Stop je was in de machine met vloeibare wasmiddelen in plaats van poeders. Deze zijn namelijk zachter en zorgen ervoor dat er minder kreukels in je was zitten. Ook wasverzachter is een goed alternatief om je kleding kreukvrij uit de machine te halen.
Oorzaak. Wanneer er te veel kleding in de trommel zit, bij het gekozen programma, kan de kleding gekreukt raken. Wanneer de centrifuge snelheid te hoog is, zal de kleding gekreukt uit de wasmachine komen. Wanneer de temperatuur van het wasprogramma te hoog is, kan de kleding in de machine kreuken.
Synthetisch / EasyCare / Anti-kreuk / Kreukherstellend
Programma voor synthetische stoffen die je wat voorzichtiger moet wassen, zoals polyester, polyacryl en viscose. Wast tot 60°C met een lager maximum toerental. Je vult de trommel voor de helft van het maximaal aantal kilo's.
Gebruik je haardroger. “Voor een snelle oplossing, kan je je haardroger gebruiken”, zegt Kegan. “Om de kreuken eruit te krijgen, hang je je kledingstuk op en besprenkel je de kreuken met wat water. Föhn dan je kleding.
Leg je kledingstuk (let wel op of het droger-bestendig is) in de droger met een paar ijsblokjes en zet 'm een paar minuten op de warmste stand. Door het gesmolten ijs ontstaat er stoom, wat zorgt voor het verdwijnen van de kreukels.
Gemiddeld genomen heeft een wasprogramma ongeveer 2,5 uur nodig. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw wasmachine en het gekozen wasprogramma. Over het algemeen wassen condensdrogers en luchtafvoerdrogers sneller dan een warmtepompdroger. Dit komt omdat zij verwarmen met behulp van een verwarmingselement.
Op welke stand was je witte kleding? Stel de wasmachine in op katoenprogramma. Vervolgens pas je de temperatuur aan naar 30 graden. Meeste wasmachines geven namelijk 40 graden aan als standaard temperatuur bij dit wasprogramma.
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
Het fijne was of wol-programma is voor delicate stoffen zoals wol, zijde of viscose. Het wast op een lage temperatuur (30 graden) en centrifugeert minder hard. Als je echt zuinig op je wollen kleding bent, kun je er ook voor kiezen om de kleding voorzichtig met de hand te wassen, zonder hard te wrijven of te wringen.
Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de droger ingaat, verkort de droogtijd en scheelt dus energie. Een extra hoog toerental hierbij is niet nodig, zie ook de volgende tip. Het toerental van een wasmachine kan variëren van 800 tot 2000 per minuut. Het meest gangbaar zijn 1200, 1400 en 1600 toeren.
Fijne was refereert aan kleding en andere textiel van delicate materialen. De stof is gemaakt van kwetsbare vezels die zouden kunnen verkleuren, vervormen of beschadigen door water, hitte en centrifuge. Voorbeelden van deze delicate stoffen zijn zijde en wol.
Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen, wanneer er een kruis door dit symbool staat op het wasetiket van je kleding dan kan je deze kleding alleen stomen.
Zo maak je je wasgoed kreukvrij met ijsblokjes
Zet de droger op de hoogste stand (maar check wel eerst even of je kleding hier tegen kan) en gooi er wat ijsblokjes bij. Wanneer je de droger aanzet ontstaat er stoom in de droger, waardoor de kreukels uit je wasgoed gaan en je niet hoeft te strijken.
Verschillen tussen wasmiddelen
In bonte-wasmiddelen vind je weer meer kleurbeschermers. Wasmiddelen voor de fijne was zijn milder voor de was en bevatten geen bleekmiddel. Een Wolwasmiddel schuimt veel meer zodat de was minder tegen elkaar wrijft en daardoor ook niet beschadigt.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Voor de normale was kun je het beste het eco-programma gebruiken. Daarmee krijg je normaal vervuilde was goed schoon met minder energie. Het energielabel is gebaseerd op het eco-programma. Was die niet zo vuil is kan je op 30 graden wassen, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden.
FEIT: De eco-stand wast langer op lagere temperatuur
Een lage temperatuur betekent minder energie om het water te verwarmen, dus besparing. Omdat het water en het wasmiddel bij de eco-stand langer kunnen inwerken, is het resultaat hetzelfde als op de temperatuur die jij bij een normaal programma zou kiezen.
Zuinig wassen duurt lang
Vaak wordt gedacht dat lange wasprogramma's veel energie verbruiken. Maar dat klopt niet, het is juist andersom. De lage temperatuur wordt goedgemaakt door het lange wasprogramma, om toch goed schoon te wassen. Ecowasprogramma's duren daarom een stuk langer dan normale programma's.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.