Het advies van specialisten
Een groep Nederlandse artsen adviseert om baby's helemaal weg te houden van beeldschermen. De tijd die ze aan een beeldscherm besteden, gaat ten koste van iets anders. Vooral de taalontwikkeling kan hieronder lijden. Je baby kan door een beeldscherm overprikkeld raken.
Dat luidt: laat kinderen jonger dan twee jaar zo min mogelijk televisie kijken, want het is waarschijnlijk niet goed voor en mogelijk zelfs slecht voor de ontwikkeling. Lang dachten onderzoekers dat baby's en peuters toch wel een beetje baat hadden bij televisie kijken.
Volgens de nieuwste richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het beter je baby tot 1 jaar helemaal niet naar een scherm te laten kijken. Van 1 tot 5 jaar is maximaal een uur het advies.
Baby's hebben geen beeldscherm nodig
Baby's hebben geen beeldschermen nodig voor hun ontwikkeling. Het is zelfs aan te raden om baby's van schermen weg te houden. De kans bestaat namelijk dat ze overprikkeld raken. Bovendien is het licht van telefoons en tablets niet goed voor de ogen van een baby.
Het beeld klopt niet voor een jong kind
Jonge kinderen ervaren zichzelf van binnenuit, een baby weet niet dat hij zichzelf in de spiegel ziet. Dat is bij oudere kinderen en volwassenen anders maar een baby heeft echt nog geen idee en beleeft zichzelf en de omgeving als één.
Wanneer kinderen tussen hun tweede en derde levensjaar iedere dag meer dan 1 uur achter elkaar tv hebben gekeken, vertonen zij vaker gedragsproblemen. Het gaat dan over agressief en overactief gedrag, concentratieproblemen en ongehoorzaamheid.
Als hij drie tot vier maanden oud is, kan hij objecten volgen en zien in welke richting je kijkt. Als hij vier maanden oud is, kan hij verschillende kleuren onderscheiden, zelfs tinten die overeenkomen. Na vier maanden zal hij heel ver in de verte kunnen zien, ver voorbij de 30 cm die hij bij de geboorte zag.
Is tv kijken slecht voor kinderen? Te veel tv kijken is niet goed voor de ontwikkelen van kinderen. Dat komt onder andere omdat kinderen dan te weinig andere activiteiten doen, zoals bewegen en buiten spelen, waarmee ze hun motoriek en sociale vaardigheden ontwikkelen.
Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en met een ouder in de buurt. Ook het meenemen van de tablet naar de kamer is tot negen jaar nog geen goed idee.
Baby en dreumes
Doe het samen en praat erbij. Mediaopvoeding.nl adviseert: maximaal 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen internetten.
Een baby van 1 à 2 maanden kan soms al beide ogen richten op voorwerpen in de buurt. De ogen werken nog niet heel goed samen waardoor ze soms scheel kunnen kijken. Na een paar weken kan de baby naast zwart en wit ook de eerste kleuren rood, oranje, geel en groen beter zien.
Op 3 à 3,5 maanden ziet je baby voorwerpen op alle mogelijke afstanden, maar details merkt hij of zij niet op. Het zicht verscherpt geleidelijk tussen 3 en 6 maanden. Op 6 maanden ziet je kind al vrij goed, maar het zicht ontwikkelt zich nog verder in de eerste levensjaren.
Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit. Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten.
Om om zich heen te kunnen kijken, de omgeving te ontdekken en zich te ontwikkelen, moet je baby zijn of haar hoofdje langere tijd omhoog kunnen houden. Deze noodzaak is een trigger voor het evenwichtsorgaan en stimuleert vervolgens het leren staan, lopen en de verdere ontwikkeling van de zintuigen.
Een eerste stap in de sociale ontwikkeling
Dat je kindje oogcontact maakt, betekent dat hij openstaat voor contact. En dat is niet zo gek, want baby's zijn van nature hele sociale wezentjes. Hij probeert al vroeg contact te maken door een tong uit te steken of zijn mondje te bewegen.
Na de activiteiten moet er een onafgebroken periode zonder werk zijn van ten minste 14 uren. De periode tussen 23.00 uur en 8.00 uur is in daar in ieder geval onderdeel van. Dat betekent dat de eindtijd van het optreden of repeteren voor een kind van 7 tot en met 12 jaar 23.00 uur is.
∎ Geen opvallende makeup, geen lip- gloss, geen glanzende haarlak. ∎ Geen decolletés, borstharen, blote knieën, blote bovenarmen. ∎ Geen zichtbare kledingmerken, tenzij ze van uzelf zijn. ∎ Kies voor een eenvoudige, saaie snit, die niet opvalt.
Doelgroepen. De doelgroep 50-64 jaar is de groep die in Nederland het meeste televisie kijkt. Deze mensen kijken maar liefst 4 uur en 8 minuten per dag tv, wat echter wel 32 minuten minder is dan in de eerste helft van 2021. De tv-schermtijd onder 20-34 jarigen daalde het hardst.
Dertig minuten na hun geboorte kunnen baby's al gezichtspatronen zien. Vanaf 6 weken herkennen ze het gezicht van hun moeder door te kijken naar de verhouding tussen haar ogen, neus en mond. Vanaf 2 maanden kijken baby's het liefst naar gezichten.
Zes weken na zijn geboorte zie je een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Als hij vier of vijf maanden oud is, hoor je de schaterlach door de kamer gaan. Als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.
Baby herkent gezichten
Voor het herkennen van gezichten gebruik je je rechterhersenhelft. Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, maakt zijn rechterhersenhelft het mogelijk om de gezichten te herkennen van zijn directe verzorgers: papa en mama. Je kindje slaat in zijn geheugen op hoe jij eruitziet.
Niet kunnen slapen door beeldscherm
Wanneer je 's avonds naar een beeldscherm kijkt (televisie, tablet, computer of mobiel) maakt je lichaam dus geen melatonine aan. Je lichaam begint dan pas met de melatonineproductie als je rustig in bed ligt. Hierdoor kan het lang duren voordat je je moe voelt en in slaap valt.
Je kind kijkt en probeert. Door te bewegen komt het erachter wat het allemaal met de handen kan doen. Leg je kind regelmatig even op de buik als het wakker is. Je baby leert het hoofdje op te tillen en daardoor worden de rug en armen sterker.
Door alle zintuiglijke prikkels worden de hersenen gestimuleerd. Het kijken en luisteren zorgt voor actieve hersenen. Daarnaast maakt televisiekijken dat je cognitieve functies geprikkeld worden, omdat je informatie tot je neemt en verwerkt.