De oppergod in de Egyptische religie is de zonnegod Ra of Amon. Hij had de wereld geschapen en ook de mensen. Hij maakte de dieren en planten, net als de maanden en seizoenen.
Algemeen: Ra was de belangrijkste god van Egypte. Hij was een incarnatie van de zon, heerste over de andere goden en hield de kosmos in balans. De farao was zijn zoon.
Ramses II
Hij zat 67 jaar op de troon, en behaalde vele overwinningen op het slagveld. Hij wordt dan ook beschouwd als de belangrijkste en machtigste farao die het Egyptische rijk ooit heeft gehad.
De belangrijkste goden die iets vertellen over de éne God
Die God heet Brahman en hij heeft geen vorm of lichaam. Toch kan Brahman de gedaante van een mens aannemen. Die gedaantes worden door de Hindoes vereerd. De belangrijkste drie gedaantes zijn: Brahma, Vishnu en Shiva.
Anubis (Grieks: Ἄνουβις; Egyptisch: ı͗npw) is een god in de Egyptische mythologie. Hij werd afgebeeld als een jakhals of als een mens met het hoofd van een jakhals. Een jakhals is een aaseter, en waarschijnlijk zou de associatie met dit dier eerder geweest zijn om de doden te beschermen tegen vernietiging.
Erebos (Ἔρεβος / Erebus) is de god van de duisternis in de Griekse mythologie. De god maakt onderdeel uit van de zogeheten oergoden. Volgens Hesiodus' stamboom van de Griekse goden behoorde hij tot de vijf eerste kinderen van Chaos.
Op dit eerste, solide element verscheen Ra-Atoem. Door te 'spugen of masturberen' creëerde hij nageslacht: twee kinderen Sjoe (lucht, licht) en Tefnoet (vocht, soms gelijkgesteld met de atmosfeer van de onderwereld). Deze twee oergoden kregen samen twee kinderen: de god Geb (aarde) en godin Noet (hemel).
Ra regeerde over zon, hemel en onderwereld
Ra betekent letterlijk 'zon' en de god en de zon waren voor de meeste Egyptenaren dan ook één. In sommige verhalen straalde het lichaam van Ra, in andere verhalen was het zijn oog dat fel aan de hemel stond.
Dit werd het derde oog. In zijn uitgerekte oorlellen draagt Shiva verschillende oorringen, die het mannelijke en het vrouwelijke symboliseren. Shiva heeft vier armen die steeds verschillende attributen kunnen vasthouden, afhankelijk van de gedaante waarin de god verschijnt.
Cleopatra VII Philopator: de laatste Farao.
Cleopatra was de laatste farao van het oude Egypte. Ze regeerde van het jaar 69 voor Christus tot 30 voor Christus. Cleopatra pleegde vermoedelijk zelfmoord toen Caesar Augustus de macht overnam in het oude Egypte.
Seth werd gezien als de god van de woestijn, chaos, onvruchtbaarheid, van stof en kale grond en als een vijand van de mens. Hij wordt afgebeeld als een mens met een dierenkop. Welk dier daarvoor model gestaan heeft is niet bekend, hoewel er wel geopperd is dat het een springspitsmuis of een aardvarken zou kunnen zijn.
In de iconografie houdt Anubis de sleutel in zijn hand (man met het hoofd van een hond) of in zijn nek (hond) en wordt gevonden op sarcofagen, lijkwaden, mummiebanden.
Horus was een dynastiegod die werd toegeschreven aan de koningen van de 0e t/m 3e Dynastie. Door de rol van Horus als hemelgod te verbinden aan de dynastiegod werd het grondlegger van het Egyptische koningschap. Zo werd de farao een incarnatie van Horus.
Ra (ook vermeld als Re) is de zonnegod van het oude Egypte. Hij is een van de oudste goden in het Egyptische pantheon en werd later samengevoegd met anderen zoals Horus en werd Ra-Horakhty (de ochtendzon), Amon (als middagzon) en Atum (de avondzon) geassocieerd met de eerste leven-schenkende energie.
De oorspronkelijke naam van het Oog van Horus is Het Oog van Ra, wat in de mythologie van het Oude Egypte verwijst naar de vrouwelijke zon. De afzonderlijke onderdelen van het oog staan voor ruiken, zien, denken, horen, proeven en voelen. Het werd en wordt ook wel gebruikt als amulet ter bescherming van het boze oog.
Helios (Helius) is in de Griekse mythologie de zonnegod. Elke dag rijdt hij in een stralende wagen langs de hemel om zo het licht naar de mensen op aarde te brengen. Zijn Romeinse equivalent is Sol. Helios-reliëf De Griekse god is de zoon van de Titaan Hyperion en Titanide Theia.
Farao is de titel die wordt gebruikt om koningen of koninginnen (met goddelijke status) van Opper en Neder-Egypte vanaf ongeveer 1500 voor Chr. aan te geven. De term is afgeleid van de woorden per aa, hetgeen Groot Huis ofwel paleis betekent.
Macht en bestuur
De koning kwam aan de macht door erfopvolging. Hij werd farao omdat zijn vader het was. Het volk had niets te zeggen. Niet alle koningen waren even machtig.
Chons, het maankind, was in de Egyptische mythologie het kind van Amon en Moet en werd de wandelaar genoemd omdat hij 's nachts de hemel doorliep (net als de maan). Zijn naam betekende immers zwervende of reiziger. Chons werd door het volk als orakelgod en als beschermer tegen ziekten vereerd.
Sobek of Sebek is een god uit de Egyptische mythologie. Hij is de God van het water, de Nijl is ontstaan uit zijn zweet. Hij had de kop van een krokodil en symboliseerde de vruchtbaarheid van de Nijl en de kracht van de farao's. Sobek was de zoon van Neith en werd vooral vereerd in Fajoem.
Horus is de god van de jacht, de hemel en de oorlog. Hij is ook de beschermer van de farao's. Hij wordt meestal vertegenwoordigd met een hoofd van een valk, Horus 'Eye, en een rood-witte kroon. Horus's vader Osiris werd vermoord door Set.
In de godenwereld werd de kat echter vooral in verband gebracht met Bastet, een dochter van Ra. Zij werd afgebeeld als een kat of als een vrouw met de kop van een kat en was de godin van muziek, dans en vruchtbaarheid.