Het verschil tussen direct en indirect grillen is simpel. Bij direct grillen komt het voedsel direct in aanraking met het vuur. Er is niks tussen de kolen en het voedsel behalve het rooster. Bij indirect grillen komt het voedsel niet direct in contact met het vuur.
Bij indirect grillen wordt het vlees of de vis niet boven, maar naast het vuur gebraden. Indirect grillen doe je best met een afgesloten barbecue. Het vlees of de vis wordt geroosterd naast de directe stralingswarmte van het vuur.
Met indirect grillen maak je een heteluchtoven van je barbecue. Door kolen strategisch in de bbq te plaatsen, maak je warmtezones. Je legt de gerechten op het gedeelte van het grillrooster waar geen kolen onder liggen, zodat deze rustig garen. Grillen op temperaturen van 120 tot 175 graden.
Grote stukken vlees zoals rollades of gevogelte worden indirect gegrild. Met deze methode wordt de warmtebron verplaatst naar de zijkanten van de barbecue. Deze methode voorkomt dat gerechten verbranden voordat de binnenkant gaar is. De werking hiervan is hetzelfde als een heteluchtoven in de keuken.
Ook is het wat rommeliger omdat er meer as bij komt kijken dan wanneer je met gas werkt. Houtskool barbecues zijn in aanschaf een stuk goedkoper dan gasbarbecues. Wil je dus voor de eerste keer een barbecue aanschaffen maar heb je maar een klein budget? Kies dan voor een mooie houtskoolbarbecue.
Voor stabiliteit van de temperatuur kun je een bak met water op het kolenrooster zetten. Het water fungeert als warmtebuffer en houdt schommelingen tegen. Ook gaat er energie in het aan de kook brengen en houden van het water zitten waardoor het minder heet wordt in de barbecue.
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Bij indirect grillen gaar je producten niet met directe stralingswarmte van de hittebron (houtskool, briketten, gasvlammen) maar met indirecte convectiewarmte. Je maakt van de BBQ feitelijk een heteluchtoven.
Mijn ervaring is echter dat een houtvuur heter wordt dan je je barbecue over het algemeen opstookt. De BBQ knapt hier niet echt van op en ik zou het je dan ook afraden om deze als vuurkorf te gebruiken. Gebruik de BBQ dus gewoon voor het BBQ'en en schaf een mooie vuurkorf aan om een fikkie in te stoken!
Enkele tips voor het barbecueën:
Leg de hete kolen aan één zijde van de BBQ, zodat je aan de andere kant producten rustig kunt grillen. Geef het vlees de tijd om te grillen. Draai het vlees dus niet te vaak. Gebruik een tang om vlees te draaien in plaats van een vork.
Om de kamado aan te steken steek je een paar aanmaakblokjes tussen de houtskool. Steek vervolgens de blokjes aan. Sluit vervolgens het deksel en zet de margrietschijf volledig open. Wacht nu tot de temperatuur van de kamado zo'n 5 graden onder de gewenste temperatuur is en knijp dan de luchtinlaat en de margrietschijf.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
Een nadeel is dan weer dat houtskool sneller opbrandt dan briketten. Je zal dus vaker moeten bijvullen en houtskool is duurder dan briketten. Houtskool is dus vooral geschikt om snelle bereidingen te maken: bijvoorbeeld het grillen van een steak of een hamburger.
EGG aansteken
Gebruik het liefst houtskool dat bestaat uit grote stukken, bijvoorbeeld onze Premium Lump Charcoal. Gebruik nooit briketten, hout of andere materialen.
GEBRUIKSAANWIJZING BRIKETTENSTARTER
Na ongeveer 30 minuten (bij briketten) of na 15-20 minuten (bij houtskool), wanneer de inhoud bedekt is met een grijze aslaag, kunt u de inhoud op het kolenrooster of in de brikettenhouders schudden.
De temperatuur regel je door meer of minder zuurstof toe te laten in de kamado, dit regelen doe je door middel van de luchtschuiven onderin en bovenop. De uitleg hierachter is eigenlijk simpel: met meer zuurstof gaan de kolen harder branden en gaat de temperatuur omhoog. Dus schuifjes open, temperatuur omhoog.
Laat de barbecue minstens 24 uur staan om af te koelen. Kolen gloeien echt nog heel lang door, twijfel hier niet aan! Geen tijd of geduld? Strooi dan voorzichtig zand over de kolen of briketten om deze te laten doven.
De hoeveelheid hangt natuurlijk af van welke temperatuur je wilt bereiken. Wil je een steak bereiden dan wil je de hoogst mogelijke temperatuur van rond de 250°C en het liefst hoger dit bereik je door 2 lagen kolen op het kolenrooster te leggen. Ga je voor kip of vis dan voldoet een temperatuur van rond de 180°C.