Neem je zelf ontslag, dan heb je geen recht op een uitkering.
Als u zelf ontslag neemt, kunt u meestal geen WW-uitkering krijgen omdat u zelf verantwoordelijk bent voor uw werkloosheid. Het is daarom verstandig om juridisch advies te vragen bij een rechtshulpverlener voordat u ontslag neemt.
Ja, in de meeste gevallen heb je recht op een uitkering na ontslag. Dat is het geval als jouw werkgever je ontslaat. Neem je zelf ontslag, dan krijg je meestal geen uitkering bij ontslag tenzij dit onder speciale omstandigheden is.
Bijstand bij onvoldoende inkomen
Heeft u niet genoeg inkomen of eigen vermogen om van te leven?Dan heeft u recht op een bijstandsuitkering. U heeft onvoldoende inkomen als uw (gezamenlijke) inkomen lager is dan het sociaal minimum dat voor u geldt: de bijstandsnorm.
U kunt alleen eerder opzeggen als er een tussentijds opzegbeding in uw contract staat. Er staat dan in uw contract dat u en uw werkgever op elk moment het contract kunnen opzeggen. Staat er geen tussentijds opzegbeding? Dan moet u misschien geld betalen aan uw werkgever als u toch eerder stopt.
Je verliest je inkomen, je ontslagbescherming, het recht op een ontslagvergoeding en een WW-uitkering. Zoek dit goed uit voordat je ontslag neemt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Heeft u uw arbeidsovereenkomst door omstandigheden opgezegd en wilt u daarop terugkomen? En wil uw (oude) werkgever hier niet aan meewerken? Neem dan zo snel mogelijk contact op met bijvoorbeeld uw vakbond, rechtsbijstandverzekering of advocaat om te bespreken wat mogelijk is.
Waarom zou je zelf ontslag nemen? De meeste mensen nemen zelf ontslag omdat ze een nieuwe baan hebben gevonden. Het kan ook gebeuren dat je je werk niet meer leuk vindt, je niet met bepaalde collega's overweg kunt, je lichamelijke klachten ondervindt of in een arbeidsconflict met je werkgever verzeild bent geraakt.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
De opzeggingstermijn bedraagt maximaal 13 weken. Deze regeling is van toepassing op zowel arbeiders als bedienden en dit ongeacht de datum waarop de arbeidsovereenkomst is aangevangen.
Buitenlandse werknemers die in Nederland wonen, hebben recht op een uitkering als zij werkloos worden. Buitenlandse werknemers die niet in Nederland wonen, hebben geen recht op een uitkering. Ze kunnen deze in veel gevallen aanvragen in het land waar ze wonen.
En heeft u geen recht op een andere uitkering of voorziening? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor algemene of bijzondere bijstand. De bijstand vult uw inkomen aan tot de bijstandsnorm die voor u geldt.
Om recht te hebben op een bijstandsuitkering, mag u niet te veel 'vermogen' hebben. Vermogen is bijvoorbeeld spaargeld, een erfenis of waardevolle spullen zoals een auto. De spullen van alle gezinsleden tellen mee. Uw vermogen mag maximaal € 15.150 zijn als u getrouwd bent, samenwoont of alleenstaand ouder bent.
Na ontslag kunt u recht hebben op een WW-uitkering. UWV beoordeelt dit. Heeft u geen recht op een WW-uitkering? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een bijstandsuitkering.
U hebt uw werk verlaten? In geval van werkverlating zonder wettige reden, kunt u een verwittiging krijgen of kunt u van het recht op uitkeringen uitgesloten worden gedurende ten minste 4 weken en ten hoogste 52 weken.
Volledig werklozen ontvangen tijdens de eerste drie maanden werkloosheid 65% van hun laatst verdiende loon.Tijdens de volgende negen maanden ontvangen ze 60% van hun laatst verdiende loon.
Je werkloosheidsuitkering bedraagt 60% van je laatste (begrensde) brutoloon.