Schutte: "Rookworst staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het bewerkt vlees is en hier vaak veel zout in zit, maar ook omdat het wordt gemaakt van rund- of varkensvlees. Dat valt onder rood vlees. Rood en met name bewerkt vlees worden in verband gebracht met beroertes, diabetes type 2 en darmkanker.
- AH magere rookworst. Deze worst bevat minder calorieën dan Unox Gelderse rookworst. Het zout en vetgehalte is lager dan de meeste rookworsten.
Ook met gezond hebben de meeste worsten weinig te maken. Het merendeel van de fabrikanten kiest voor veel zout. De 'ookworst' van Hema is met 2,5 gram zout en met hoog gehalte aan verzadigd vet het ongezondst.
Rookworst wordt gemaakt van fijn gemalen vlees met specerijen en zout. Verreweg de meeste rookworsten worden gemaakt van varkensvlees, rundvlees of een combinatie van beiden. Het vleesmengsel wordt in de meeste gevallen in een natuurdarm gestopt.
Een verse Hema-worst is niet gaar, maar rauw. Deze moet 20 minuten wellen in water tegen de kook aan. Dus niet laten koken. Voorverpakte worsten die je in de supermarkt koopt, zijn al wel gaar en hoeven alleen opgewarmd te worden.
Magnetron: Haal de rookworst uit de buitenste verpakking, als er nog een plastic om de rookworst heen zit prik je hier een paar gaatjes in. Verwarm de rookworst in de magnetron op 500 Watt gedurende 1 minuut op. Draai de rookworst daarna om en verwarm de rookworst nogmaals voor ongeveer 1 minuut.
De rookworst die je vers bij de slager koopt maak je gaar door hem in koud water op te zetten en ongeveer 20 tot 25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water. Laat het water écht niet teveel borrelen, want dan knapt het velletje van de worst en lopen de sappen er uit. En denk er om: rookworst moet ook rusten.
In deze test wordt de smaak van de Hema rookworst het meest geasscioceerd met het begrip “rookworst”. Deze worst heeft echt een rokerige smaak. De smaak is rijk, de worst is sappig en het velletje is knapperig. De smaakbeleving houdt niet op bij de eerst hap, want deze rookworst gaat een ware smaaktransformatie door.
Rookworsten worden nog maar zelden gerookt
(Fabrieks)rookworsten worden namelijk nog maar zelden gerookt. Fabrikanten gebruiken rookaroma om de rooksmaak te verkrijgen. Dit in tegenstelling tot ambachtelijke rookworst, die ook in de slagerij waar Haagsma werkt nog altijd wordt gerookt in een rookkast met houtsnippers.
De rookworst bestaat op papier voor 95% uit varkensvlees en een bult smaakversterkers. Wanneer de Hema onverhoopt was omgevallen, dan was dat vast geen rib uit het lijf voor de Nederlandse varkenssector. Toch is de Hema-rookworst wel een prachtig product om bijproducten in te verwerken.
De beroemde rookworst van Hema komt uit de fabrieken van Unox in Oss. Dat hebben diverse oud-werknemers van Unilever bevestigd. Al lange tijd werd vermoed dat Hema de rookworsten in Oss liet maken, maar dat is nu dan echt zeker. In 2007 klapte een werknemer van Unox, een dochteronderneming van Unilever, uit de school.
Rookworst en ander bewerkt vlees
Heerlijk bij een winterse stamppot, maar ook erg zout: de rookworst. In een stukje rookworst van 100 gram zit 2,3 gram zout. In een halve rookworst (125 gram) zit 2,9 gram.
Rundvlees 81%, water, aardappelzetmeel, zout, plantaardige olie, voedingszuur (citroenzuur), rundercollageen, stabilisator (E451, E452), plantaardig vet, antioxidant (E300, rozemarijnextract), dextrose, rookaroma, conserveermiddel E250, specerij-extracten (nootmuskaat, zwarte peper, chilipeper), korianderextract.
Plakjes gekookte Gelderse worst zijn geen gezonde keuze als broodbeleg, omdat het veel verzadigd vet en zout bevat. Door het ongezonde hoge vet- en zoutgehalte scoort geen van de 16 geteste worsten een voldoende in deze test van de Consumentenbond. Alle resultaten van het onderzoek staan in de Gezondgids van februari.
5x toch even wat anders
Toch kan je vleeswaren als ham, boterhamworst en kipfilet wel maximaal één keer per dag wel eten. Deze drie soorten vleeswaren zijn namelijk minder vet, alleen bevatten wel zout. Kaas bevat daarentegen veel vetten, dus ook hiervoor geldt niet te veel kaas als je gezond wil eten.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Het recept van de HEMA rookworst is uniek en speciaal ontwikkeld door HEMA zelf. De worst wordt dan ook op ambachtelijke wijze bereid en zeven uur boven een vuurtje van beuken- en eikenhout gerookt. Het vlees van de rookworst is daardoor lekker sappig maar altijd met een krokant velletje eromheen.
Unox Runder Rookworst is gemaakt van 100% rundvlees met het keurmerk van Beter Leven en is er ook in een overheerlijke vegetarische variant. Tip: in plakjes gesneden rookworst is ook heerlijk op een broodje, of als snack bij de borrel. Al meer dan 80 jaar is Unox onlosmakelijk verbonden aan de Hollandse keuken.
Gebruik. ZO MAAK JE 'M KLAAR IN EEN PAN Leg de rookworst - in de gesloten binnenzak - een kwartier in heet, maar niet kokend water. Laat de worst nog een minuutje liggen alvorens 'm aan te snijden.
rauwe rookworst (ook wel ambachtelijke of slagersrookworst genoemd). Deze is er in een fijne en een grove variant. Rauwe rookworst bevat gerookt rauw vlees en moet nog gaar gemaakt worden. Vaak wordt bij deze variant nog gebruikgemaakt van natuurlijke darm in plaats van rundercollageen.
Waarom rookworst niet in kokend water? Hij is weliswaar gerookt, maar het vlees is nog rauw. Wellen doe je door de worst ongeveer 20 minuten te verwarmen in water dat net niet aan de kook is. Let op: kook de worst niet: dan kan de darm scheuren en gaat de smaak verloren!
Rookworsten die vacuüm verpakt zijn, zijn meestal ook voorgegaard. Bij 'verse' rookworst van ons, die ook wel ambachtelijke rookworst wordt genoemd, moet de worst nog wel gegaard worden door hem te wellen in water. Hij is weliswaar gerookt, maar het vlees is nog rauw.