De sticks kun je opeten als hapje met een dipsaus (bijvoorbeeld sojasaus). Je kunt er warme en koude bereidingen mee maken. Koud is ze lekker in alle soorten salades of cocktails. Het smaakt prima in (koude) rijst- of pastasalades of maaltijdsalades.
Surimi (擂り身) is een Japans leenwoord dat verwijst naar een type voedselproduct dat gemaakt wordt van de filet van witte vis (vaak blauwe wijting), die vermalen is tot pasta en vermengd is met verschillende andere bestanddelen, en die een rubberachtige textuur krijgt wanneer het wordt gekookt.
Surimi is een Japans visproduct dat bestaat uit gemalen witvis. Denk aan kabeljauw, koolvis of wijting. De gemalen vis wordt gemengd met andere ingrediënten en smaakmakers en vervolgens gekookt. Zo krijgt het een stevige structuur en blijft het langer houdbaar.
Hoe het ook wordt genoemd, de imitatiekrab zoals wij hem kennen bestaat vaak dus uit meerdere witvissen en het bevat weinig vet en suikers bevat en is laag in calorieën. Bovendien is het een stuk goedkoper dan echte krab en dus een heel mooi alternatief.
Nee, helemaal niet. De krabsmaak komt puur van de toegevoegde smaakstoffen. Surimi wordt gemaakt van witte vis en bevat dus heel veel eiwitten. Het visvlees wordt in stukken gehakt, meerdere keren in zoet water gespoeld en geperst tot het een geur- en smaakloze pasta vormt: de surimi-basis.
De sticks kun je opeten als hapje met een dipsaus (bijvoorbeeld sojasaus). Je kunt er warme en koude bereidingen mee maken. Koud is ze lekker in alle soorten salades of cocktails. Het smaakt prima in (koude) rijst- of pastasalades of maaltijdsalades.
Surimi is rijk aan vitamine B12. Vitamine B12 is belangrijk voor een goedwerkend zenuwstelsel en is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B12 bevindt zich alleen in dierlijke producten en vis is een goede bron van vitamine B12 en surimi dus ook aangezien dit voornamelijk uit witvis bestaat.
Verpakken en invriezen
Na het mengen wordt de vis, welke inmiddels surimi genoemd wordt, verpakt in grote polyetheen zakken. De zakken worden met 10 kg surimi gevuld. De zakken vis worden snel ingevroren tot - 20ºC.
Voor schelpdieren geldt hetzelfde als voor garnalen, kreeft en krab. Ze worden door sommigen beschouwd als voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte, maar ze zijn rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en goed cholesterol.
Surimi is een soort imitatiekrabvlees, waarin meestal 'echt' krabvlees verwerkt zit. Voor het grootste deel bestaat dit vlees echter uit Surimi en daarom wordt het als imitatiekrab beschouwd.
Heel veel verschillende soorten vis en een aantal geur-, kleur- en smaakstoffen. Surimi, lekker als snack of in de salade. Een soort namaakkrab voor mensen die krap bij kas zitten. Het smaakt naar krab, het ruikt naar krab en het ziet eruit als krab.
Surimi, alias imitatiekrab, bestaat voor het grootste gedeelte uit witvis, en dan met name kabeljauw, koolvis of blauwe wijting. Nadat de vis is gevangen wordt deze ontdaan van alle niet-bruikbare onderdelen zoals de huid, ingewanden en de kop, en schoongespoeld zodat alle smaakjes en geuren verdwijnen.
De surimi Sea Noodels zijn een glutenvrij alternatief voor pasta.
Om te voorkomen dat je een infectie oploopt tijdens je zwangerschap die je ongeboren kindje zou kunnen schaden, wordt geadviseerd om de sushi met rauwe vis te vermijden. Ook rauwe schaal- en schelpdieren kun je beter niet eten als je zwanger bent.
Als u zwanger bent, is het beter van niet om sushi te eten met rauwe of gerookte vis, maar ook sushi met roofvissen en wilde paling wordt afgeraden. Ook shasimi bestaat vaak uit vaak dungesneden reepjes rauw vis.
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby.
Over het algemeen bevat vis, zoals zalm, veel meer omega-3 vetzuren dan schelpdieren. Deze vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en daarom zijn schaaldieren wat betreft de inname van omega-3 vetzuren geen goed alternatief voor vis.
Kreeft (en vele andere schaal- en schelpdieren) bevat weliswaar relatief veel cholesterol. Vroeger waarschuwde men tegen cholesterolrijke voedingsmiddelen. Dat blijkt echter niet terecht, want cholesterol in voeding heeft nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte van het bloed.
Gezondheid. Tong is een zeer magere vis. Maar ook magere vis bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Eén tot twee keer per week vis eten, is ideaal voor de gezondheid.
Te consumeren uiterlijk op de vermelde datum, mits gekoeld bewaard (max. 4°C). Na openen binnen 24 uur consumeren. Niet geschikt om thuis in te vriezen.
Voorbeelden van schaaldieren zijn: Kreeft (Zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft) Garnalen (Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen, die ook bekend zijn als gamba's) Krab.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Er zit 6 gram vet in 1 voor snee (25 gram) krabsalade, waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.