,,Maar een gigantisch verschil is er niet met drop waar suiker in zit. Een dropje met zoetstof bevat gemiddeld zes calorieën, eentje met suiker heeft er rond de dertien. Dus zolang je geen hele zak drop in één keer op eet, word je ook van suikerhoudende drop niet heel dik.''
Snoep of drop blijft geen gezonde keuze als je jouw calorie inname wilt verlagen of minder koolhydraten wilt eten. Ook al worden de polyolen niet bij de koolhydraten gerekend, ze reageren in het lichaam wel deels het zelfde. De suikervrije drop is daarom niet perse een gezonde keuze.
Advies: snoep drop met mate
Een gezonde volwassene kan op een dag ongeveer 120 gram drop veilig eten (of een halve liter zoethoutthee) volgens het voedingscentrum. Dit zijn ongeveer 20 dropjes per dag.
Schadelijk voor gezondheid
Een gemiddeld dropje weegt ongeveer vier gram. Als je twee weken lang 57 gram drop per dag binnenkrijgt, ontwikkel je een flink verhoogd risico op een hartritmestoornis. Ook zorgt het zwarte snoepgoed voor een verhoogde bloeddruk. Hiermee wordt de kans op een hartaanval verhoogd.
Neem bijvoorbeeld het onderscheid tussen zoete drop en zoute drop. Zoete drop is zoet omdat er zoveel suiker aan is toegevoegd dat het zoute niet meer te merken is. Zoete drop zit dus net als suikerwerk boordevol suiker en overdaad is dus allerminst gezond.
Wanneer je veel suikervrije drop eet, kun je last krijgen van maag-darmklachten. Diarree, winderigheid en buikpijn zijn enkele vervelende symptomen. Voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid van bepaalde zoetstoffen bevatten, hebben een waarschuwing op het etiket: 'overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben'.
Waarom is het schadelijk? Hoe komt het nou dat drop zo slecht voor je is? Dat zit zo: drop bevat glycyrrhizine, een stofje waardoor het natriumgehalte van het lichaam omhoog gaat. Door een teveel aan natrium worden de nieren en het hart extra belast, wat voor een hoge bloeddruk kan zorgen.
' Het is verleidelijk om die hele zak drop in één leeg te eten, maar volgens de FDA kun je dat beter niet doen. Hun onderzoek toont aan dat wanneer je gedurende twee weken lang elke dag meer dan 50 gram drop eet - zo'n tien dropjes -, je in het ziekenhuis terecht kunt komen met hoge bloeddruk en een kaliumtekort.
Onderzoek van de FDA toont aan dat het eten van meer dan 50 gram drop (ongeveer 10 dropjes) per dag, gedurende twee weken lang tot ernstige gevolgen voor de gezondheid kan leiden. Problemen als een te hoge bloeddruk en een kaliumtekort zorgen in veel gevallen voor hartritmestoornissen.
Herkenbaar voor veel dropfans: eenmaal het zakje open dan moet het leeg. Dat drop zo verslavend kan zijn komt door de geraffineerde suikers die in de meeste dropsoorten zijn verwerkt. Deze zorgen ervoor dat je hersenen steeds meer suiker nodig hebben om te kunnen werken. En je dus blijft snoepen.
Het is een misverstand dat het zout in drop de bloeddruk omhoog jaagt. Gek genoeg bevat zoete drop meer zout (per 100 g ongeveer 200 mg natrium) dan zoute drop (150 mg). In zoute drop zit simpelweg minder suiker, waardoor het zout duidelijker te proeven is. Deze hoeveelheden zout kunnen weinig kwaad.
Brandend maagzuur
Uit onderzoek blijkt namelijk dat zoethout (het basisingrediënt van drop) deze problemen effectief kan verzachten. Heb je dus last van misselijkheid, krampen of brandend maagzuur, dan kan een dropje zomaar eens een verzachtende oplossing bieden!
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Denk bijvoorbeeld aan lekkere groenten en fruit, volkoren brood, zilvervliesrijst, een lekker (mager) stukje vlees of vis, af en toe een handje ongezouten noten of een ei, magere yoghurt of kwark ….
Voedingsadvies. Een volwassen man of vrouw kan veilig op een dag ongeveer 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 20 tot 25 dropjes of 3 tot 4 glazen zoethoutthee. Als iemand zowel drop als zoethoutthee neemt, is dit natuurlijk minder.
Als je uitgaat van het gemiddelde gewicht van een dropje, ongeveer 4 gram, dan zou je per dag meer dan 40 gram drop binnenkrijgen waarmee je een verhoogd risico op hartritmestoornissen ontwikkelt evenals een hogere bloeddruk. Kortom, de kans op een hartaanval wordt verhoogd.
Uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat niet Nederland maar Spanje het land is waar de meeste drop wordt gemaakt. Spanje heeft daarmee Nederland van de eerste plaats geschopt. In Nederland eten we er dus het meeste van, maar de productie komt uit een ander land.
Het welbekende dropje is nog altijd een van de populairste snoepsoorten in Nederland. Nergens ter wereld wordt is drop zo populair als bij ons. De gemiddelde volwassen Nederlander snoept maar liefst 1,75 kilo drop per jaar.
Om het simpel uit te leggen, wanneer iemand te veel glycyrrhizine consumeert veroorzaakt dit dat de nieren vocht en zout op gaan hopen. Wanneer het weefsel in je lijf vocht vast gaat houden kan dit onder andere dikke benen tot gevolg hebben en je kan er flinke hoofdpijn van krijgen.
Bij grotere hoeveelheden – zeg zo'n 25 gram per dag of een halve zak drop – kun je er buikkramp van krijgen, zegt hoogleraar Martijn Katan. „Je krijgt gasvorming en diarree.
Of bestaat er drop zonder zoethout? Wanneer je zelf drop gaat maken zou je het hoofdingrediënt zoethout kunnen vervangen door anijs.Echter wordt dit bij de drop die je in de winkel koopt doorgaans niet gedaan. Anijs kan drop namelijk niet helpen aan zijn unieke zwarte kleur.
Omdat het sap van de zoethoutwortel een zwarte kleur heeft. Van dit sap wordt de blokdrop gemaakt, en dat is het basisingrediënt van drop. Daarnaast wordt er tegenwoordig bij de productie van drop vaak nog koolstof (Carbo Medicinalis Vegetabilis) toegevoegd om de kleur te versterken.
Drop wordt gemaakt van zoethout, een plant met een zoet smakende wortel.Samen met andere ingrediënten wordt het gemengd met onder andere zout, suiker en honing en tot een snoepje gevormd.