Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd en latte macchiato? “Koffie verkeerd en latte macchiato is toch hetzelfde?” Nee, dat is niet waar! Het verschil is dat je bij een latte macchiato espresso over de melk schenkt.Bij een koffie verkeerd is het precies andersom en gebruik je zwarte koffie.
Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De Latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk.
Een latte, ook wel caffè latte genoemd, is de grote broer van de cappuccino, waarbij alles om de zijdezachte schuimlaag draait. Doorgaans wordt een latte bereid met een enkele of dubbele espresso (een derde) en gestoomde melk (twee derde) met een laagje melkschuim (ongeveer 1 cm).
Gebruik bij voorkeur volle melk, daar wordt je koffie verkeerd zo lekker romig van! Maar drink je normaal gesproken halfvolle melk, ook dat smaakt prima! De melk kun je op verschillende manieren opwarmen.
Een moderne variant van een macchiato is de latte macchiato. Die lijkt meer op een latte dan op de traditionele macchiato. Het enige verschil is dat in plaats van melk aan de espresso toe te voegen, het andersom is.
Hoewel de latte, eigenlijk caffè latte genaamd, ook bestaat uit koffie, melk en melkschuim ligt het hier allemaal iets anders. In vergelijking met een cappuccino bevat een latte meer melk en is de melkschuimlaag wat dunner. Het drankje is daarom vergelijkbaar met de Nederlandse 'koffie verkeerd'.
Een latte macchiato en cappuccino bevatten ongeveer evenveel koffie, dus daar komt het verschil in calorieën niet vandaan. Überhaupt is zwarte koffie geen boosdoener tijdens je dieet: het bevat nagenoeg geen calorieën. Waar de calorieën wel vandaan komen, is de melk.
Caffè latte maken. Voor het maken van een caffè latte begin je met het zetten van de espresso. Vervolgens warm je de melk op met stoom en schenk je deze op de espresso. De melk en koffie mengen zich volledig waardoor de koffiesmaak goed verdeeld is.
Wel oppassen: varianten zoals cappuccino en latte macchiato zijn erg calorierijk en bevatten een flinke dosis verzadigde vetten. Ze worden namelijk vaak met volle melk gemaakt, waarbij het allesbehalve beperkt blijf tot een scheutje.
De dure koffie Kopi Loewak wordt gemaakt van bonen die zijn gevonden in de ontlasting van civetkatten. Indonesische boeren hebben ontdekt hoe lucratief de markt voor deze koffie is en buiten de dieren nu uit.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Het grote verschil met de bekende latte is de verhouding tussen koffie, melk en schuim. Bij de latte, koffie verkeerd of café au lait drink je namelijk véél meer melk en zit er ook een dikkere schuimlaag op.
Door Nieuw Zeelanders wordt geclaimd dat de flat white is ontstaan toen er een mislukte cappuccino werd geserveerd. De melk was onvoldoende geschuimd voor de kenmerkende bolle kop van de cappuccino. Spottend werd het drankje toen de “flat” white genoemd.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
Een latte is een espresso met veel warme melk en een klein beetje melkschuim. Eigenlijk hetzelfde als een koffie verkeerd, alleen een iets hippere naam.
Americano. Een americano is een espresso met een klein beetje heet water. Door het water wordt hij zacht van smaak en is hij net iets minder sterk dan een espresso.
Wil je een koffie met zo min mogelijk kcal? Dan is zwarte koffie altijd de beste keuze. Wie zijn koffie toch graag wat zoeter en romiger maakt, kiest het best voor plantaardige melk in plaats van koffiemelk of volle melk. Dat geldt zowel voor zwarte koffies als voor cappuccino's.
Melk is goed voor elk, maar je moet er niet mee overdrijven. In melk zit naast calcium ook best veel vet, een verdoken dikmaker. Drink daarom niet meer dan twee glazen per dag. Ben je een echte melkdrinker, ga dan beter voor halfvolle of magere melk.
“Een latte in een koffiezaak bevat makkelijk 200 kcal. Een cappuccino bevat minder melk en dus ook minder calorieën, reken hierbij op 100 à 150 kcal. Een flat white (een koffie met melkschuim, zonder melk in de koffie) drukt het aantal calorieën nog meer.”
Gebruik een espresso koffie cup. Laat de espresso in een kannetje stromen en schenk vervolgens de espresso langzaam in het glas. Een mooie bruine scheidingslijn zal ontstaan. Om de latte macchiato volledig af te werken, camoufleer je het koffievlekje met wat melkschuim.
Volgens Groenenberg is het antwoord op de vraag duidelijk: nee, koffie helpt je niet bij het afvallen. "Misschien val je wel af als je normaal veel frisdrank drinkt dat veel calorieën bevat vervangt door een kopje koffie zonder calorieën."
Het cholesterol dat in slagroom zit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van kinderen. Het is een snelle bron van energie en wordt niet opgeslagen in het vetweefsel; je wordt er dus níet dik van!
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.