Met je wijsvinger en linkerduim kun je de linkerarm van je baby vasthouden, en met je rechterhand til je zijn billetjes op. Was met je handen, of met een zacht washandje het hele lijfje. Vergeet daarbij niet de huidplooitjes, de knieholtes, billetjes, schaamstreek, oksel, navel, achter de oren en tussen de vingers.
Over het algemeen is het beste moment om je pasgeborene te wassen vóór de voeding, wanneer hij niet te hongerig is. Te snel na het eten zal hij misschien moeten overgeven. Bij oudere baby's werkt een bad het beste vlak voor bedtijd, aangezien ze dan lekker schoon de nacht in gaan en er rustig van worden.
Het water mag niet kouder zijn dan 36 graden en niet warmer dan 38 graden. De temperatuur van het water controleer je met een badthermometer of je elleboog. Pas wel op, want wat lekker warm is voor jou, kan te heet zijn voor je baby.
Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
De meeste zet je neer op de vloer. Het badje moet niet van de standaard af kunnen schuiven.
Voor het afdrogen is het fijn om een hydrofiele doek te gebruiken, die zijn soepel waardoor je overal gemakkelijk bij kunt. Gewone handdoeken zijn te ruw voor de zachte babyhuid. Na het afdrogen, smeer je je baby lekker in met een fijne Zwitsal babyolie of bodycrème .
Een baby hoeft zeker niet dagelijks in bad, het is zelfs beter om je baby niet iedere dag in bad te doen. De babyhuid is teer en water en zeker zeep drogen de huid uit. Als je je baby wel dagelijks in bad wilt doen, gebruik dan in ieder geval niet iedere dag zeep.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen. Maak hem 's ochtends niet wakker en wacht tot hij zelf wakker wordt.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Een Tummy Tub is een doorzichtige, taps toelopende plastic emmer dat wordt gebruikt voor het baden van uw kind. Een Tummy Tub zorgt voor een meer omsloten en veilige omgeving, waardoor uw kind zich vertrouwder voelt en zich gemakkelijker ontspant.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Het is voor je baby niet fijn om in bad te gaan als hij hongerig is. Kies daarom voor een tijdstip tussen twee voedingen in. Maar doe je baby niet direct na of direct vóór een voeding in bad. Als hij net heeft gedronken, kan het gebeuren dat hij wat melk teruggeeft terwijl hij in bad ligt.
Als de voeding veel tijd in beslag neemt (bijvoorbeeld bij het kolven of het voeden m.b.v. een borstvoedingsset), moet je de baby niet baden binnen een half uur na de voeding. Bij sterke geelheid en/of sufheid kan het baden beter uitgesteld worden. Ook bij kreunen van je baby kun je het baden beter uitstellen.
Verschoon je baby voor en na een slaapje. Als je kind de hele nacht doorslaapt (7 tot 8 uur achter elkaar), verschoon hem of haar dan voor het naar bed gaan en bij het wakker worden. Zo heeft je baby een schone luier waarin hij of zij meerdere keren kan plassen.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Na een voeding is meestal het beste moment om naar buiten te gaan met je baby. Zo weet je dat hij niet gelijk weer honger krijgt, en is de kans groot dat hij lekker in slaap zal vallen. Zorg ook voor een schone luier vlak voordat jullie weggaan. Neem een complete luiertas mee waarin niks mist.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Als je alleen doucht, scherm je het best jouw kindje af door met je rug naar de waterstraal de douche in te stappen. Als je hulp krijgt, kan die persoon je kleintje aangeven zodra jij onder de douche staat. Let erop dat de waterstraal niet rechtstreeks op het hoofdje van je kindje gericht is. Was je baby met water.
Het gezichtje reinig je voorzichtig met een vochtig hydrofiel washandje. De rest van het lichaam was je met een milde, natuurlijke shampoo die niet prikt in de ogen. Vergeet hierbij de huidplooien niet. De billetjes kun je indien nodig extra schoonmaken met een olie.
Voordelen Tummy tub
De Tummy tub biedt je kindje geborgenheid en voelt 'veiliger' dan een groot babybadje. De emmer is doorzichtig waardoor je je kindje goed kan zien. Daarnaast geeft de Tummy tub een goed beeld van hoe je baby in jouw buik zat aangezien hij de foetushouding aanneemt in de tub.
Een badcape heeft een mutsje/capuchon die je om het hoofdje van je baby doet, want via het hoofd verliest een baby het snelst warmte. Deze moet dus goed bedekt worden. Je kunt een badcape ook als omslagdoek gebruiken om je baby warm te houden in de box, tijdens het voeden of als het gewoon lekker in jouw armen ligt.
Bij flesvoeding kun je van 6 voedingen naar 5 voedingen wanneer je baby er aan toe is. Dit is meestal rond de 6 weken. Omdat je één voeding minder geeft kun je meer voeding aanbieden bij flesvoeding waardoor je baby meer tevreden is na de voeding en het langer vol kan houden.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.