Het lijkt misschien alsof je bakpoeder een eeuwigheid kunt bewaren, maar helaas: er zit wel degelijk een houdbaarheidsdatum op het product. Hoe lang je bakpoeder kunt bewaren? Op een koele en droge plek blijft het ongeveer zes maanden tot een jaar goed. Voor je de oudere zakjes nu direct weggooit: dat is niet nodig!
De Baking Soda wordt in contact met de lucht ook meer en meer klonterig door het vocht. Nadat de volledige inhoud is omgezet door de chemische reacties, is de Baking Soda uitgewerkt en niet meer voor een tweede keer als zodanig bruikbaar.
Ook de houdbaarheid van baking soda kun je testen: meng 1/2 theelepel baking soda met wat kokend water en azijn of citroensap (een zuur). Als het meteen of binnen een paar minuten begint te bubbelen, is het nog goed. Gebeurt er niets, dan kun je beter nieuwe kopen.
Over het algemeen is de stelregel voor het gebruik van bicarbonaat in geval van gezondheidsklachten en ontzuren: 3 weken gebruiken 1 week niet.
Ga uit van 3 keer de hoeveelheid bakpoeder als je het wilt vervangen. Dus 1 theelepel baking soda worden 3 theelepels (= 1 eetlepel) bakpoeder.
Je vervangt 1 theelepel bakpoeder door 1/4 theelepel bicarbonaat en 1/2 theelepel azijn of bijvoorbeeld witte wijn of citroensap.
Het rijsmiddel bakpoeder gebruik je in zoete baksels, van cakes tot koekjes. Het heeft geen ander ingrediënt nodig om te werken, alles wat nodig is zit al in het bakpoeder zelf. Bakpoeder is niet geschikt voor brood.
Waar baking soda simpelweg uit zuiveringszout, ook wel natriumbicarbonaat genaamd, bestaat, is bakpoeder natriumbicarbonaat met een zuur en een stabilisator als toevoeging. Baking soda heeft daarom een sterkere werking dan bakpoeder. Als baking soda gemengd wordt met zuren, zal het zijn werk gaan doen.
Bakpoeder is een mildere variant van baking soda en wordt gebruikt in recepten waar je geen zure ingrediënten aan toevoegt. Baking soda gebruik je enkel in combinatie met een zuur ingrediënt, maar let op dat je niet dezelfde verhoudingen gebruikt als bij bakpoeder, want de werking van baking soda is veel sterker.
Het is niet waar dat natriumbicarbonaat essentieel is bij de behandeling van kanker. Wanttoknow presenteert baking soda als een wondermiddel en daar is geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Hetzelfde geldt voor nierziekten. Dat natriumbicarbonaat een op zichzelf staand medicijn is met helende krachten klopt niet.
Hoe lang je bakpoeder kunt bewaren? Op een koele en droge plek blijft het ongeveer zes maanden tot een jaar goed. Voor je de oudere zakjes nu direct weggooit: dat is niet nodig!
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Baking soda is goed voor de algehele gezondheid
Een van de belangrijkste redenen waarom baking soda zo gezond is voor je gezondheid, is omdat het alkalisch is. Wanneer de pH van je lichaam uit balans is, zoals wanneer je last hebt van brandend maagzuur, kan baking soda helpen dit tegen te gaan.
Kleding wassen*
Voeg aan een volle wastrommel naast de helft van je gebruikelijke wasmiddel ook 3 eetlepels baksoda toe. Dit zorgt ervoor dat lastige vlekken en nare geurtjes sneller verdwijnen en je was extra zacht uit de wasbeurt tevoorschijn komt.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal één keer per twee weken te gebruiken.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Als je gist vervangt voor bakpoeder kun je exact evenveel bakpoeder gebruiken als de hoeveelheid gist die genoemd wordt in het recept.
Wat is baking powder? Vertaling Nederlands: bakpoeder (uit: bakkersglossarium)
Bicarbonaat speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het zuur-base evenwicht, de vochtbalans en het behouden van een neutrale lading in het lichaam. Het geeft weer hoeveel koolstofdioxide er in het bloed gebonden zit.
Zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
' Er zit een krater op mijn cake: Dit vind ik persoonlijk niet zo heel erg maar het kan betekenen dat je teveel bakpoeder hebt gebruikt en dit kan wel een bittere bijsmaak geven. Daarnaast is het niet handig als je meerdere cakes wilt stapelen of nog wilt afwerken met glazuur.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Nu je dit weet kun je het dus ook heel makkelijk zelf maken: meng 500 gram bloem met 1 zakje (15 gram) bakpoeder en klaar is Kees.
Heel simpel eigenlijk, hoe langer je de cake in de oven laat staan, hoe meer vocht er kan verdampen. En zo wordt je cake dus ook steeds droger. Een belangrijke oorzaak van een droge cake, is dus dat hij te lang gebakken is.