Er kunnen voor alle weertypen - neerslag, temperatuur, wind, onweersbuien - code geel, oranje en rood worden uitgegeven. Hierbij staat met name de impact van het weer centraal. De KNMI kleurcoderingen sluiten aan bij de internationale standaarden.
Code geel: Plaatselijk dichte mist.
Code rood – Dit is een weeralarm – Het extreme weer heeft een grote impact op de samenleving. Eigenlijk is de boodschap: 'Ga de weg niet op'. Ook bij een kleine kans op zeer zwaar weer kan de code afgegeven worden. Dat doet het KNMI als de veiligheidsrisico's groot zijn als het zich wel voor doet.
Code geel: kans op gevaarlijk weer, wees alert
Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven en de zekerheid is minstens 60 procent.
Sinds 16 februari 2022 kijkt het ministerie van Buitenlandse Zaken weer naar de volledige veiligheidssituatie in een land, net zoals voor corona het geval was. Landen die net zo veilig worden bevonden als Nederland krijgen kleurcode groen. Bekijk welke landen welke kleurcode hebben.
Code rood is van kracht als de grenswaarden die voor code oranje gelden overschreden worden. Er valt dus bijvoorbeeld méér dan 75 millimeter regen in 24 uur, de windstoten zijn nog harder, de hagelstenen nog groter, de gladheid is extreem, het zicht is minimaal of het is extreem warm of koud.
Code geel betekent: wees alert, er is kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen. Bijvoorbeeld windstoten van meer dan 90 km per uur, gladheid, of veel regen in korte tijd. Het zijn situaties waarbij je extra moet opletten.
Wat betekent code geel, oranje en rood? De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen: Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle. Nieuwe hospitalisaties/dag: minder dan 65, bezetting intensieve zorg: minder dan 300 bedden.
Irak (dit land heeft ook oranje gebieden) Jemen. Libië Mali (dit land heeft ook oranje gebieden)
Er zijn morgen geen waarschuwingen van kracht.
Blijf bij een weeralarm (code rood) thuis. Moet je toch de deur uit, neem voldoende eten en drinken, een deken, warme kleding en een mobiele telefoon met oplader mee. Laat anderen weten waar je heen gaat en via welke route. Wacht met het melden van schade tot het ergste noodweer voorbij is.
Hoe vaak komt code rood voor? Code rood komt zelden voor, gemiddeld maar een of twee keer per jaar. De laatste keer dat code rood werd afgekondigd wegens windstoten was 18 januari 2018.
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers af om in de provincies waar code rood geldt de weg op te gaan, als dat niet persé noodzakelijk is. Ook waar code oranje geldt is het verstandig de reis indien mogelijk uit te stellen.
Ook bij een gele code is er nog niet heel veel aan de hand. Wel kan er mogelijk gevaarlijk weer ontstaan en dat betekent dat je moet uitkijken met buitenactiviteiten als zeilen.
Vandaag is code oranje afgegeven. Als je er niet op uit hoeft wordt aangeraden om binnen te blijven. Mocht je er toch op uit moeten met de fiets. De Fietsersbond geeft een aantal tips om valpartijen te voorkomen.
Een coronagolf leidt mogelijk tot crisisfase 3 (“code zwart”): een zeer ernstige verstoring van de gezondheidszorg. Dan kun je als zorgverlener voor ingewikkelde keuzes worden gesteld.
Wat is code rood? Code rood kan worden afgegeven bij extreem weer dat een grote impact op de samenleving kan hebben. ,,De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn.
Reisregels vanaf 11 maart
De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
Dat betekent dat de ongewoon hoge temperaturen schade, letsel of veel overlast kunnen veroorzaken. Vandaag worden er temperaturen verwacht tussen 30 en 35°C.
Ieder land/regio krijgt een kleurcode: Kleurcode donkerrood: regio's of landen waar personen een hoog risico op besmetting lopen. Kleurcode oranje of rood: regio's of landen waarvoor een matig risico op besmetting is vastgesteld. Kleurcode groen: regio's of landen waarvoor een laag risico op besmetting is vastgesteld.
Extra gevaarlijk: bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en windstoten raken je extra hard. Geniepig: als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rij je even in de luwte. Zodra je voorbij bent krijg je de volle laag.
De kleurcode van het reisadvies voor Spanje is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico's in het land vergelijkbaar zijn met Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
De meest geavanceerde manier om een kleur te achterhalen, is met behulp van een speciaal sensor-apparaat, zoals de Sikkens Color Sensor. Dankzij de Sikkens Color Sensor kun je exact de kleurcode achterhalen. De sensor is namelijk veel nauwkeuriger dan bijvoorbeeld een smartphone camera.