Konijnen vinden ballen en bellen ook leuk om mee te spelen. Met een balletje kan je op een actieve manier samen met je konijnen spelen. Het gerinkel van een belletje is natuurlijk nog interessanter! Er zijn verschillende soorten ballen en bellen te verkrijgen.
Tunnel: Het leukste speelgoed voor konijnen zijn tunnels, of ze nu gemaakt zijn van nylon, beton, aarde of iets anders konijnen zijn er gek op! Ze bestaan dan ook in allerlei vormen en maten. Speelbal: Konijnen vinden het heel erg leuk om met een bal te spelen. Er zijn verschillende soorten ballen voor konijnen.
Konijnen zijn alert en nieuwsgierig. Dit zijn de beste voorwaarden voor gevarieerde activiteiten. Maar de dieren hebben in hun hok niet alleen wippen, tunnels, snuffelmatten en denkspelletjes nodig – ze hebben ook buiten konijnenspeelgoed nodig dat ze bezighoud.
Met speelgoed kunnen uw konijnen hun nieuwsgierige aard bevredigen, terwijl het hen en u ook veel interactief plezier biedt. Het is gemakkelijk om zelf speelgoed te maken ¬– door een gewone, onbedrukte en ongebleekte toiletrol of eierdoos met hooi en een paar snacks te vullen, wordt het foerageren gestimuleerd.
Konijnen trekken zich van nature graag terug in hollen, dus een schuilplaats in het hok stellen ze enorm op prijs. Dit kan je al heel eenvoudig maken met een kartonnen doos, waar ze ook lekker aan kunnen knagen, of door een deel van het hok af te dekken.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen. Een konijn dat geen vluchtmogelijkheid heeft zal zich gestresst voelen.
Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
De meeste konijnen vinden oppakken en knuffelen niet leuk. Ze kunnen dan krabben en bijten en zelfs hun eigen rug breken als ze spartelen bij het optillen. Door veel tijd aan het konijn te besteden en er rustig mee om te gaan, kan het wel tam worden en leren dat aaien prettig kan zijn.
Klimmen, springen, graven en knagen zijn allemaal bezigheden die een konijn graag doet en nodig heeft. Konijnen graven graag tunnels. Graven is voor konijnen erg natuurlijk gedrag. In het wild graven konijnen hele tunnelsystemen om zich in te kunnen verstoppen tegen roofdieren.
Wanneer konijnen ontspannen zijn, zie je dit vaak aan de houding waarin ze liggen. De meest herkenbare houdingen van een ontspannen konijn zijn: Liggen als een bolletje met de voor- en achterpootjes onder het lichaam verstopt. Liggen met de zowel de voor- als achterpoten gestrekt.
Konijnen zijn van nature prooidieren en houden van verstoppen. Maar tunnels zijn ook leuke speeltjes!Ze kunnen er doorheen rennen of erop klimmen. Konijnen zijn knaagdieren, en die houden natuurlijk van knagen.
Knuffel konijn maken
Naai de delen (tot de oren) met kleine steekjes aan elkaar. Vul nu eerst de voetjes en handjes en daarna het lijf van het konijn tot de oren. Naai daarna het stukje tussen de oren dicht. Bij de lange oren is het handig om deze eerst links en rechts een stukje dicht te naaien, en daarna te vullen.
De beste oplossing tegen eenzaamheid is om een konijn een vriendje te geven. Dit hoeft niet per se een levend vriendje te zijn. Een knuffel in een konijnenhok werkt ook prima.Veel konijnen zullen de knuffel zien als surrogaatmaatje.
Aandacht geven kan je doen door er rustig mee te spelen of het zachtjes te aaien. Let er wel op dat je je konijn niet onnodig optilt! Dat is iets wat hij absoluut niet leuk vindt. Het bezorgt hem onnodige stress.
Vaak legt een konijntje zijn kop plat neer om geaaid te worden. Zachtjes wrijven op de neus, omhoog tot onder de ogen en weer omlaag.Zachtjes tussen, op en achter de oren aaien. Eigenlijk moet een konijntje altijd zelf uit de kooi kunnen gaan.
Het konijn is één van de meest bekende zoogdieren. Konijnenkeutels, konijnenholen, myxomatose en konijn met pruimen dragen bij tot die bekendheid.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Rondhuppelen, spelen, graven en knagen is wat een konijn het liefste doet. Maar helaas komt het ook weleens voor dat een konijn stress heeft. Bijvoorbeeld als het konijn wordt vervoerd of als er een roofdier zoals een vos in de buurt is.
Je kunt zelf spellen maken, zoals een wipwap, een brug, een hoepel, een slalom of een hindernis. De meeste konijnen vinden spellen leuk die hun natuurlijke gedrag naar boven haalt. Een duel bowlen zal de ondeugendheid in je konijn aanspreken, omdat ze het leuk vinden om dingen om te gooien.
Konijnen kunnen schattige slaapposities aannemen.Konijnen die in een koud klimaat leven rollen zich vaak op tot een pluizig balletje, terwijl ze hun pootjes dicht bij hun buik houden. Op deze manier is namelijk zo min mogelijk van hun lichaam blootgesteld aan de koude lucht.
Onderzoek heeft uitgewezen dat konijnen een heel slecht dieptezicht hebben maar wel de kleuren blauw en groen vaag kunnen onderscheiden. Trouwens het algemene gezicht is minder scherp dan dat van ons. Het is eerder wazig. Ze kunnen je wel zien maar geen details waarnemen zoals een litteken aan je handen of aangezicht.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen. Onprettige ervaringen en emoties zullen ze niet gauw vergeten.
Ook een slechte vacht (door stress) of waterige ogen kunnen duiden op een ongelukkig konijn. Een konijn wil lekker op zijn achterpoten kunnen staan en moet daar voldoende ruimte voor hebben. Konijnen hebben daarnaast een sterke natuurlijke knaagbehoefte.
Je kunt speeltjes of wat lekkers met je hand aanbieden, laat het konijn dit rustig onderzoeken. Sla het konijn nauwkeurig gade gedurende de tijd dat hij uit de kooi is. Wanneer het konijn aan iets gaat knagen wat niet de bedoeling is, geef hem dan direct iets anders waar hij wel op mag knagen.
Konijnen zijn gezelschapsdieren en doodongelukkig in zo'n eenzaam hok, blijkt uit onderzoek van de Dierenbescherming. Eenzame konijnen vertonen afwijkend en tegennatuurlijk gedrag.Ze gaan likken aan ijzer en lopen rondjes door hun hok. Ze zoeken als het ware naar een uitweg.