Voor een kleinere hond is een lange wandeling van een half uur tot één uur waarschijnlijk genoeg. Verder heeft een grote hond met een hoog energielevel sneller de behoefte aan een wandeling van anderhalf uur. Sporthonden daarentegen kunnen met gemak een wandeling van twee tot drie uur aan.
Een hond zou gemiddeld zo'n 45 min per dag moeten kunnen wandelen. Maar die tijd moet natuurlijk ook aangepast worden in functie van zijn leeftijd (een puppy of senior) en de fysieke en mentale behoeftes van elk ras. Idealiter voorzie je meerdere wandelingen van 30 minuten met je volwassen hond.
In het algemeen is het voor je hond prettig om drie tot vier keer per dag erop uit te gaan. Bijvoorbeeld in de ochtend, middag, avond en vlak voor het slapengaan. Zo kan hij verspreid over de dag zijn behoefte doen en kan hij zijn energie kwijt. Neem de tijd voor je wandeling, het liefst meer dan een kwartier per keer.
Uitgaande van een volwassen hond in goede gezondheid is een lange wandeling van ruim een uur al snel voldoende. De fitte, atletische honden kunnen het met gemak aan om een wandeling van goed drie uur, en soms zelfs langer, te maken.
Te veel wandelen met de hond
Het antwoord is ja, te veel wandelen kan problematisch zijn, vooral als het gaat om lange, ononderbroken wandelingen zonder voldoende rusttijd.
Voor een kleinere hond is een lange wandeling van een half uur tot één uur waarschijnlijk genoeg. Verder heeft een grote hond met een hoog energielevel sneller de behoefte aan een wandeling van anderhalf uur. Sporthonden daarentegen kunnen met gemak een wandeling van twee tot drie uur aan.
Hoeveel beweging een hond nodig heeft, hangt af van een aantal factoren, zoals leeftijd, gezondheid, grootte en aanleg voor het ras. Als vuistregel geldt echter dat je gemiddeld 1 à 2 uur beweging per dag moet nemen, verdeeld over meerdere wandelingen.
Veel honden die niet willen wandelen of opeens stoppen tijdens een wandeling hebben ergens last van. Honden doen dit namelijk niet voor de grap. Vaak heeft een hond last van angst, stress, onzekerheid of pijn. Pijn laten honden erg slecht zien, vaak helemaal niet, ook al ken je je hond nog zo goed.
De hond heeft immers gedurende de nacht zeker 8-9 uur zijn behoeften niet kunnen doen. Dan een uur of 4-5 later, is het tijd voor een middagrondje. Net voor het avondeten of erna is een volgend moment en dan tenslotte voor het slapen gaan.
Leeftijd is een belangrijke factor als je wil weten hoeveel aandacht jouw hond nodig heeft. Hoeveel aandacht moet je een hond gemiddeld geven zodat 'ie zich nooit verveelt? Een puppy: tijdens de wakkere uurtjes, zo'n 6 tot 8 uur per dag.Een volwassen hond: zo'n 2 à 3 uur per dag.
Sterke band
Het wandelen met een hond kan een langdurig effect hebben op het uithoudingsvermogen, de fysieke activiteit en het wordt in verband gebracht met het terugdringen van hart- en vaatziekten." Ook zouden mensen die meer bewegen een minder grote kans hebben op dementie.
De ene hond wil het liefst zo vaak en zo lang mogelijk een dutje doen. De ander wil het liefst de hele dag met een tennisbal spelen. Daarnaast heb je honden die dolgraag aan het werk gaan voor hun baasje. Wanneer ze goed zijn opgeleid, zijn ze gedreven om klusjes in en rond het huis te doen.
Hond uitlaten: minimaal drie à vier keer per dag
Het beste is om vier keer per dag je hond uit te laten, waarbij je de uitlaatrondjes verdeelt over de ochtend, middag en avond. Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt.
Sommige rassen zijn veel actiever dan andere. Terriërs, bordercollies en retrievers hebben bijvoorbeeld veel beweging nodig, ongeveer 1 tot 2 uur per dag. Voor andere honden zoals een chihuahua, dwergkeeshond ('pomeriaan') of maltezer volstaat 30 min beweging meestal.
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Met één tot vier wasbeurten per jaar en goede borstelbeurten kom je heel eind voor een goede vachtverzorging. Buiten deze wasbeurten kan het zijn dat je hond weleens sterk ruikt, heel vies is en je het niet meer met een borstel kan uitkammen of als hij bijvoorbeeld last heeft van een allergie.
In de ogen van uw hond zijn u en uw gezin een roedel. Voor een hond is het natuurlijk gedrag dat hij graag bij u wil zijn. Dat een hond graag tegen u gaat liggen kan verband houden met zijn wolf-oorsprong, als een manier om warm te blijven.
Veel van de communicatiemiddelen die een hond gebruikt, zijn ervoor om niet in een conflict te komen. Zitten is één van deze middelen die aangeeft dat een hond geen conflict wil. Het niet meetrekken van een hond heeft daarom het voordeel dat hij leert een signaal te geven waarmee hij niet in een conflict terecht komt.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Kun je een hond combineren met je werk? Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt.
Een andere manier om aan je hond te laten zien dat je van hem houdt, is door het gebruiken van je stem en tegen hem te praten. Zeg eens 'Ik hou van je' tegen je hond op een hogere toon en gebruik daarbij de liefdevolle blik. Probeer daarnaast eens wat naar je hond toe te leunen.
Kauwen draagt dus bij aan stressmanagement. Het heeft een positief effect op het prikkelemmertje van je hond. Zowel tijdens stressvolle momenten als na afloop van veel stress kan wat te kauwen aanbieden erg zinvol zijn. Kauwen op kauwspeeltjes of kauwsnacks kan wel degelijk maken dat je hond moe wordt.