Een veel voorkomende oorzaak van een scheur in de binnenmuur is een foute dakconstructie of fundering. Ook door temperatuurverschillen kunnen scheuren in de muur ontstaan. Bij warm weer zetten de muren namelijk uit en bij koudere temperaturen trekt het materiaal weer terug.
Scheuren in muren kunnen meerdere oorzaken hebben. Zo kan er scheurvorming ontstaan door verzakking, droogte, trekspanningen, bomen die dichtbij het huis staan of door de constructie van de fundering.
Mocht je je zorgen maken over scheuren in jouw muren, dan kun je het beste een expert inschakelen om er naar te laten kijken. Vaak zijn deze specialisten constructeurs of gespecialiseerde bouwadviseurs.
Scheuren in de muren kunnen meerdere oorzaken hebben. De scheuren kunnen ontstaan door verzakking, droogte, door bomen die dichtbij het huis staan, door trekspanningen of door de constructie van met name de fundering van de woning zelf.
horizontale scheuren zijn vaak gevaarlijker dan verticale scheuren. Verticale scheuren ontstaan vaak door onvoldoende dilatatie. En zijn meestal niet gevaarlijk. Horizontale scheuren ontstaan daarentegen veel moeilijker en kunnen wijzen op funderingsproblemen.
Een kleine scheur binnenshuis maakt niet zoveel uit, die kan niet veel kwaad. Het is natuurlijk niet fraai, maar hoeft niet met spoed verholpen te worden. Wanneer de scheur breder wordt en de 2 muurvlakken van elkaar gaan wijken is het een signaal om op te letten.
Elke betonnen of stenen muur kan onze kast dragen. Per element (die elk afzonderlijk worden opgehangen) kan de kast 35 kg dragen. Bij een muur die opgebouwd is uit gipsplaten en houten/stalen stijlen, moeten bijzondere maatregelen genomen worden en vaak is het niet mogelijk een kast aan een dergelijke wand te hangen.
Kleine scheurtjes in stucwerk repareren
Krab losse stukjes weg met een verfkrabber en maak de ondergrond stofvrij. Maak het vulmiddel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Smeer de scheurtjes dicht met behulp van een plamuurmes. Laat drogen en schuur de reparaties glad met fijnkorrelig schuurpapier.
Bij een nieuwbouwwoning moet u er altijd rekening mee houden dat deze nog een jaar of vier de tijd nodig heeft om zich te zetten. Dit betekend dat de woning nog niet geheel strak op zijn fundering rust en nog op ze juiste plek moet gaan zakken.
Een veel voorkomende oorzaak van scheuren in nieuw of oud stucwerk heeft te maken met de constructie van de fundering van de woning. Ook kunnen scheuren door grote temperatuurverschillen optreden. Dit komt door het uitzetten en inkrimpen van de materialen.
De dikte van de muur is een goede graadmeter om te bepalen of de muur dragend is. De stelregel is dat een muur dikker dan 10 cm hoogstwaarschijnlijk een draagmuur is. Muren smaller dan 10 centimeter zijn in ieder geval geen draagmuur! Let er wel op dat u echt kijkt naar de dikte van de muur zelf.
Doordat veel materialen tijdens het (ver)bouwen vocht vasthouden en over het algemeen een lange periode koud zijn, komt dit vocht er pas uit tijdens het verwarmen. En als materialen vocht verliezen, krimpen ze. Vandaar krimpscheuren.
Na een paar jaren is het mogelijk dat voegen gaan scheuren. Voegen kunnen zelfs loslaten wanneer ze te veel in aanraking komen met vocht. In die gevallen is het lastig om alles opnieuw te gaan voegen. Gelukkig zijn er slimme manieren van voegreparatie.
Scheuren in het stucwerk zijn ongevaarlijk en gemakkelijk op te lossen. Deze brengen de constructie niet in gevaar. Vaak ontstaan ze door de werking van de muren na de bouw. Scheuren in het metselwerk kunnen gevaarlijk zijn als het om een dragende muur gaat.
Een constructieve scheur ontstaat meestal door een bouwfout. Dat kan door een slechte plaatsing van een latei of een te zwakke fundering. Zo'n scheur in de gevel ontstaat wanneer de druk- en trekkrachten te groot worden of na renovatiewerken.
De gemiddelde bouwtijd van een nieuwbouwwoning duurt 15 maanden. Ongeveer de helft van deze 15 maanden betreft het voortraject en het verkrijgen van de juiste vergunningen. De andere helft is nodig om het huis daadwerkelijk te bouwen.
Gemiddeld geeft een stukadoor 5 jaar garantie op binnenwerk. Op stucwerk wat buiten verricht wordt is dit 3 jaar.
Een zetscheur is een scheur in de constructie die ontstaan is als gevolg van zetting. Meestal is zetting een éénmalig verschijnsel (nadat de fundering volledig belast is met de opbouw) en er ontstaat wel een scheur, maar de constructie blijft verder stabiel.
Vul de scheur met vulmiddel
Trek het plamuurmes stevig langs de oppervlakte totdat de hele scheur opgevuld is. Verwijder overtollig plamuur direct na afloop. Vulmiddel krimpt tijdens het drogen. Vul de scheur in 2 à 3 keer op met tussendoor laten drogen voor een strak eindresultaat.
Een bakstenen muur heeft een maximale hechtspanning van 0,2 N/mm2 (metselwerk) ten opzichte van een druksterkte van 12,5 N/mm2 (rekenwaarde 3,85 N/mm2). Dit is de uiterste grens van het voegmateriaal. De maximale reken hechtspanning wordt daarbij bepaald middels 1,5*0,2/1,8 = 0,166 N/mm2.
De draagkracht van beton is is bij een draagmuur het sterkst. Een draagmuur bevind zich meestal aan de zijkanten van de woning. Dus de vloer is het minste sterk in het midden van de woning. Vaak mag je niet meer dan 450Kilo per vierkantemeter neerzetten.
In de meeste gevallen wordt uitgegaan van 1800 kg/m3 soortelijk gewicht voor metselwerk (hierbij wordt uitgegaan van een kale muur die niet verder afgewerkt is door bijvoorbeeld bepleistering).
Dilatatie is de methode om het werken van de buitenmuur (buitenblad, buitenspouwblad, gevel) op te vangen door het aanbrengen van een aantal open voegen of met een indrukbaar materiaal gesloten voegen (zwelband of kit op een flexibele rugvulling).