltoren, de stokbroden, de kunst en 'la douce France': het Franse goede leven.
Het is gebruikelijk dat Fransen elkaar als begroeting op de wang kussen. Dit is NIET acceptabel in een professionele context, hoewel sommige artistieke beroepen een wat lossere gedragscode hebben. Dat doe je ook met informele kennissen in een informele context en met vrienden en familie.
Koffie prijkt op de derde plaats; 87% van de Fransen drinkt gemiddeld 25 keer per maand koffie, mannen iets meer dan vrouwen, 92% respectievelijk 83%. Op de vierde plaats staat wijn, gedronken door 83% van de Fransen, gemiddeld 9 keer per maand.
Ratatouille, salade niçoise en 'soupe au pistou' (basilicumsoep) zijn bekende gerechten voor mensen die regelmatig naar de Côte d'Azur trekken. Aan de Provençaalse kant vindt men de befaamde bouillabaisse, de daube provençale (stoofpotje), aïoli en de fougasse (soort pizza).
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Fransen eten croissants van buiten naar binnen. Fransen eten de croissants volgens Roturier van buiten naar binnen: "Ze eten eerst aan beide kanten de voetjes, dan de bovenkant, de pet, en daarna de romp." Die drie onderdelen zijn volgens de bakker een heel belangrijke indicatie voor een goede croissant.
Fransen eten gemiddeld per een kilo mosterd per persoon per jaar. Mosterd wordt in Frankrijk dan ook in veel gerechten gebruikt: in soep, bij vlees maar ook bijvoorbeeld in mayonaise. De mosterd die veel Fransen het lekkerst vinden is Dijonmosterd.
Macarons. Het meest iconische Franse koekje is toch wel de macaron. Met deze stap-voor-stapinstructies maak je ze net zo mooi als uit de etalage van een Franse patisserie.
De patissiers in Frankrijk verkopen naast gebakken patisserie ook veel (over het algemeen zelfgemaakte) confiserie. Confiserie wordt ook wel vertaald als suikerbakkerij. Het omvat snoepwaren waarbij suiker een belangrijke rol speelt. Deze Franse zoete delicatessen zijn zeker de moeite waard om te proeven!
De vorm is exact zoals de naam doet vernoemen: rond. Het zit al eeuwenlang in het vaste assortiment van de Franse bakker, niet heel gek dus dat deze werden omgedoopt tot boulangeries. Een boule wordt vaak ook gezien als één van de makkelijkste Franse broden om te vormen.