Je doet de tomatenpuree best in een ander potje dat je kan afsluiten met een deksel. Druppel eerst nog wat olijfolie over het oppervlak, zo blijft de tomatenpuree afgesloten van de buitenlucht en is het langer houdbaar. Sluit het potje daarna nog af met een deksel. Reken een week tot twee weken houdbaarheid.
De tomatenpuree is verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Eens geopend, raadt Barilla aan een pot saus nog 3 tot 5 dagen in de koelkast te bewaren. Op elk moment gedurende deze periode kunt u restjes saus invriezen. Giet de saus in een diepvriesbakje en u kunt ze nog 3 maanden bewaren.
Na het openen is zo'n blik natuurlijk geen maanden houdbaar en met mijn éénpersoonshuishouden gaat er geen 800 gram per week doorheen. Gelukkig kan je tomatenpuree heel goed invriezen, zelfs na maanden is de smaak en smeuïgheid nog precies hetzelfde.
Handig als je er later snel saus van wil maken. Of maak er meteen tomatensaus van en vries die in. De saus kan je tot 3 maanden in de diepvries laten zitten. In de koelkast kan je de saus nog 3 dagen bewaren.
Eenmaal geopend bewaar je het flesje natuurlijk wel in de koelkast en dan blijft hij met gemak maanden lang goed. Er zijn merken die aanraden de saus binnen een bepaalde periode na openen te gebruiken, maar ook dat melden ze dan op de fles. Check de fles dus even.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Maar meestal gebruik je zo'n blikje of tube niet meteen helemaal op en is wat rest niet altijd lang houdbaar. Of dat dacht je... Vries wat rest meteen in, in een ijsblokjesvorm.
Doe het blikje in een plastic zak en bewaar het in de koelkast. Eenmaal geopend, is een blik tomaten tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Als je eerder schimmelgroei ziet, gooi het dan weg en eet of kook er niet mee.
De tomaten in tomatenpuree zijn over het algemeen verwarmd en ontveld en moet je eerst ontzuren voordat het zijn uiteindelijke smaak vrijgeeft. Bij Passata zijn de tomaten (meestal) koud gepureerd en dus rauw. Passata kan ook dienen als vervanging van rijpe tomaten of tomaten uit blik of glas.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Welke sauzen bewaar je wel in de koelkast
Zelfgemaakte sausje bewaar je eigenlijk áltijd – goed afgedekt – in de koelkast en liefst maar een dag of twee. Ook voor sambal en harissa vind ik online eigenlijk alleen maar het advies om een geopend potje in de koelkast te bewaren. Dat geldt trouwens ook voor maple syrup.
We leggen het je graag even uit! Door hem even te fruiten, ontzuur je de tomatenpuree. Zo krijg je een minder zure of bittere tomatensaus. Ook krijgt de tomatenpuree meer smaak omdat hij door het verwarmen wat zoeter wordt.
Tomatenpuree is een perfecte basis voor veel gerechten en een lepeltje geeft een diepere smaak en een mooie kleur aan veel stoofgerechten. Wees zuinig met tomatenpuree, de smaak is namelijk heel rijk en je hebt meestal maar weinig nodig. Dat is ook de reden waarom je tomatenpuree in kleine blikjes koopt.
Als je tomatenpuree, tomatensaus, of tomatensap wilt invriezen, dan kan dat ook. Denk eraan dat je deze beter in een diepvriesbak kunt invriezen.
Gepureerde rode paprika's
Zelf verse paprika's roosteren, of kopen in een potje, dan de schil verwijderen, pureren in een keukenmachine, toevoegen aan je gerecht op een 1:1 verhouding in plaats van tomatenpuree.
De blikjes zijn er in 70 g en 140 g. De inhoud van de tubes verschilt per merk van 135 g tot zo'n 200 g. Een blikje tomatenpuree is nog altijd een stuk goedkoper, maar heeft tot nadeel dat je het nooit opmaakt. 70 g tomatenpuree is ongeveer 4-5 eetlepels en dat is teveel voor één gerecht.
Als de flessen helemaal zijn afgekoeld kun je ze het beste op een donkere en koele plaats bewaren. De tomaten passata kun je op deze manier enkele maanden bewaren.
Uit onderzoek is gebleken dat tomatenpuree supergoed werkt tegen rimpels en huidveroudering. Meng daarvoor iedere dag tien eetlepels tomatenpuree met 10 gram olijfolie. De werkzame stof in tomaten is de antioxidant lypoceen. Deze zorgt voor de aanmaak van procollageen, een eiwit dat de huidstructuur verbetert.
Tin in je eten
Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde 'blikvergiftiging' tegen te gaan. Dit probleem ontstaat soms door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Dat kan om redelijk wat tin gaan, tot wel 150 mcg per gram metaal.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Als het gehakt nog enkele dagen houdbaar was, dan kun je de pastasaus nog enkele dagen bewaren. Was het vlees tot de volgende dag houdbaar? Dan kun je de pastasaus ook niet langer bewaren dan tot de volgende dag. Wel kun je de pastasaus invriezen.
Pastasaus kun je ingevroren ongeveer 3 maanden bewaren. Ontdooide pastasaus kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar direct gebruiken is beter voor de smaak. Datzelfde is overigens ook van toepassing voor complete pastagerechten.
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast.