Blijf op je ademhaling letten. Bij de blootstelling aan koud water krijg je vaak een koude-water-reflex (of 'gasp reflex') en ook dan wil je rustig blijven ademen. Negeer de 1-minuut-per-graad mythe die zegt dat als het water bijvoorbeeld 2 graden is, je 2 minuten in het water kan blijven.
Hoe lang in koud water zwemmen? Begin met maximaal een minuut of twee. Luister naar je lichaam en verlaat het water eerder als dat nodig is. Zeker in het begin is het beter langzaam het water in te lopen dan erin te springen.
Koud water zwemmen versterkt het immuunsysteem, verbetert de bloedsomloop, verhoogt de mentale veerkracht, verbetert de slaap en verbrandt calorieën.
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei.
Zomaar een duik nemen in water dat kouder is dan 15 graden is dus onverstandig. Om die reden is de maand september ideaal om het te gaan opbouwen. Het oppervlaktewater is vrijwel overal nog boven die 15 graden. Ga toch om te beginnen niet meer dan 1 à 2 minuten het water in om te wennen.
3. Je hebt een verbeterde bloedcirculatie en een lagere bloeddruk. Ook je hart- en vaatstelsel hebben baat bij koud douchen. Koud water doet je bloedvaten samentrekken, wat bekend staat als 'vasoconstrictie'.
Voor niet getrainde zwemmers geldt een ongeschreven regel van een watertemperatuur van minimaal 13 graden. Daaronder wordt al snel als te koud ervaren. Uiteraard met wetsuit en eventuele andere aanvullende hulpmiddelen, zoals neopreen handschoenen, schoentjes en badmuts.
Grote hoeveelheden koude drank zorgen ervoor dat je bloed minder snel stroomt, waardoor je lichaam meer moeite krijgt met hitte afvoeren. Daarnaast hebben soft drinks, vanwege hun hoge aantal calorieën, hetzelfde effect op je lichaam als een ijsje eten – je krijgt het er alleen maar warmer van.
De gezondheidseffecten gebeuren al in de eerste 30 tot 60 seconden.Als je meer ervaren bent kan je het opbouwen tot 1, maximaal 2 minuten .
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!
Het nemen van een koud bad na een intensieve training heeft voordelen voor je gezondheid. Daarom worden ijsbaden steeds populairder bij sporters. Het vermindert spierpijn, ontstekingen in de spieren en spierbeschadigingen. Daarnaast voel je je na een koud bad minder vermoeid.
Je kunt opwarmen door eerst naar de locatie van het meer te lopen of te fietsen.Neem een thermoskan met lekkere hete koffie of thee mee voor na het zwemmen. Vergeet niet dat opwarmen na die tijd ook heel belangrijk is. Extra dikke sokken meenemen is daarom geen overbodige luxe.
Door bewust naar je diafragma – je belangrijkste ademhalingsspier – te ademen. Stap ook altijd onder de koude douche wanneer je uitademt. Daarnaast adem je continu minimaal twee keer zo lang uit als in. Zo houd je je ademhaling onder controle en voorkom je hyperventilatie.
Van een koude stroom water over je hoofd versnelt je bloedstroom.Je voelt je hierdoor alerter en je kan beter functioneren omdat je hersenen meer bloed krijgen.
Het koude water stimuleert je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan- en afgevoerd naar je spieren en organen. Ook gaat je lichaam afvalstoffen sneller afvoeren. Je spieren herstellen makkelijker van een training en eventuele ontstekingen blijven zo klein mogelijk.
Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt hierover aan Bedrock dat warm water de bloedcirculatie in het lichaam verbetert. Ook is het wat 'zachter' voor de organen (sommige mensen krijgen een naar gevoel van bijvoorbeeld koud water op de lege maag) en helpt warm water voedsel sneller afbreken.
Het is raadzaam om in de zomer te beginnen met koud water zwemmen, wanneer de watertemperaturen iets hoger zijn en je lichaam zich gemakkelijker kan aanpassen. Begin met korte duiken of zwemsessies en verleng de tijd geleidelijk aan naarmate je lichaam gewend raakt aan de kou.
Een deel van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via je hoofd. Een siliconen batmuts (of twee over elkaar) of een neopreen badmuts is dan ook aan te raden. Wanneer je dan zonder wetsuit kunt gaan zwemmen is weer erg persoonlijk. De gemiddelde aanbevolen temperatuur ligt rond de 18 tot 20 graden.
De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 minuut dippen per graden Celsius. Maar kijk vooral naar wat je lichaam aangeeft. Want eerlijk is eerlijk: als het water 3 graden is, denk maar niet dat wij er 3 minuten in blijven zitten. Nee zeg, ben je mal.
Je wast je gezicht met ijskoud water
Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden. Je kunt je gezicht het beste wassen met lauw water.
Hoe vaak moet je een ijsbad nemen? (En hoe lang blijf je erin zitten?) Barreca adviseert maximaal één tot twee keer per week een ijsbad te nemen. Ze voegt er wel aan toe dat sommige mensen nog meer gezondheidsvoordelen kunnen ervaren bij dagelijkse baden, als dat mogelijk is.
Koud douchen helpt tegen spataderen
Door het koude water neemt de elasticiteit van je bloedvaten toe. Dit helpt bij het verbeteren van de bloedsomloop en vermindert (de kans op) spataderen.