Het daadwerkelijke installeren van de pelletkachel Allereerst moet de kachel tenminste twintig centimeter van alle wanden af staan. Maar de ene kachel is de andere niet en de ene kachel wordt ook warmer dan de andere. Dus kijk vooral ook even de handleiding er op na wat deze zegt over de minimale afstand tot de muur.
Een pelletkachel kan vrijwel overal geplaatst worden.
De afstand tot buren (erfgrens) is één meter en tenminste twee meter bij een loodrechte uitgang. Er mag geen enkele overlast naar buren zijn. Er is een minimale afstand van 50 cm tot gevel, balkon of overstek. De uitgang moet bestand zijn tegen sterke tegenwind, zodat rookgassen naar buiten kunnen.
De warmte van de pelletkachel verwarmt, afhankelijk van je woonsituatie en het gekozen vermogen, tot op enkele meters afstand nog zeer behaaglijk. Je kunt dus gerust de kachel op 2 of 3 meter afstand van een fauteuil of bankstel plaatsen, en toch kunnen genieten van het comfort van een pelletkachel.
Belangrijk hierbij is dat er wel een stevige ondergrond is die vooral niet-brandbaar en hittebestendig is. Laminaat of een tegelvloer zijn hier prima geschikt voor.
Met een pelletkachel of biomassaketel kun je je huis zonder aardgas verwarmen. In plaats daarvan gebruik je houtpellets. Of dat ook voordeel heeft voor het klimaat, daarover verschillen deskundigen van mening. Ook is er veel discussie over de invloed op gezonde buitenlucht.
Pellets zijn geperste houtkorrels die er een beetje uitzien als kattenbakkorrels. Met een pelletkachel kan je één ruimte verwarmen, meestal de woonkamer. Om je hele huis te verwarmen kan je een pelletkachel-cv gebruiken die dan aangesloten is op je radiatoren.
Een pelletkachel kan net als een houtkachel gaan stinken als hij nieuw of een tijdje niet gebruikt is.
Een afvoer van ca 2 meter hoog en dan door de muur
Een rookgas-afvoer in de woning met een hoogte van minimaal 1,5 meter vanaf de vloer, is bij onze pelletkachels de ideale oplossing.
Veelgestelde vragen over pelletkachels. Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een pelletkachel? Ja, voor het plaatsen van de rookgasafvoer van een pelletkachel heb je in sommige gevallen een zogenaamde omgevingsvergunning nodig.
Bij een geveldoorvoer of te lage schoorsteen kan de kachel wisselend branden, omdat de wind zorgt voor wisselende trek in de schoorsteen. Als een monteur de kachel afstelt bij windstil weer kan de kachel mooi branden, maar als er wind komt kan de verbranding weer veranderen.
Pelletkachels, worden ze verboden in de toekomst? Nee, pelletkachels zijn niet verboden en er komt ook geen verbod in de toekomst. Het is wel zo dat in 2030 de uitstoot van fijnstof van hout en pelletkachels met 50% verminderd moet zijn.
Pelletkachels- en haarden
Voor de pelletkachels en haarden geldt hetzelfde als bij de houtkachels- en haarden, ook hier is het niet mogelijk om dit zonder afvoer te doen.
De temperatuur van de rookgassen van een pelletkachel zijn gemiddeld 100-150 graden Celsius, al onze pelletkachels zijn uitgerust met een beveiliging; indien de rookgastemperatuur een waarde > 220 graden Celsius bereikt slaat de kachel uit.
C. Een afstand van 30 cm tot een permanent gesloten raam wordt aanbevolen om condensatie op het raam te voorkomen. D. De verticale afstand tot een geventileerde koof die zich boven de terminal bevindt, binnen een horizontale afstand van 60 cm (2 voet) vanaf de hartlijn van de terminal moet minimaal 18" zijn.
In de markt gezet als duurzaam
Opvallend is ook dat de pelletkachels aangeprezen worden als 'een relatief duurzame verwarming'. "Deze kachels zijn ook nog eens erg duurzaam", schrijft een aanbieder letterlijk. En verderop: 'Houtpellets zijn een CO2-neutrale brandstof'.
De meeste pelletontluchtingsleidingen vereisen een vrije ruimte van minimaal 2,5 cm ten opzichte van brandbare materialen, hoewel sommige ook op een vrije ruimte van 2,5 cm kunnen worden geïnstalleerd. Volg deze instructies samen met alle lokale codes met betrekking tot de installatie van dit apparaat.
Enkelwandige kachelpijpen kunnen worden geïnstalleerd zolang u een afstand van 18 inch hebt tot een muur, plafond of vloer. Als uw afstand tot brandbare stoffen minder dan 18 inch is, moet u dubbelwandige kachelpijpen installeren .
Als kachelspeciaalzaak krijgen we vaak de vraag of we een pelletkachel willen aansluiten met een geveldoorvoer. Deze mensen moeten wij altijd teleurstellen met het feit dat een geveldoorvoer bij een pelletkachel niet is toegestaan.
Hoewel uw pelletkachel nooit rook mag uitstoten , zijn er situaties waarin mensen pelletrook ruiken en zich niet eens realiseren dat het de pelletkachel is. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat mensen speciale pellets gebruiken voor hun normale pelletkachel, of wanneer ze pellets gebruiken voor meer dan alleen het verwarmen van hun huis.
Pelletkachels produceren na het opstarten weinig of geen zichtbare rook , maar uitlaatgassen, fijne as en waterdamp moeten veilig van het toestel naar buiten worden afgevoerd zonder dat ze in huis lekken. Het doel van alle ventilatieopeningen is het verwijderen van verbrandingsbijproducten die tijdens normaal bedrijf worden geproduceerd.
Elk jaar of na 1200 uren branden dient de pelletkachel een compleet onderhoud te ondergaan, dit voor het behoud van uw kachel en uw eigen veiligheid. Hierbij dient de kachel volledig gedemonteerd te worden waarbij de warmtewisselaar en rookkanalen schoongemaakt moeten worden.
De kosten voor hout en pellets zijn de laatste tijd sterk gedaald waardoor de kosten hiervan er veel gunstiger uitspringen. Op dit moment is het verwarmen met pellets of hout ruim de helft goedkoper dan aardgas!
Nadelen pelletkachel:
Droge opslag nodig voor pellets. Reservoir regelmatig bijvullen. Minder charme dan houtkachel.
De meeste huiseigenaren die een pelletapparaat als belangrijkste warmtebron gebruiken, gebruiken twee tot drie ton pelletbrandstof per jaar. Apparaten op pelletbrandstof zijn bijna altijd goedkoper in gebruik dan apparaten op basis van elektrische weerstandsverwarming, olie en propaan .