Alle antibiotica hebben bijwerkingenWanneer antibiotica deze 'nuttige' bacteriën bestrijden, kan dat bijvoorbeeld zorgen voor diarree bij uw hond of kat. Daarnaast kan uw hond of kat gaan braken of allergisch reageren na het geven van antibiotica.
Antibiotica bestrijdt slechte bacteriën bij uw kat, maar ook gezonde bacteriën.
Geef antibiotica altijd precies om de 24 of om de 12 uur zoals voorgeschreven. Als namelijk antibiotica 12 uur werkt en er zou bijvoorbeeld 's nachts een duur van 15 uur tussen twee giften zitten, dan werkt de antibiotica niet tot aan de volgende tablet en zo raken bacteriën resistent!
Het is mogelijk dat je overgevoelig reageert op het antibioticum. Je krijgt dan last van jeuk of rode vlekken op de huid. Mogelijk heb je last van een allergische reactie. Een lichte allergische reactie bestaat vaak uit jeukende huiduitslag of een piepende ademhaling.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden. Soms is het mogelijk om een kuur van 1 dag te gebruiken.
Antibiotica kunnen bijwerkingen geven, zoals misselijkheid en rode huiduitslag. Slik antibiotica zoals op het recept staat. Bel uw huisarts als u toch zieker wordt of meer dan 3 dagen koorts houdt. Als antibiotica te vaak worden gebruikt, kan een bacterie ongevoelig worden voor de antibiotica.
Wanneer antibiotica deze 'nuttige' bacteriën bestrijden, kan dat bijvoorbeeld zorgen voor diarree bij uw hond of kat. Daarnaast kan uw hond of kat gaan braken of allergisch reageren na het geven van antibiotica.
Heel vaak zie je dat mensen enige tijd na het gebruik van antibiotica opeens andere klachten krijgen, bijvoorbeeld darmklachten of een vaginale infectie. Je lichaam is dan niet in staat gebleken om de goede bacteriën voldoende aan te vullen waardoor er opnieuw een disbalans ontstaat en er elders klachten ontstaan.
Antibiotica geven in het algemeen weinig problemen. Als er bijwerkingen optreden, verdwijnen ze meestal vanzelf weer als de kuur is afgemaakt. Wat dunnere ontlasting komt nog het meeste voor. Dunnere ontlasting kan echter ook het gevolg zijn van de ziekte waarvoor het antibioticum is voorgeschreven.
Raakt je kat toch besmet, dan zal hij de nodige medicatie – zoals antibiotica, pijnstillers en oogzalf – voorgeschreven krijgen. Dan betaal je eenmalig ongeveer tussen de €100 en €150.
Het beste antibioticum om aan katten met niesziekte te geven is doxycycline, omdat Chlamydia (naast Herpes en Calici) de meest voorkomende ziekteverwekker is. Soms leiden infecties tot chronische problemen: tandvleesontsteking, conjunctivitis of een verstopte neus.
Er zijn anno nu gelukkig goed werkende pijnstillers voor hond en kat te verkrijgen. Deze zogenaamde NSAID's (o.a. Melovem, Rimadyl, Novacam en Carprodyl) zijn vaak bijzonder effectief en worden uitsluitend op voorschrift van de dierenarts verstrekt.
Veehouders en dierenartsen behandelen zieke dieren met diergeneesmiddelen (medicijnen) als dit nodig is. Zij gebruiken antibiotica om bacteriële infecties te genezen. Bacteriën kunnen ongevoelig worden voor antibiotica als ze voor lange tijd worden gebruikt.
Antibiotica kan verschillende bijwerkingen hebben. In het begin van de eerste week kunt u zich moe en hangerig voelen. Ook kunt u last krijgen van uw maag of buik. In de meeste gevallen nemen deze klachten in de loop van de eerste week af.
Katten met idiopatische blaasontsteking (FIC) behandelen we vaak met pijnstillers. Andere medicijnen zijn bij de meeste katten niet nodig. Bij de meeste katten met FIC verdwijnen de klachten na 5-10 dagen spontaan, met of zonder medicijnen.
De meest voorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn maag-, darmklachten, diarree, misselijkheid en overgevoeligheid voor UV-straling. Daarnaast bestaat het gevaar dat u met een antibioticakuur niet alleen de ziekmakende bacteriën kapot maakt, maar ook de nuttige bacteriën in uw lichaam.
(fruit)sappen, melk en alcohol zorgen alle voor een verminderde werking. Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie.
Volgens Britse artsen in de British Medical Journal is dat bij lang niet alle infectieziektes nodig. Ze stellen dat het langer gebruiken van antibiotica zelfs resistentie in de hand kan werken. Het gaat over de dosering en niet de duur.
Het gedrag van een zieke kat
Niet meer eten, veel drinken, non-stop miauwen en lusteloosheid. Allemaal symptomen die aan kunnen geven dat er wat met jouw kat aan de hand is. Wanneer jouw kat ziek is kun je dit vaak al vrij snel merken aan het gedrag. Katten miauwen regelmatig, de ene iets meer of minder dan de ander.
Klachten als lopende ogen en loopneuzen, niezen, kortademigheid, zware ademhaling, griepachtige symptomen kunnen wijzen op een onderliggende ziekte. Ook al lijken klachten soms niet ernstig te zijn, in sommige gevallen is het beter om er zo snel mogelijk bij te zijn om een slechtere situatie te voorkomen.
Braken gaat vaak gepaard met signalen van misselijkheid. U kunt zien dat uw kat misselijk is als uw kat: veel minder en/of veel langzamer eet dan normaal. knarsetandt.
Ze kan onmiddellijk optreden, een paar minuten na de inname, of pas na enkele dagen tot enkele weken. Het voornaamste kenmerk is huiduitslag met jeuk.
Capsule of drank: u kunt de capsule of de drank het beste op een lege maag innemen. Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn.
Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep.