Levensverzekering en hypotheek Je kunt een levensverzekering ook bij een hypotheek afsluiten. Als je overlijdt ontvangt de hypotheekverstrekker de uitkering.Hier wordt vervolgens (een deel van) je hypotheek mee afgelost. Het koppelen van je levensverzekering aan je hypotheek noemen we verpanden.
De verzekering keert uit op de einddatum als de verzekerde dan nog leeft of juist overleden is. Als de verzekerde overlijdt vóór de einddatum, is er vanaf dat moment geen premie meer verschuldigd. De verzekeraar spaart dan verder en keert de afgesproken uitkering uit op de einddatum.
Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij een hypotheek? Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is sinds januari 2018 niet meer verplicht. Wel kan een hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen als onderpand.
Wat gebeurt er na de looptijd? Aan het einde van de looptijd stopt de verzekering automatisch. Dat betekent dat je geen uitkering krijgt als de verzekerde overlijdt na de looptijd. Een overlijdensrisicoverzekering keert namelijk alleen uit als de verzekerde tijdens de looptijd overlijdt.
Hypotheek nog steeds kunnen betalen
Hiervoor is de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering dekt het financiële risico af dat ontstaat bij een overlijden. Zo kunnen de nabestaanden toch in het huis blijven wonen.
In plaats van uw verzekering vervroegd af te kopen, kan u misschien een lening aangaan bij uw verzekeraar. Die keert u dan een bedrag uit en beschouwt dat als een voorschot op uw polis (uw verzekerd bedrag). Terwijl u de lening gebruikt, betaalt u aan uw verzekeraar intrest.
Zijn alle benodigde stukken aangeleverd? Dan kan het zijn dat het verzekerd bedrag snel op de rekening van de begunstigde staat. Echter is niet iedere verzekeraar hier even snel mee. De meeste verzekeraars keren binnen 60 dagen, nadat ze alle stukken hebben ontvangen, het bedrag uit.
Over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering hoeft je geen inkomstenbelasting te betalen.
3 Hoe moet ik een levensverzekering afkopen? Als de afkoop mogelijk is volgens uw polis, dan volstaat het doorgaans om een schriftelijk, ondertekend en gedateerd verzoek te richten aan de verzekeraar, eventueel per e-mail. U moet uitdrukkelijk vragen om het contract stop te zetten of af te kopen.
Er bestaat geen wet die jou verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar als je een hypotheek afsluit, wordt het vaak wel verplicht door de hypotheekverstrekker. Gelukkig is het niet altijd verplicht: er zijn ook hypotheekverstrekkers waarbij je geen overlijdensrisicoverzekering nodig hebt.
Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een levensverzekering? Een levensverzekering is een verzamelnaam voor alle verzekeringen die te maken hebben met het leven van een persoon. Een overlijdensrisicoverzekering is 1 van de soorten levensverzekeringen die een persoon kan afsluiten.
Met een levensverzekering bouw je een vermogen op voor de begunstigde en behoud je de volledige controle, zelfs na je overlijden. Jij beslist wat je spaart, wanneer je spaart en hoeveel je spaart. Je kunt op elk moment geld afhalen of het contract volledig opzeggen.
De maximum leeftijd bij aanvang van een overlijdensrisicoverzekering ligt bij de meeste verzekeraars tussen 60 en 74 jaar. Daarnaast is ook de eindleeftijd van belang. Dat is de leeftijd die je hebt op het moment dat de verzekering stopt. De maximale eindleeftijd ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 70 en 80 jaar.
Extra bescherming met een aanvullende dekking overlijden
Om je gezin of je partner te verzekeren tegen de financiële gevolgen van je overlijden, kun je het via een levensverzekering opgebouwde vermogen laten aanvullen met of tot een bepaald bedrag mits medische acceptatie en mits betaling van de risicopremies.
Een levensverzekering is een polis die de nabestaanden beschermt als de verzekerde overlijdt als gevolg van financiële problemen. Er wordt een vast bedrag uitgekeerd wanneer de verzekerde overlijdt. Heb je altijd een levensverzekering nodig? Er is geen wettelijke verplichting om een levensverzekering af te sluiten.
De belangrijkste reden om een levensverzekering af te sluiten, is om jouw nabestaanden uit de financiële problemen te houden. Vaak sluiten mensen met een koophuis, onderneming of een echtscheiding wel een levensverzekering af. Wanneer zij komen te overlijden, wordt er financieel gezien geen grote schade geleden.
Je kunt een levensverzekering voor veel verschillende doelen afsluiten. Bijvoorbeeld om je hypotheek te kunnen aflossen, om je pensioen aan te vullen of om later een dure studie voor een kind te kunnen betalen.
Volgens de Wet op de verzekeringscontracten kunt u een Woningverzekeringbij twee verschillende verzekeringsmaatschappijen afsluiten.
Vaak wordt bij het afsluiten van een hypotheek, door de bank geëist dat ook een levensverzekering wordt afgesloten. Deze verzekering is gekoppeld aan de hypotheek, en regelt dat (een deel van) de hypotheekschuld wordt afgelost als de degene die de hypotheek heeft afgesloten overlijdt.
Een verzekeraar mag je weigeren als je een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten. Bijvoorbeeld omdat je niet (helemaal) gezond bent en een verhoogd risico hebt op vroegtijdig overlijden.
Dit betekent dat als jij overlijdt, de hypotheekverstrekker direct het geld krijgt van de overlijdensrisicoverzekering.Hiermee wordt de hypotheek dan (deels) afbetaald. Het hangt van de uitkering af of de hypotheek helemaal of voor een deel is afgelost.
Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) ontvangen uw nabestaanden eenmalig een bedrag als u overlijdt. Zij kunnen met dat bedrag tijdelijk het wegvallen van uw inkomen opvangen. En de kosten blijven betalen. Zoals de kinderopvang, de studie van uw kinderen, het aflossen van de hypotheek of het betalen van de huur.