Hoe lang duurt het aanvragen van een visum voor Nederland? In normale situaties zal de ambassade binnen 15 kalenderdagen een beslissing nemen. Deze beslistermijn is wettelijk bepaald en is opgenomen in de Europese visumcode (Termijn Verordening (EG) 810/2009).
Een visum voor Nederland vraagt u aan bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het land waar u woont. Aanvragen bij een ambassade van een ander Schengenland waar Nederland door vertegenwoordigd wordt in het land waar u woont, kan ook. Dit Schengenvisum geldt voor een verblijf van 90 dagen.
Met het visum mag u binnen een periode van 180 dagen maximaal 90 dagen vrij reizen in Nederland en andere Schengenlanden. Sinds 17 september 2022 zijn er geen coronaregels meer voor reizigers naar Nederland. U kunt zonder vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve testuitslag naar Nederland reizen.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
De IND toetst of u aan alle voorwaarden voldoet om een verblijfsvergunning te krijgen. Binnen 90 dagen hoort u of u een verblijfsvergunning krijgt of niet. De verblijfsvergunning is meestal 5 jaar geldig en kan worden verlengd. Na 5 jaar kunt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Als je iemand wilt uitnodigen, die voor zijn reis naar Nederland een visum nodig heeft (en die bij jou mag logeren), dan heeft deze persoon voor het krijgen van een visum een 'bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' nodig. Een voorwaarde is dat het bezoek niet langer dan 90 dagen duurt.
Single-entry of multiple-entry visum
Met een single-entry visum mag u 1 keer maximaal 90 dagen in het Schengengebied verblijven. Een multiple-entry visum met een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar. Met een multiple-entry visum mag u telkens maximaal 90 dagen per 180 dagen in het Schengengebied verblijven.
Met een geldig Schengenvisum mag u maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen in Nederland en andere Schengenlanden verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen.
Een paspoort heeft daarvoor een aantal lege pagina's. Een los visum (zonder paspoort) is geen geldig reisdocument. Visa worden vooral uitgegeven door landen waar inreisbeperkingen gelden, hetzij op basis van herkomst, hetzij op basis van tijd.
Een faciliterend visum is een Schengenvisum. Hiermee kunt u maximaal 90 dagen per 180 dagen in Nederland of in andere Schengenlanden blijven. Een faciliterend Schengenvisum is gratis en vaak sneller klaar dan een Schengenvisum voor niet-familieleden.
Als u in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Bij uw inschrijving kan de gemeente vragen om extra bewijs dat u Nederlander bent. Een geldig paspoort is niet altijd voldoende, ook al heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit.
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Kan ik mijn buitenlandse partner of ander gezinslid naar Nederland halen? Als u Nederlander bent of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning heeft, kunt u uw familie naar Nederland halen. Bijvoorbeeld uw buitenlandse partner of uw kinderen. Dit heet 'gezinshereniging'.
De partner die niet de Nederlandse nationaliteit heeft moet een Verblijfsvergunning hebben. Dit is niet nodig als deze partner uit een land van de Europese Unie (EU) komt. Of uit de Europese Economische Ruimte (EER). Vraag bij de gemeente waar u wilt trouwen na of u een ongehuwdverklaring moet hebben.
U wilt naar Nederland komen voor uw partner. Dan krijgt u mogelijk te maken met de aanvraag van een visum en een verblijfsvergunning en inburgering. U wilt uw partner naar Nederland halen. Lees de vragen en antwoorden over immigreren naar Nederland.
Vraag zo snel mogelijk om verlenging van uw asielvergunning of om een asielvergunning voor onbepaalde tijd. Dit kan alleen met het schriftelijke aanvraagformulier. De aanvraag kost € 207,00.
De doorsnee Nederlander krijgt bruto 3.167 euro per maand. Dat is netto zo'n 2.500 euro. Bij deze rekensom is het vakantiegeld al meegenomen.
De belanghebbende kan een referent zijn (garantsteller/logiesverstrekker), maar ook een vriend, familie of een partner van de buitenlandse gast. In dat geval is belanghebbende tevens de verzekeringsnemer (premiebetaler) en de visumaanvrager (buitenlandse gast) is de verzekerde.
U bent in Nederland met een geldig Schengenvisum type C. Dit is een single entry visum. Dit betekent dat u maar 1 keer het Schengengebied mag inreizen. Lees welke landen horen bij het Schengengebied.
Geldigheidsduur. Als u legalisatie van een handtekening aanvraagt omdat u garant staat voor iemand die vanuit een visumplichtig land op bezoek wil komen in Nederland (garantstelling): de legalisatie is 3 maanden geldig.