Zet de plant lavendel op een zonnige en droge plek. Geef nooit extra tuingrond, mulch of compost.Dat is in dit geval juist niet goed. Maak zandige, humusrijke grond door bijvoorbeeld oude potgrond te mengen met zand en wat kalk.
Lavendel vraagt flink wat kalk voor een goede opname van de voedingselementen uit de toegediende meststoffen. Strooi daarom jaarlijks DCM Groen-Kalk® in het vroege voorjaar.
Lavendel heeft geen mest nodig. Plant lavendel dan ook niet in bemeste tuinaarde, daar gaat het in dood. Kalk is wel een must, vooral in herfst, winter en voorjaar. Een lavendelplant in de volle grond hoef je geen water te geven.
Lavendel houdt absoluut niet van vochtige grond, dus 1 x per week (en bij heel veel droogte/warmte 2x per week) een beetje water is ruim voldoende. Liever ze te droog houden dan te nat. Zeker met deze temperaturen is om de dag water geven niet voldoende, en moet je elke dag wateren.
Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig. Lavendel hoef je geen mest en ook geen water te geven. Geef alleen lavendel in pot af en toe water en planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendel is een kalkminnende plant. Strooi daarom na het planten drie à vier keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk bij de planten. Verwerk een deel van de kalk in de grond. Mesten moet u juist niet doen.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Het is echt wel nodig om de planten mooi in vorm te houden. Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Snoeien mag in het voorjaar best rigoureus, zodat de lavendelstruik mooi compact blijft. Zo geef je je lavendel alle ruimte om weer te bloeien. Let wel op dat er nog voldoende groene blaadjes aan het eind van de takjes zitten, anders zullen die mooie paarse bloemetjes straks veel minder goed bloeien.
Is je lavendel helemaal uit model of zie je veel kaal hout? Dan kun je proberen om de lavendel helemaal terug te snoeien. Het liefst zo klein mogelijk. Bij deze snoeibeurt knip je dus wel in het kale hout.
Het is wel belangrijk om de Lavendel ieder voorjaar kort te snoeien (ca. 15 cm boven de grond) zodat er vanuit het hart steeds weer jonge scheuten groeien. Wordt de plant niet kort geknipt dan zal de Lavendel snel verhouten en uit elkaar vallen.
De plant krijgt te weinig zonlicht
Lavendel is een plant die van veel zon houdt. Het liefst staat de plant de hele dag in zon, waardoor de plant ook beter gaat groeien en bloeien. Eén van de meest voorkomende oorzaken waarom een Lavendel niet bloeit, is dat deze te weinig zonlicht krijgt.
Lavendel is een kalk minnende plant die je zowel in het najaar en in de winter als in het vroege voorjaar kalk mag geven. Tip: in je tuin geplante lavendel hoef je geen water te geven.
Is het héél warm, dan gaan sommige planten (bijvoorbeeld Lavendel) slap hangen, terwijl ze niet te droog zijn. Dit komt gelukkig vanzelf weer goed!
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Belangrijk is om de wortels van de plant “ruim” uit te steken. De wortel is ongeveer 2/3 van de hoogte van de plant. Als u de Lavendel gaat verplaatsen is het dus belangrijk om hier ruim om heen de wortel uit te graven.
Door zijn mediterrane achtergrond is de lavendel een echte zonaanbidder. Plant lavendel op een zonnige plek in kalkrijke grond. Daarnaast houdt hij van goed gedraineerde grond, de grond moet niet te vochtig zijn. Dit maakt hem zeer geschikt voor rotstuinen en ook voor in een pot op het terras of balkon.
Wat veel mensen helaas nog niet weten is dat je een lavendel een tweede bloei kunt geven. Dit kan door de lavendel na de bloei of op het einde van zijn bloeiperiode terug te snoeien. Vervolgens vormen er nieuwe bloemknippen, waarna de lavendel ne enkele weken weer in bloei staat.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Kuiflavendel (Lavandula stoechas) 'Anouk' bloeit vroeger in het jaar dan de 'gewone' lavendel (Lavandula angustifolia) en bloeit bovendien langer door: van vroeg in het voorjaar tot laat in de zomer. De meest intense bloeitijd is mei-juli.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Als de lavendel geel blad krijgt met min of meer grote bruine tot zwarte vlekken, is de plant besmet met de gevreesde bladvlekkenziekte. Dit wordt ook wel shotgun-ziekte genoemd omdat de bladeren doorboord kunnen lijken.
Grond voor lavendel
De basis voor elke tuinplant is een goede potgrond. Dit geldt zeker voor lavendel. Door de lavendel in de juiste lavendelgrond te zetten zorg je letterlijk voor een goede voedingsbodem waarin de wortels goed kunnen ontwikkelen.