Met deze diepvries stukjes avocado zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan ze gebruiken in je avondmaaltijd, laten ontdooien om je boterham mee te beleggen of gebruiken om een potje guacamole te maken.
Voeg bevroren avocado toe aan smoothies voor een romige textuur en een extra boost aan voedingsstoffen. Gebruik ontdooide avocado's als basis voor guacamole, spreads of dressings. Ze kunnen ook worden gebruikt als beleg voor toast, toegevoegd aan salades of verwerkt in soepen en stoofschotels.
Avocado kun je vijf tot zes maanden bevroren bewaren. Om te ontdooien haal je de avocado 12 tot 24 uur voordat je 'm wil gebruiken uit de vriezer en plaats je 'm in de koelkast.
In zijn geheel invriezen
Dit is de makkelijkste manier om de avocado langer te bewaren. Als je al aan de avocado voelt dat 'ie rijp is, maar je wil 'm nog niet eten, dan kun je de hele avocado met schil en al gewoon in de vriezer leggen. Je kunt hem dan wel 4 tot 6 maanden bewaren!
Is de holte van het pitje als enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten.
Goed voor de darmflora
Uit een onderzoek uit 2021, gepubliceerd in The Journal of Nutrition, blijkt dat dagelijkse consumptie van avocado's een positief effect heeft op de diversiteit van gezonde bacteriën in de maag en darmen.
Het is snel, het is gemakkelijk en het is lekker. Meer hoeft dat toch niet te zijn? Met deze diepvries stukjes avocado zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan ze gebruiken in je avondmaaltijd, laten ontdooien om je boterham mee te beleggen of gebruiken om een potje guacamole te maken.
Op een bord buiten de koelkast duurt het ongeveer een uurtje voordat de stukjes zijn ontdooid, in de koelkast duurt dit ongeveer 3 tot 4 uur. Ontdooien in de magnetron lukt ook prima, na een minuutje zijn ze dan klaar.
Ook warm is avocado heerlijk!
Avocado's zijn heerlijk in salades of om guacamole van te maken, maar wist je dat je ze ook warm kan eten? Maak een bladerdeegtaartje met warme avocado of gebruik je guacamole eens als pastasaus. Zin om te barbecueën? Ook avocado's kun je grillen.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Wikkel de vrucht in plastic folie en verwarm 'm 2 minuten op de hoogste stand van je magnetron. Of doe er wat aluminiumfolie omheen en verwarm hem op 90-100 graden in de oven tot 'ie perfect aanvoelt! Heb je niet zo heel veel haast om die avocado te rijpen, maar wil je er wel graag deze week nog wat mee maken?
Soms doet die 'eetrijpe' avocado er wel heel lang over om daadwerkelijk eetrijp te zijn. Gelukkig is daar een hele simpele oplossing voor: leg je avocado in de fruitschaal bij de rest van het fruit. Door de gassen die de andere fruitsoorten uitstoten, wordt het rijpproces versneld.
Bewaar eetrijpe avocado's in de koelkast. De onrijpe avocado's bewaar je niet in de koelkast. Dit verstoort de narijping en dan bederven ze. Op een koele plaats (12-15ºC) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was).
De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam. Bovendien geven ze je een verzadigd gevoel, zijn ze goed voor je suikerspiegel en cholesterol en gaan ze verschillende kwaaltjes tegen. Alleen maar voordelen dus, maar elke dag een avocado eten, is een minder goed idee.
Een eetrijpe avocado is meestal nog 4 tot 6 dagen houdbaar. Het beste kan je de avocado bewaren in een temperatuur van 12 tot 16 graden. Is je avocado al erg rijp, dan kan je ervoor kiezen het te bewaren in de koelkast. Zo vertraag je het rijpingsproces.
Leg de vrucht met de snijkant naar beneden in het water en doe de deksel op het potje. Zet in de koelkast en na 24 uur is je avocado nog zo goed als nieuw. Dep hem voor gebruik nog even droog met keukenpapier en de kleur, smaak en textuur van je favoriete lekkernij is nog precies zoals je had gehoopt.
Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Haar gouden oplossing: gebruik een beetje water. In een filmpje vult de Amerikaanse vrouw een plastic potje met een bodempje water. Ze legt de halve avocado (met pit) in het potje, zodat de 'vruchtkant' in het water ligt. Ze sluit het plastic doosje af met een deksel, om het vervolgens te bewaren in de koelkast.
Ja, je kunt guacamole ongeveer 3 maanden invriezen, maar we raden het niet aan omdat het zowel de textuur als de smaak kan veranderen. Het is beter om er vers van te genieten!
Een hele avocado bewaren doe je het beste door hem op een donkere plek op kamertemperatuur of in de koelkast te leggen. Waar precies is afhankelijk van de mate van rijpheid en wanneer je hem wil gebruiken, want hoe warmer de omgeving, hoe sneller hij rijpt.
Kan ik dat van tevoren klaarmaken?” Zowel avocado als granny smith en andere appelen zijn gevoelig voor oxidatie: ze kleuren snel bruin. Je kunt ze dus best niet te lang van tevoren snijden.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Eet avocado's wanneer je wil, want ze zijn erg gezond. Probeer het alleen wel bij maximaal een halve per dag te houden, zodat je niet té veel vetten binnenkrijgt. Elke dag mag, maar hoeft niet. Een paar keer per week is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.