De bananenplant kan zo'n 4 tot 5 jaar oud worden, dit is voor een kamerplant niet oud, maar eenmaal op leeftijd zullen uit nieuwe scheuten en wortelstokken weer nieuwe planten worden gevormd die aan de voet van de moederplant zullen verschijnen.
De (commerciële) banaan wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
De bladeren van de bananenplant worden ook bruin als ze verouderen. Schrik dus niet als oude exemplaren een bruine rand krijgen. Ze verkleuren langzaam en sterven dan af. Vind je dit lelijk, dan kun je het 5 cm van de stam afknippen.
Water. De bananenplant is een dorstige plant en heeft ongeveer twee keer per week water nodig. Is het in de zomer erg warm, dan heeft 'ie zeker wel dagelijks een flinke slok water nodig.
Waar de plant wereldwijd populair is om zijn gele vruchten, kunnen ook aan jouw bananenplant daadwerkelijk bananen groeien. Je moet alleen wel een beetje geduld hebben, het kan namelijk meer dan 3 jaar duren!
De bananenplant is niet giftig voor mensen en dieren.Het wordt echter wel afgeraden om onrijpe bananen te eten.
Bananenplant licht / standplaats
Zet de Musa op een lichte of zonnige plaats. Tijdens de winter kun je de plant in de volle zon zetten, maar 's zomers is het beter om de plant naar een lichte plek te verplaatsen (uit direct zonlicht). De hete middagzon kan namelijk leiden tot bladverbranding.
De meeste bananenplanten zijn niet geschikt voor buiten, door het feit dat de planten niet winterhard zijn. De Musa Basjoo is echter wel winterhard en kan dus buiten geplaatst worden. De andere Musa soorten kunnen niet buiten worden geplaatst in dit klimaat.
Sommige bananenplanten staan gekend als winterhard. De goede winterhardheid slaat echter op de wortels. Al bij temperaturen onder de 5°C stopt de plant met groeien.Vanaf -2°C vriest het blad kapot.
Krullend blad wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een te droge lucht. Dit kan zich voordoen in het voorjaar en de zomer, wanneer de Bananenplant vol in de zon staat. Maar vaker nog gebeurd het juist in de winter, als de kachel in huis aan staat.
De Bananenplant bestaat namelijk voor maar liefst 80% uit water, dus net als de Strelitzia is het een flink dorstige plant! Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt en geef hem ook niet té veel water, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Je kunt wekelijks tussen de 0,5 – 2 liter water geven.
In een Nederlandse huiskamer zal een bananenplant na lang groeien 2 tot 4 meter kunnen halen, in de natuur kunnen de bananenbomen tot wel 7 meter hoog groeien.
Let op: jouw bananenplant kan soms gaan huilen, maar maak je geen zorgen! Dit fenomeen heet guttatie. Aan de uiteinden van de bladeren verschijnen dan druppels. De plant 'zweet' als het ware al het overtollige water uit via de bladeren.
Een bananenplant is een tropische plant en heeft behoefte aan zonlicht en temperatuur. Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels.
Wat betreft de standplaats kan bananenplant alles hebben van veel licht tot half schaduw.
Ook met regen moet je de plant goed in de gaten houden. De bladeren van de plant kunnen soms als een paraplu het water opvangen waardoor het water de wortels niet bereikt, in dit geval moet je hem dus ook wat extra water geven.
De Musa basjoo kan goed tegen de hete zon, dus 's zomers hoeft hij niet naar binnen. Ook kan hij goed tegen regen, dus in de herfst en lente en regendagen van de zomer hoeft hij ook niet naar binnen. Maar, bij -18 vrieskou (dus echt bij uitzondering in Nederland) krijgt hij het zwaar.
Hoe een bananenplant beschermen in de winter
Je kan er dus voor kiezen om je bananenplant elke winter tot op de grond te laten afsterven zodat hij in de lente opnieuw uit de grond schiet, ofwel kan je de bananenplant zelf inpakken zodat hij elk jaar wat groter wordt, en de kans op bloei met vruchten heel reëel wordt.
Bruine, hangende bladeren of lichtgele gloed
De bananenplant is namelijk een dorstige plant en heeft ongeveer 2 keer per week water nodig. Als het in de zomer heel warm is, kan hij elke dag wel een flinke slok water gebruiken. Als je plant een gele gloed over zijn bladeren heeft dan krijgt hij te veel licht.
Geef de banaan iedere keer bij een gietbeurt van april t/m september wat vloeibare mest, maar u kunt ook andere bemesting geven zoals korrels. Koemestkorrel of Culterra kunt u om de twee weken wat toevoegen, dit is echter niet reukloos.
Musa's houden van vochtige, warme jungle lucht. Om je bananenplant echt gelukkig te maken besproei je 'm een of twee keer per week met een fijne nevel uit je plantenspuit. Vergeet de onderkant van de bladeren niet. In de winter, als de verwarming aan gaat, kan droge lucht echt een probleem worden.
Musa bananenplant in de zomer buiten
In de zomer kan je de Musa dwarf cavendish wel buiten plaatsen. Hou er rekening mee dat de temperatuur boven 12 graden moet blijven. De Musa is namelijk dol op een zomerse regenbui, maar heeft bescherming nodig tegen de wind.
De Musa basjoo is de meest winterharde bananenplant in z'n soort.