Een gokverslaving begint vaak met plezier, vermaak en opwinding. Voor gokverslaafden biedt het gokken een kick waar ze niet meer buiten kunnen. Deze kick ontstaat uit de spanning van het wel of niet winnen. Men vergeet alles om zich heen en is één met het spel.
Vaak in gedachten bezig zijn met gokken (herbeleven, plannen volgende spellen, hoe aan geld te komen om te kunnen gokken). Vaak gokken om te ontsnappen aan problemen of vervelende gevoelens (hulpeloosheid, schuldgevoel, zorgen somberheid). Opnieuw gaan gokken om verloren geld weer terug te winnen (chasing losses).
De spanning en opwinding die het spel met zich meebrengt verandert een aantal processen in lichaam en hersenen. Het is mogelijk dat hierdoor het beloningscentrum in de hersenen geprikkeld wordt. Hierdoor kan een sterk verlangen naar het gokken ontstaan. Zo kan niet alleen een middel maar ook gedrag verslavend werken.
Gokken en wedden kunnen op die manier een roes veroorzaken die vergelijkbaar is met de roes van alcohol- of ander druggebruik. Het lichaam gaat op dit mechanisme reageren. Je gaat helemaal op in het spel. Daar krijg je een fijn gevoel bij, maar je kan er ook geagiteerd, prikkelbaar en neerslachtig van geraken.
Wanneer jouw naaste dat prettig vindt, kun je mee komen. Jouw naaste kan zich aanmelden voor zo'n gesprek via 088 – 505 1220 (ma t/m vr tussen 09.00-11.00 en 15.00-17.00). Naast deze professionele hulp zijn er ook zelfhulpgroepen voor gokkers.In deze groepen praten gokkers met elkaar en steunen elkaar om te stoppen.
Neen. Om de privacy van de spelers te garanderen, communiceert de Kansspelcommissie (KSC) zelf niet actief met andere instellingen over een eventuele uitsluiting of een bepaald gokpatroon van een speler.
Een gokverslaving kun je niet genezen met alleen maar medicatie. Er is helaas geen wonderpil op de markt om van je verslaving af te komen.
Een beter alternatief is om duidelijk te vertellen wat je dwarszit. Doe dat dan op een rustig moment van de dag. Vertel (zonder de ander te beschuldigen) wat de verslaving volgens jou met hem of haar doet en leg uit dat jij je zorgen maakt over het gokken.
Na een paar dagen heb je al minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen, zoals: trillen, hoofdpijn, transpireren en maag- en darmklachten. Na een week zijn die klachten meestal over. Klachten zoals: prikkelbaarheid, vermoeidheid, spanning en somberheid kunnen wat langer duren.
Oorzaken gokverslaving
Waarom iemand wel of niet verslaafd raakt, heeft te maken met persoonlijke eigenschappen, zoals zoeken naar sensatie of een negatief zelfbeeld. Het kan ook te maken hebben met het gezin waarin je bent opgegroeid of de vriendenkring die je hebt. Gokverslaving kan dus iedereen overkomen.
“Uit onderzoek blijkt inderdaad dat een verslaving voor ongeveer 50% genetisch is bepaald. Maar, dat wil niet zeggen dat het ook altijd tot uiting komt. De omstandigheden waarin iemand opgroeit, hebben een grote impact.
Praat erover met iemand die je vertrouwt.
Je hebt het nodig om de zaken soms vanop afstand te kunnen bekijken. Je kan ook beroep doen op professionele hulp. Laat je anderzijds niet dwingen om erover te praten. Jij bepaalt met wie je wil praten en wat je zegt.
Een gokverslaving, ook wel bekend als probleemgokken of dwangmatig gokken, is een chronische (hersen)ziekte. Het kan werk- en (gezins)relaties ernstig beïnvloeden en tot ernstige financiële problemen leiden. Indien onbehandeld, zal een gokverslaving verergeren.
“Ik gok heel veel en ben veel geld verloren, ik weet niet of ik zonder hulp kan stoppen.” Vertel eerlijk wat het gokken met je doet, wat je er zo fijn aan vindt of wat het je heeft gekost. Vertel een zo volledig mogelijk verhaal. “Ik vind gokken een leuk spelletje, dan kan ik even vergeten wat er om me heen gebeurt.”
Stoppen met gokken gaat niet makkelijk zijn. Net zoals bij een drugs- of alcoholverslaving krijg je last van lichamelijke en mentale afkickverschijnselen. Jouw lichaam is zo gewend geraakt aan gokken, dat het tijd nodig heeft om te herstellen. En dat is geen pretje.
In 2021 waren er 1.887 mensen die hulp zochten voor een gokverslaving als primaire verslaving, zo laat de tussenrapportage zien. Daarmee had gokverslaving een aandeel van 3% van alle verslavingen.
De meeste spelers zijn recreatieve spelers. Dat wil zeggen dat zij voor hun plezier spelen en hier geen problemen van ondervinden. Naar schatting zijn er 8.435.000 recreatieve spelers. Verder zijn er naar schatting 95.700 risicospelers en 79.000 probleemspelers die zeer waarschijnlijk gok- of kansspelverslaafd zijn.
In 2021 was de gemiddelde leeftijd van alle mensen die voor een verslaving in behandeling waren 42 jaar. 10% van deze mensen was jonger dan 25 jaar en 21% was ouder dan 55 jaar. De gemiddelde leeftijd kan per middel veel verschillen.
Vele klinieken hebben mogelijkheden om vragen te stellen. Hier kun je terecht voor al je vragen in de omgang met de verslaafde. Er is altijd een weg naar een leven zonder verslaving. Zoek de juiste hulp en blijf altijd praten met de verslaafde, maar wees duidelijk en bepaal je eigen grenzen.
Als je het gokken niet langer onder controle hebt en er afhankelijk van bent, kunnen er mentale problemen ontstaan. Je hebt last van sombere buien, je zelfvertrouwen daalt, je wordt achterdochtig en soms zelfs agressief. Dit is ook een van de aspecten waarom gokken gevaarlijk is.
Sociale problemen
Door teveel te gokken raken gokkers sociaal in de problemen. Ze verwaarlozen familie en vrienden en dat loopt uit op ruzie en onbegrip. Mensen uit de omgeving zijn op een gegeven moment de leugens en het gedraai zat en keren zich van de gokker af.
Kenmerken van gokverslaving
voortdurend denken aan gokken. liegen over het gokken of over geld. geen controle over het gokken: niet aan eigen regels en voornemens houden. mislukte pogingen om te stoppen met gokken.
Het gokken biedt hen gelegenheid om negatieve gevoelens weg te drukken. Het gokken veroorzaakt een roes die alle vervelende gedachten verdringt. Het kwijtraken van de dagelijkse spanning fungeert als een beloning die er voor zorgt dat het gokken zich blijft herhalen. Veel gokkers worden beheerst door magische ideeën.