Niet verplicht, wel vereist Hoewel het dus vanuit de overheid niet verplicht is om een VCA certificaat te hebben, wordt het door veel werkgevers wel gevraagd. Sterker nog, in verschillende branches kunnen medewerkers (of ZZP'ers) zonder dit diploma niet aan de slag.
Voor werknemers is er de VCA-basis. Met dit certificaat kunnen zij aantonen dat ze in staat zijn om veilig te werken. Daarbij houden ze rekening met het milieu en de gezondheid van henzelf en anderen. Wanneer ze aan het werk gaan voor een aannemer is het basis VCA- certificaat vaak verplicht.
Een VCA certificaat is dus niet wettelijk verplicht, maar wordt wel in de meeste gevallen verplicht gesteld door opdrachtgevers. Los van het feit dat opdrachtgevers het certificaat vaak eisen, biedt het VCA alleen maar voordelen. Met een VCA voldoet u in één klap aan veel regels van de Arbowet.
Het VCA diploma staat voor veilig en gezond werken en kan in elke branche door werkgevers of opdrachtgevers gevraagd worden. Voor het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden en risicovolle situaties met een grote kans op een arbeidsongevallen is vaak een VCA diploma nodig.
Als je VCA-gecertificeerd bent, betekent dit dat jij kunt aantonen dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving rondom veiligheid en weet je hoe je veilig kunt handelen. Je herkent gevaarlijke situaties en handelingen en weet bovendien hoe je deze kunt voorkomen.
Een VCA-Basis certificaat is verplicht voor alle werknemers (waaronder ook uitzendkrachten en stagiaires) die binnen de scope van de VCA-certificering werkzaam zijn. Veelal zijn dat risicovolle taken in bijvoorbeeld de bouw- en techniekbranche.
Zonder dit certificaat mag je in sommige gevallen het (bouw)terrein niet op. Voor leidinggevenden en zzp-ers bestaat er het VOL-VCA diploma (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Na het behalen van dit examen weet jij aan welke eisen jouw medewerkers moeten voldoen.
Het VCA examen wordt over het algemeen als best wel lastig beschouwd. De meeste cursisten zakken omdat ze te weinig tijd hebben genomen om te leren. Bepaalde VCA stof moet je echt leren en weten. Neem zodoende voldoende tijd om te leren.
Niet verplicht, wel vereist
Hoewel het dus vanuit de overheid niet verplicht is om een VCA certificaat te hebben, wordt het door veel werkgevers wel gevraagd. Sterker nog, in verschillende branches kunnen medewerkers (of ZZP'ers) zonder dit diploma niet aan de slag.
VCA VOL is verplicht wanneer je uitvoerend leidinggevende bent. Met andere woorden: je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar stuurt ook een team aan en geeft leiding aan collega's. Het gedeelte “VOL” staat voor “Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden”.
De geldigheid van VCA certificaten is voor een groot deel goed gewaarborgd. Ze worden namelijk verstrekt door een officiële instantie SSVV (Stichting Samenwerken Voor Veiligheid) middels een CI (gecertificeerd instituut) en geldigheid is van tevoren vastgelegd en te controleren.
B-VCA examen: 40 meerkeuze vragen. U dient ten minste 28 vragen goed te beantwoorden om te slagen. VCA-VOL examen: 70 meerkeuze vragen. U dient ten minste 49 vragen goed te beantwoorden om te slagen.
Uw VOL-VCA-diploma is tien jaar geldig. Daarna moet u weer examen doen.
VCA persoonscertificering
Er zijn twee opleidingen binnen de VCA: Basisveiligheid VCA (VCA-B) en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL VCA). Als zzp'er moet u van opdrachtgevers VCA VOL (persoons)gecertificeerd zijn. Daarvoor moet u als persoon het certificaat behalen.
Na 10 jaar is uw VCA-certificaat verlopen en moet u opnieuw uw VCA-examen behalen. In het geval van een VCA-certificering bestaat er niet zoiets als een herhalingscursus.
Welk niveau is de cursus VCA VOL? De cursus VCA VOL zelfstudie is op mbo niveau.
Het halen van een VCA certificaat is bij wet niet verplicht, wel wordt het tegenwoordig vrijwel altijd geëist door opdrachtgevers. Eigenlijk komt het er op neer dat wanneer je werkt in bepaalde branches zoals de bouw of elektrotechniek je zonder een VCA diploma niet aan de slag kunt.
Alleen Belgische en Duitse certificaten of diploma's met het VCA- of SCC-beeldmerk worden als gelijkwaardig met de Nederlandse VCA diploma's geaccepteerd. In sommige situaties kan de opdrachtgever echter toch een Nederlands VCA diploma eisen.
Het grote verschil tussen een certificaat en diploma is de geldigheidsduur van de kwaliteitsmeting. Bij een certificaat is de meting voor dit moment en moet u, als persoon of bedrijf, dus telkenmale opnieuw aantonen dat u (nog steeds) bekwaam bent. Bij een diploma staat het resultaat voor altijd vast.
Definitie. Het certificaat is in feite een soort diploma, maar dan voor een of meer vakken die samen niet voldoende zijn om een diploma te verwerven. Het vermeldt het vak of de vakken waarvoor de kandidaat een eindcijfer van 6 of meer heeft behaald (zie artikel 2.58 WVO 2020).
Voor wie een VCA diploma wil behalen door middel van het volgen van een cursus is het antwoord iets simpeler: een klassikale cursus, inclusief examen van 60 minuten, duurt één dag. Uiteraard kun je ook kiezen voor een andere cursusvorm, zoals een e-learning waarbij je zelf bepaalt hoe snel je er doorheen loopt.
VCA VOL cursus (VOL-VCA)
Deze cursus duurt 1 dag en is door heel Nederland te volgen. Het VOL-VCA certificaat laat zien dat u veilig werkt en dat u oog heeft voor gezondheid en milieu. Eventueel kunt u ter voorbereiding van deze cursus de VOL-VCA e-learning volgen. Het certificaat heeft een geldigheid van 10 jaar.
Het VCA examen kun je niet online doen. Je doet het examen altijd op een officiële examenlocatie. Er zijn meer dan 60 VCA examenlocaties in Nederland, dus er is er altijd een bij jou in de buurt!
Hoe lang duurt een VCA VOL examen? Het VOL-VCA examen bestaat uit 70 vragen en duurt 75 minuten. Bij het VCA VOL examen is er geen mogelijkheid om een voorlees examen aan te vragen, dit is alleen mogelijk bij het VCA basis examen.