De vermoeidheid duurt vaak langer dan de gebruikelijke zes weken na de bevalling. Dit is heel begrijpelijk je bent tenslotte niet alleen bevallen, maar hebt ook een operatie ondergaan. Geef toe aan de vermoeidheid, doe rustig aan en accepteer de hulp die wordt aangeboden.
Omdat bij de operatie de zenuwen in de buikhuid zijn doorgesneden, kan u lange tijd een doof gevoel rond het litteken houden. Boven dit gebied is er dikwijls halverwege de navel een gebied dat juist extra gevoelig is. Vaak is pas na zes tot twaalf maanden het gevoel in de buikwand weer normaal.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
Houdt er rekening mee dat het vier tot zes weken kan duren voordat u zich weer aangesterkt voelt. Zwaar lichamelijk werk, zoals stofzuigen, ramen lappen en zwaar tillen zorgen voor grote druk op de wond en de hechtingen. Vermijd dit daarom de eerste zes weken na de operatie.
Gemiddeld duurt het 6 tot 12 maanden voordat de huid van je buik weer hersteld is en normaal aanvoelt.
Wees dus niet te streng voor jezelf en bedenk je: negen maanden op negen maanden af. Met een keizersnede durven we zelfs te stellen: negen maanden op, twaalf maanden af. Natuurlijk heel fijn als je binnen een aantal weken weer terug op je oude gewicht bent en je al je broeken weer past.
Ga op uw zij liggen en druk u op met de armen om tot zit te komen. U kunt hierbij de wond eventueel ondersteunen. Zet de rugsteun omhoog. Schuif naar de rand van het bed en laat uw benen uit bed glijden.
Nadelen voor de baby
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
Symptomen bij verklevingen van je litteken.
Het voelt anders dan dat het zou moeten voelen. Soms is het een specifieke pijn, maar vaker is het een strak gevoel of gevoel van ongemak dat moeilijk te omschrijven is. Veel artsen zeggen dat pijn na een keizersnede normaal is.
Draag je baby wanneer jij er klaar voor bent
Na een bevalling met een keizersnede heeft je lichaam tijd nodig. Je baby lekker dichtbij je houden kan sowieso en is goed voor de hechting. Neem je tijd om te herstellen en ga niet te snel. Draag je baby in een draagzak of draagdoek wanneer JIJ er klaar voor bent.
Kort na de keizersnede heeft u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijgt u op vaste tijden pijnstillers. Wanneer u ondanks de pijnstillers veel pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Er zijn voldoende middelen om de pijn te bestrijden, dus veel pijn hebben is niet nodig!
Deze wond geneest meestal binnen drie weken. Na een ruggenprik kun je ook last hebben van rugpijn en hoofdpijn. De meeste artsen adviseren de eerste twee weken na een keizersnede niet zelf auto te rijden. En pas weer te gaan rijden als je geen pijn meer hebt en weer alert bent.
Na de operatie
Het advies is om 6 tot 8 weken rust te houden na je keizersnede.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen. Wat maakt de kans dat een vaginale bevalling lukt groter?
Tijdens de keizersnede zijn de buikspieren opgerekt en daarna hebben ze tijd nodig om weer op kracht te komen. Onverwachte bewegingen kunnen zeker in de eerste weken nog behoorlijk pijnlijk zijn.
Een keizersnede is en blijft toch een operatie met een kleine kans op complicaties. Toch is het meestal een grotere aanslag op het lichaam van de vrouw dan een natuurlijke bevalling zonder complicaties, maar vooral het herstel met een keizersnede is vaak zwaarder en heeft langer de tijd nodig.
In Nederland bevalt 1 op de 5 vrouwen met een keizersnede. Veel vrouwen worden nadien opnieuw zwanger. Na een keizersnede bestaat er bij een volgende zwangerschap een medische indicatie.
Het belangrijkste risico is dat tijdens de weeën het litteken in de baarmoeder van de eerdere keizersnede scheurt (littekenruptuur). Dit is heel zeldzaam, maar kan ernstige gevolgen hebben voor u en uw baby.
Je voelt het door jeuk en ook door een 'trekkend' gevoel. Dat komt onder andere doordat de beschadigde huid niet zo goed vocht kan vasthouden. Het duurt ongeveer 3 weken voordat de operatiewond geheeld is. Daarna heeft het litteken nog wel zo'n 3 tot 6 maanden nodig voor het herstel.
Hangbuik na keizersnede
Naast een litteken hebben sommige vrouwen een 'hangbuik' na de keizersnede. Boven het keizersnedelitteken zit dan een laagje vet, dat over het litteken heen hangt. Het litteken zorgt ervoor dat vet zich minder goed over je buik kan verdelen. Hierdoor kan je onderbuik een soort flap gaan vormen.
Een buikwandcorrectie is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid en onderhuids vet verwijderd. Door deze ingreep wordt de huid strakker. Het herstel hiervoor is zes weken waarbij je geen zwaar werk kan doen of zwaar mag tillen. Hierna ben je wel van je hangbuikje verholpen!
Hoe dan ook mag je de eerste zes weken na je keizersnede, net als na een vaginale bevalling, nog niet sporten. Wel kun je in deze periode rustig beginnen met het trainen van je buikspieren, de bekkenbodem en de diepe stabiliserende buikspieren.
Uw lichaam is sneller weer fit na het dragen van herstellend ondergoed. Speciaal ontwikkeld voor na een keizersnede. Belly Bandit® is het 1 merk in herstellend ondergoed. Maak een einde aan de afvalberg tampons en maandverband.