Transfusie
We leveren een deel van het ingezamelde plasma aan ziekenhuizen waar het wordt gegeven aan mensen in acute, soms levensbedreigende situaties. Denk hierbij aan patiënten met massaal bloedverlies, brandwonden of stollingsstoornissen. Als donor geef jij ze een kans op overleving en genezing.
Denk aan iemand die massaal bloed verliest of ernstige brandwonden heeft. Ook wordt plasma gebruikt als grondstof voor levensverbeterende of levensreddende medicijnen voor ruim 100 ziektes en aandoeningen, zoals bij bloedstollingstoornissen en auto-immuunziektes.
Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar helaas geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.
Hoe vaak? Je mag plasma om de 14 dagen doneren. Na een bloeddonatie moet je minstens 28 dagen wachten voor je plasma kan geven.
Plasma doneren is minder belastend voor je lichaam.
Je lichaam heeft het niveau van het vocht binnen enkele uren weer op peil en van de eiwitten binnen enkele dagen. Bij bloed geven doneer je ook je rode bloedcellen. Het duurt langer om dat niveau weer op peil te krijgen.
Intensief sporten vóór donatie en sporten in het algemeen in de 12 uur na het geven van bloed of plasma wordt afgeraden. Je kunt na een donatie namelijk bij lichamelijke inspanning last krijgen van duizeligheid of flauwvallen.
In Nederland kost een zakje rode bloedcellen (een eenheid) E200,-. Dat is het dubbele van wat er in België en Duitsland wordt betaald. In België kost een zakje bloed E100,-, in Duitsland E80,-. Alleen in Italië, waar twee bloedbanken zijn, is er één bloedbank met een hogere prijs: E220,-.
Dat het doneren van bloed de donor beschermt tegen hartziekten, is nu officieel een fabel. Nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit heeft dit aangetoond. doen dalen en een hoge ijzerspiegel zou de vaatwanden eerder aantasten.
Onderzoekers van the University of California ontdekten dat het doneren van 473 milliliter bloed leidde tot de tijdelijke verbranding van gemiddeld 650 calorieën. Ze verklaarden dit met het feit dat het lichaam tijdens het bloed geven energie gebruikt om nieuwe eiwitten en rode bloedcellen te vormen.
indicaties. Gezien de bijwerkingen en de hoge kosten van de behandeling, ongeveer 600 euro per sessie, is een goede indicatiestelling belangrijk.
Samenstelling. 5 liter bloed bestaat ongeveer uit 3 liter plasma en 2 liter cellen, afhankelijk van de hematocriet. 92% uit water. Water fungeert als warmtebuffer, het kan door zijn hoge soortelijke warmte gemakkelijk overtollige warmte opnemen en elders weer afgeven, zonder zelf veel van temperatuur te veranderen.
Bloed bestaat voor 55% uit plasma en 45% uit bloedcellen. Ongeveer 41% van het totale bloedvolume bestaat uit rode bloedcellen. De overige 4% bestaat uit witte bloedcellen en bloedplaatjes.
Mensen die tot de bloedgroep O behoren, worden ook wel 'universele donors' genoemd omdat ze hun rode bloedlichaampjes aan gelijk welke ontvanger kunnen doneren. De bloedgroep O- wordt voornamelijk gebruikt in noodgevallen.
Het slachtoffer van een ongeval, een baby met geelzucht, een kankerpatiënt ... Jij kan zomaar het leven van iemand in jouw omgeving redden! Gewoon door te doneren. Het vraagt amper een uurtje van je tijd.
Een donor met bloedgroep AB noemen we 'de universele ontvanger'. Deze donor kan uitsluitend aan een patiënt met bloedgroep AB doneren. Wanneer een patiënt met bloedgroep AB zelf een orgaan nodig heeft, kan hij ontvangen van de bloedgroepen A, B, AB en 0.
De meest recente prijs voor afereseplasma in Europa volledig getest, ligt tussen de €108 tot €114 per liter afereseplasma; > De plasmaprijzen zijn op langere termijn redelijk stabiel maar op kortere termijn is er wel enige fluctuatie.
Een volwassene heeft naargelang zijn/haar gewicht 4 tot 6 liter bloed. De afname wordt op het gewicht van de donor afgestemd. Ze heeft geen enkel nadelig gevolg voor een volwassene in goede gezondheid die minstens 50 kg weegt.
Ongeveer de helft van ons bloed bestaat uit rode bloedcellen. Een volwassen mens heeft er heel veel in zijn bloedvaten. Zeker wel 25.000 miljard. Per dag maakt ons lichaam 200 miljard cellen aan.
Hoe vaak en wanneer u voor plasmaferese in aanmerking komt is afhankelijk van de aanmaak in uw lichaam van de antistoffen/de eiwitten en uw eventuele klachten. Uw behandelend arts zal dit met u bespreken.
Er zitten 386 kilocalorieën in 1 plak (100 gram) bloedworst. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bloedworst'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het lichaam gaat na afname weer nieuw bloed maken. Het volume van het bloedplasma is na ongeveer 12 uur weer op het oude peil, het bloedplasma en de bloedplaatjes zijn binnen enkele dagen aangevuld, de rode bloedcellen zijn na enkele weken vervangen, en het ijzergehalte is na circa twee maanden hersteld.
Als je positief testte voor hiv (aids), hepatitis C en/of syfilis mag je geen bloed doneren. Bij andere seksueel overdraagbare aandoeningen mag je na genezing wel doneren na een bepaalde termijn al naargelang de infectie.
Iedereen: - in goede gezondheid; - die minstens 18 jaar is (opgelet, de eerste bloedgift moet voor de dag van je 66e verjaardag gebeuren. Na je 66e verjaardag wordt een donatie enkel nog toegestaan als de vorige donatie niet langer dan 3 jaar geleden is);
Plasma. Sanquin zorgt samen met Prothya Biosolutions voor geneesmiddelen uit bloedplasma voor ongeveer 100 verschillende ziektes. Plasmageneesmiddelen worden onder andere toegepast bij hemofilie, de behandeling van brandwonden en bij ziektes waarbij de afweer tegen infecties of eigen lichaamcellen verstoord is.