Wanneer de cake tijdens het bakken al inzakt dan kan het zijn dat je iets teveel bloem gebruikt hebt, de bloem niet goed gezeefd is of de eieren iets te klein waren, waardoor de verhouding natte/droge ingrediënten niet goed was. Meet je bloem goed af en voeg eventueel 1-2 el melk toe aan het beslag.
Mijn cake heeft niet gerezen
Het kan zijn dat je het beslag te lang hebt geklopt of teveel bloem hebt gebruik. Te weinig bakpoeder is ook nog mogelijk aangezien dit ervoor zorgt dat een cake rijst. Het kan ook nog zo zijn dat de temperatuur van de oven te laag was.
Dit gebeurt als je hem te lang in de oven bakt of als hij op te hoge temperatuur wordt gebakken – het vocht van de cake verdampt dan in de hete lucht. Hoe je het wel goed kunt aanpakken is door de temperatuur lager te zetten of de cake of taart iets eerder uit de oven te halen.
Cake niet gaar? Oplossing: Is het je al vaker overkomen dat de buitenkant al bruin is maar de binnenkant nog niet gaar? Zet de temperatuur dan lager of dek de cake halverwege af met aluminiumfolie.
Kan de cake weer opnieuw in de oven? Nee, dat kan niet. Als de cake is afgekoeld, kun je hem niet meer terug in de oven zetten.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden.
Als de taart uit de oven wordt gehaald, en deze gaar is, moet deze eerst minmaal 15 minuten rustig afkoelen in de bakvorm. Deze wachttijd zorgt ervoor dat de structuur in staat is m zich te stabiliseren en maakt het losmaken van de randen veel gemakkelijker.
Leg de vorm ondersteboven op een plank. Maak een theedoek goed nat in koud water, wring hem uit en leg over de vorm. Herhaal dit eventueel een paar keer. Door de hete vorm te laten 'schrikken', laat de cake los en kun je hem makkelijk uit de vorm halen.
Zo maak je 'em. Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken.
Prik met een satéprikker of metalen pennetje in het midden van de cake.Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.
Een andere veelgemaakte fout is dat mensen bij de bereiding van het beslag te veel bakpoeder gebruiken. Teveel bakpoeder zorgt ervoor dat de cake te snel rijst. ,,De cake is dan te luchtig geworden. Een te luchtige cake, stort vaak naderhand in elkaar.''
Je hebt de cake niet lang genoeg gebakken
Ook een cake waarvan de binnenkant niet volledig gebakken is, kan makkelijk invallen. Test dus altijd even met een satéstokje of een breinaald of je cake wel echt gaar is voor je 'm uit de oven haalt. Blijft er nog beslag aan kleven? Dan moet de cake nog wat langer in de oven.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
Het natriumcarbonaat in bakpoeder reageert op vocht en zuur in het beslag en zorgt voor een luchtige structuur van het deeg of beslag. In tegenstelling tot bakingsoda hoeft bakpoeder niet per se in aanraking te komen met zuur voor een luchtige structuur of om het deeg of beslag goed te laten rijzen.
Afkoelen. Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Yes, je cake mag uit de oven! Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Bak je een cake in een heteluchtoven?Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan.Een elektrische oven zet je op 160 graden. Nu is het écht tijd om je keukenschort om te doen, want je gaat de ingrediënten stuk voor stuk met elkaar mengen.
Een smeuïg eindresultaat
“Al kan bakboter eventueel ook nog. Het verschil in die soorten boter is vooral het smeltpunt. Een goede roomboter heeft een laag smeltpunt. Margarines die speciaal gemaakt zijn voor het bakken van een cake hebben dat bijvoorbeeld ook.”
Haal het gerecht altijd uit de vorm als het nog warm is en laat het vervolgens op een rooster afkoelen. Als je een taart of cake niet direct uit de vorm haalt is de kans groot dat het aan de randen gaat vastplakken ondanks dat je de vorm vooraf hebt ingevet met bakspray.
Hoe lang je moet kloppen is vooral afhankelijk van de temperatuur van de boter en eieren. Hoe kouder de boter, hoe meer moeite de machine heeft met het soepel draaien en luchtig slaan van de boter. Eigenlijk moet de boter in ieder geval zalfachtig zijn. Je kunt dit eventueel heel voorzichtig in de magnetron doen.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Giet kokend water over een theedoek en zet hier de bakvorm met cake op.Laat de vorm zo een paar minuutjes staan en de cake laat los. Ik heb het zelf nog niet hoeven testen, mijn cakes laten gelukkig goed los uit bakvormen.
Een tulband cake is eigenlijk niet zo heel veel anders dan een gewone cake. Vooral de tulband-vorm is speciaal. Het fijne is dus, dat je een tulband cake ook gewoon met de cakemixen van Koopmans kunt bakken.
Moet je cake bewaren in de koelkast? Nee, je kunt cake beter niet in de koelkast bewaren. Als je een cake in de koelkast bewaart, droogt ie sneller uit. Let op: sommige cakes zijn na afwerking niet lang te bewaren op kamertemperatuur.