Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Griekenland van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Op sommige plekken is het kraanwater echter licht gechloreerd en kan het maag- en darmklachten veroorzaken.
Het leidingwater op Kreta is drinkbaar, maar kan een chloorsmaak hebben. Op Kreta wordt daarom veel gebruik gemaakt van flessenwater.
Het leidingwater op Kos is drinkbaar, maar kan een chloorsmaak hebben. Op Kos wordt daarom veel gebruik gemaakt van flessenwater.
Het leidingwater op Zakynthos is drinkbaar, maar kan een chloorsmaak hebben. Op Zakynthos wordt daarom veel gebruik gemaakt van flessenwater.
Drinkwater. Het leidingwater in Athene is over het algemeen zonder problemen te drinken. Toch kan het zo zijn dat er een lichte chloorsmaak aan het water zit of een andere onaangename smaak heeft. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, koop dan flessen mineraalwater.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Tot nu toe gold in Griekenland alleen een rookverbod in ziekenhuizen en het openbaar vervoer. Dit wordt nu uitgebreid naar openbare gebouwen en de horeca. Alleen kroegen kleiner dan zeventig vierkante meter worden ontzien. Hier mag de eigenaar zelf bepalen of er in zijn café gerookt mag worden.
Santorini
De meeste mensen zullen Santorini bestempelen als het mooiste eiland van Griekenland. Niet zo gek ook als je die picture perfect witte huisjes ziet met uitzicht op de koningsblauwe zee. Als er een van de eilanden idylisch en fotogeniek is uit dit top 5 lijstje, dan is het Santorini wel.
Griekenland is een veilig land en ook de hoofdstad Athene wordt gemarkeerd als veilig. De veiligheidsrisico's in Griekenland zijn vergelijkbaar met Nederland. Zo dien je op drukke toeristische plekken en in smalle drukke straatjes rekening te houden met zakkenrollers.
Wie aan Griekenland denkt, ziet waarschijnlijk meteen de witte huisjes van Santorini voor zich, het eeuwenoude Athene, of het toeristische Kreta.
De prijzen op Kos liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -20%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (35% goedkoper), levensmiddelen (15% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (14% duurder), sigaretten (36% goedkoper) en openbaar vervoer (61% goedkoper).
De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open. De Grieken houden ervan om uit eten te gaan, dit doen ze dan ook vaak.
er zijn 2 soorten 'kraanwater' in Griekenland : het leidingwater van de overheid en het leidingwater dat uit een waterput diep in de grond wordt gepompt. Veel huishoudens hebben zo'n eigen put, veel hotels hebben beide en gebruiken putwater voor douches en wc's en 'gemeente water' voor koken en drinken.
De jury, bestaande uit vier sommeliers, koos het Oostenrijkse kraanwater als winnaar. Vlak achter Oostenrijk volgde Nederland. Engeland en Frankrijk eindigden op een gedeelde derde plaats. Op een laatste plek belandde het kraanwater uit Portugal met een 'uitgesproken vieze chloorsmaak'.
Je kan in Chersonissos (en heel Kreta) niet uit de kraan drinken. Het heeft een hoog chloorgehalte. Hoewel het niet veel schade aan zal richten is het gewoon vies en niet prettig drinkbaar. Koop daarom gewoon flessen water in de supermarkt.
In Griekenland worden vergelijkbare stopcontacten gebruik als in Nederland: F. De netspanning is net als hier 230 volt en de frequentie 50 hertz. Wanneer je op reis gaat naar Griekenland heb je dus geen reisstekker nodig en je kunt al jouw apparaten zonder moeite opladen.
Als we denken aan de gevaren die op de loer liggen in de oceaan, is het een vraag die natuurlijk in ons opkomt - hoe zit het met haaien, de meest gevreesde schepsels van de zee? Dus ja, er zijn haaien in Griekenland, zelfs een aantal soorten. En er zijn misschien zelfs mensenetende haaien, zoals de grote witte haai.
Is Griekenland een duur land? Griekenland is geen duur land om vakantie te vieren. De kosten van levensonderhoud in Griekenland zijn zo'n 1.46 keer lager dan in Amsterdam, Nederland. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden hoger zullen liggen.
Maatregelen coronavirus
In het openbaar vervoer en in taxi's is het dragen van een FFP2-mondmasker verplicht. Er zijn in Griekenland andere maatregelen dan in Nederland. Bijvoorbeeld over hoeveel afstand u moet houden of de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera.
Uit eten in Griekenland is een stuk goedkoper dan in Nederland! Al met al, zijn wij in Griekenland met ons gezin bij een restaurant meestal gemiddeld rond de €10 per persoon kwijt en daar zit dan het voorgerecht, hoofdgerecht en drinken bij en meestal ook nog een toetje in de vorm van een schaal met fruit.
De prijzen op Zakynthos liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -22%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (34% goedkoper), levensmiddelen (10% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (8% goedkoper), sigaretten (43% goedkoper) en openbaar vervoer (40% goedkoper).
In 2017 legaliseerde de Griekse regering cannabisgebruik voor medicinale doeleinden en een jaar later werd het verbod op teelt en productie opgeheven. Hierdoor kunnen farmaceutische bedrijven en leveranciers van industriële hennep legaal cannabis telen.
Sigaretten zijn goedkoper in Griekenland dan in Nederland. De gemiddelde kosten van een pakje lokale sigaretten is 3.70 EUR. Voor meer bekende merken zoals: Gauloises, L&M, Kent moet je betalen over 4.60 EUR.
In Griekenland mag je sinds 2009 vanaf je 18e alcohol drinken. Voor het kopen van alcohol geldt geen minimum leeftijd. Over het algemeen zijn de kroegen en discotheken niet heel streng in het controleren van de minimum leeftijden voor het betreden van de kroeg of discotheek.