Haal met een dunschiller zoveel mogelijk gele schil van de citroen af, Doe vervolgens de citroenschillen bij de wodka. Sluit de pot af, en bewaar haar koel en donker. Schut dagelijks even, na 8 tot 10 weken is je citroen extract goed op smaak.
Citroenextract is een vloeistof met citroensmaak die wordt geproduceerd uit citroenen en die meestal is gebaseerd op alcohol of olie. Citroen extract is gemaakt door citroenschillen te marineren in een heldere geest zonder smaak, meestal wodka.
Extract is eigenlijk niet meer dan alcohol en smaakgevers. Denk dus aan vanille stokjes, kokos, rasp van een citroen. Dit laat je voor minimaal 2 maanden staan op een donkere plek zodat de smaak geheel in de alcohol trekt. Uiteindelijk heb je een flesje met 'liquid gold'.
Amandelextract is een van de meest gebruikte extracten in de patisserie. De smaak van amandel gaat bijzonder goed samen met tal van smaken, zoals vanille, chocolade, karamel, room, appel en andere soorten fruit. Gebruik amandelextract voor een bijzonder accent aan o.a. koekjes, gebak, desserts en ijs.
Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere. Bittere amandelen bevatten cyanogene glycosiden (met name amygdaline), waaruit het giftige blauwzuur (waterstofcyanide) kan worden vrijgemaakt. Hoe bitterder ze smaken, hoe giftiger ze zijn.
Een extract wordt ook wel een uittreksel of een aftreksel genoemd. Een kruidenextract wordt gemaakt door kruiden bloot te stellen aan een oplosmiddel. Hierdoor worden bepaalde inhoudsstoffen aan de cellen van de plant onttrokken die zich vervolgens in een vloeistof oplossen. Nemen we bijvoorbeeld thee.
Het recept gaat als volgt: steriliseer een klein flesje met een goede deksel. Strooi daar (met een trechtertje) de lavendel in en vervolgens de vodka. Schud het flesje goed en bewaar op een donkere en koele plek. Schud het flesje af en toe, maar laat hier hier voor ongeveer een 2-3 weken staan.
Aan de plant of delen hiervan, wordt een oplosmiddel toegevoegd. Bepaalde stoffen lossen in deze vloeistof op en worden zo uit het plantenmateriaal gehaald. De vloeistof die na scheiding van het plantenmateriaal overblijft, is een extract. Het extract bevat veel van de werkzame stoffen van de plant.
Onderling zijn citroen en limoen heel goed inwisselbaar, maar wat doe je als je geen van beide in huis hebt?
Een tinctuur wordt vaak verward met een plantenextract. Beide worden op dezelfde manier gemaakt, met als enig verschil, een tinctuur maak je van gedroogd kruid en een plantenextract maak je van verse kruiden.
Etherische oliën heten ook wel aromatische, essentiële of vluchtige oliën. Het zijn extracten van planten, bloemen en kruiden. Goed nieuws van alle vegans en vegetariërs: essentiële oliën zijn 100% plantaardig.
Was de rozenblaadjes en geef ze even de tijd om te drogen of dep ze af. Voeg de zoete amandelolie, jojoba olie en verse rozenblaadjes allemaal toe in de maatbeker afgedekt met aluminiumfolie of gebruik een weckpot met deksel. Zet de maatbeker/weckpot in het steelpannetje en laat het geheel rustig au bain marie opwarmen.
Muntolie
Gebruik een paar deciliter neutrale olie, zoals koolzaadolie of arachide-olie, leg daar de munt in en pureer met een staafmixer. Laat even staan en giet daarna door een koffiefilter. Resultaat: knalgroene muntolie.
Doe voor het pepermunt extract een bosje verse pepermunt in een potje en voeg hieraan de wodka of glycerine toe. En nu begint het wachten, sluit de potjes goed af en zet ze op een plek waar je ze wel ziet maar niet te licht staan (in ieder geval geen zonlicht).
Schep de koffie in het filter (Wanneer je van sterke koffie houdt, kun je twee theelepels van in totaal ongeveer 14 gram per kopje gebruiken. Als je van minder sterke koffie houdt, gebruik je een theelepel, ongeveer 7 gram gemalen koffie per kopje).
Mokka wordt gemaakt van suiker en koffie. Hierbij wordt de suiker gekaramelliseerd en gemengd met de koffie. De smaak en kleur die ontstaan zijn afhankelijk van hoe donker de suiker wordt gekaramelliseerd, de soort koffie die wordt toegevoegd en de verhoudingen tussen de gekaramelliseerde suiker en de koffie.
Zo maak je mokka
Maak de warme chocolademelk en espresso. Giet de espresso over de chocola en voeg vervolgens voorzichtig de gestoomde melk toe. Sluit af met een beetje crème of geschuimde melk op de top. Een beetje cacaopoeder over de top sprenkelen is bedoeld om de chocolade smaak te versterken.
Wat maakt essentiële oliën zo kostbaar? Aan de oliën van doTERRA wordt niets toegevoegd, niets uitgehaald en er zitten geen chemische of synthetische stoffen in. De oliën zijn 100% puur. Op elke batch worden kwaliteitscontrole testen uitgevoerd om de puurheid te kunnen verzekeren.
Etherische olie wordt vaak verkregen met behulp van stoomdestillatie. Door stoom door de olierijke plantdelen te leiden, vervliegt de olie met de stoom. Zodra de stoom is afgekoeld tot water en de olie weer vloeibaar is, kan de olie van het water worden gescheiden.
Zenful kwam als beste uit de test. We hebben verschillende merken uitgetest, waaronder Chi, Aromed, Physalis, Jacob Hooy, Zenful en Farfalla. Qua kwaliteit zijn ze allemaal biologisch en hebben ze ongeveer dezelfde dikte. Met al deze zojuist genoemde merken zit je sowieso niet verkeerd.
Vloeibaar extract: aftreksel van meestal vers (maar soms ook gedroogd) plantmateriaal in een mengsel van water en alcohol, waarbij door filtering of destillatie een deel van de alcohol wordt verwijderd. De overgebleven alcohol fungeert dan als conserveermiddel.
Tincturen zijn heel fijn om te gebruiken als natuurlijk conserveringsmiddel in je zelfgemaakte cosmetica recepten en je kan ze ook voor je gezondheid gebruiken tegen allerlei kwaaltjes en klachten. Een tinctuur is een uittreksel van een kruid in alcohol.