De meeste achtervolgingsdromen staan voor negatieve emoties tijdens het echte leven. Dit kan gaan over de angst die je ervaart voor een nieuwe baan of angst om een geliefde te moeten missen. Ook stress die opduikt bij een moeilijke financiële situatie ligt heel vaak aan de basis van een achtervolgingsdroom.
Droomuitleg gewoon rennen
Maar als je gewoon droomt dat je ergens voor wegrent (en dus wel vooruit komt) kan het zijn dat je iets aan het ontwijken bent of dat je van iets dat je bang of ongemakkelijk maakt af wil. Maar het kan ook betekenen dat je je ergens schuldig over voelt.
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen. Hetzelfde geldt voor klokkijken: elke keer dat je op een klok kijkt in je droom, zul je een andere tijd zien, en de wijzers staan bijna altijd stil, zeggen lucide dromers.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
Als je 's nachts uit jezelf wakker wordt, herinner je je hierdoor fragmenten van dromen. Maar wanneer je wakker wordt door de wekker en je REM-slaap wordt onderbroken, kun je de beelden heel waarschijnlijk niet vasthouden. Zelfs als je midden in een droom zit en niet in een diepe, droomvrije sluimerstaat verkeert.
2) Schreeuwen zonder stemJe bent je stem verloren en kunt niet meer schreeuwen om hulp. een symptoom zijn van slaapverlamming. Tijdens de REM-slaap dromen we.
Twijfels, onzekerheden, ambities en onuitgesproken wensen: in je slaapt komt alles bovendrijven. Van naakt zijn tot verdwalen of seks met een vreemde: deze negen thema's passeren het vaakst de revue in dromenland, en dit is wat ze betekenen. Als jonge snaak raakte de Nederlander Bas Klinkhamer gefascineerd door dromen.
Mannen dromen over het algemeen wel over leuke dingen, bijvoorbeeld dat ze kunnen vliegen of dat ze heel erg rijk zijn. Dromen ze over personen dan zijn dit in 70% van de gevallen andere mannen waarmee een competitiestrijd wordt aangegaan.
Wanneer je regelmatig droomt, ben je relatief lang in een diepe slaap. Dat is meestal een goed teken, omdat je daarmee minder kans hebt op een slaaptekort. Omdat je vooral droomt in je REM-slaap, zijn dromen een goede indicator van een gezonde nachtrust!
Dromen komen alleen voor tijdens de vierde fase van onze slaapcyclus: de REM-slaap. Tijdens de REM-slaap zijn de spieren ontspannen, maar zijn de hersenen minstens net zo actief als wanneer we wakker zijn. Dromen is een spontane activiteit van onze hersenen, terwijl we slapen. Die dromen kunnen soms levensecht zijn.
Een nachtmerrie kan worden gezien als een signaal dat iets wil zeggen. Het komt vaak voor dat een nachtmerrie een terugkerende droom wordt: het signaal wordt dan als het ware steeds 'sterker' en wil gehoord worden. Vergelijk dit principe met een wekkeralarm dat steeds langer 'aanslaat'.
Je nachtmerries wekken nare gevoelens op zoals angst, paniek, verdriet, woede rusteloosheid of stress. De nachtmerrie zorgt er vaak voor dat je wakker schrikt. Meestal kost het je daarna moeite om weer in slaap te vallen. Je kunt je jouw nachtmerries over het algemeen goed herinneren wanneer je wakker wordt.
Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen. Dromen houdt echter niet automatisch in dat je ook goed slaapt.
Gemiddeld kun je tussen een á twee uur per nacht dromen en wel 4 tot 7 dromen hebben.
Franse onderzoekers bestudeerden de hersenactiviteit van mensen die zich hun dromen doorgaans kunnen herinneren en mensen die dat niet kunnen. Ze ontdekten dat er de nodige verschillen waren tussen het brein van mensen die veel dromen onthielden en mensen die dat niet konden.
Als je wakker wordt rond deze tijd, kan het betekenen dat je galblaas je een teken geeft dat je minder vet voedsel moet eten, of het koffie- en alcoholgebruik iets moet minderen. Op emotioneel vlak kan dit betekenen dat je te veel oordeelt over jezelf, een situatie of anderen.
Een nachtmerrie ontstaat wanneer u vervelende dingen verwacht. Iemand kan bijvoorbeeld een negatieve emotie hebben als die gaat slapen, bijvoorbeeld stress. Mensen die gestrest zijn overdag hebben vaker vervelende dromen. Deze emotie wordt dan omgezet in negatieve gebeurtenissen.
En dan moet je nog maar weer proberen in slaap te vallen. Zo een angstige droom komt vaak voort uit angsten waar wij mee rondlopen. Oorzaken van angstdromen en nachtmerries zijn angst, stress, traumatische gebeurtenissen, ingrijpende veranderingen in het leven, zoals een nieuwe baan, een sterfgeval of een verhuizing.
Tijdens het in slaap vallen hebben veel mensen regelmatig vreemde ervaringen. Ze zien, horen, voelen, ruiken dingen die er niet zijn. Veel voorkomend zijn het gevoel plotseling in een diepte te vallen en dan waker te schrikken of het gevoel te stikken. Dit noemen we hypnagoge ervaringen.
Neem de controle terug. Ook als je probeert zo weinig mogelijk aandacht te schenken aan de nare droom, kan het zijn dat hij toch weer opduikt in je gedachten, terwijl je hier niet op zit te wachten. Wat je dan kunt doen, is de touwtjes in eigen handen te nemen. Je herhaalt je droom, maar maakt er een positief einde aan ...
Tijdens de REM-slaap gebeurt de verwerking van gegevens en worden bepaalde zaken opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Het is ook de fase van het emotionele herstel. Omdat je lichaam volledig in rust is en je brein tegelijk op volle toeren draait, spreekt men van de paradoxale slaap.
Conclusie. Nachtangst is een fenomeen dat optreedt wanneer je van lichte naar diepe slaap gaat. Soms ontwaakt dan het motorische gedeelte van de hersenen terwijl het bewustzijn diep in slaap blijft. Dat kan erin resulteren dat je gaat gillen, huilen, schoppen of slaan.
In een droom heb je nooit 10 vingers. Soms maar 7, soms wel 12 per hand! of elke keer als je naar de wc gaat. Zorg dat je naast je bed een kladblok hebt of spreek het in op je mobiel.
Het is belangrijk om dit boek naast het bed te laten liggen, omdat de herinnering meestal snel weer verdwijnt na het wakker worden. Het helpt om na het ontwaken even de ogen te sluiten, stil te blijven liggen en zo veel mogelijk droomherinneringen naar boven te halen.