Samenvatting. Je kunt prima verdienen aan een tweede huis en met de actuele spaarrente is sparen eigenlijk niet verstandig. De inflatie is al hoger en dan moet je ook nog vermogensheffing betalen op je spaargeld. Een tweede huis deels verhuren voor een betere rente dan de spaarrente is daarom zeker een overweging waard ...
Ook wanneer je een lening wil aangaan voor een tweede woning, zal jouw eigen inbreng sinds het begin van dit jaar hoger moeten liggen. Zo mag je maar tot maximum 90 % van de waarde van de tweede woning lenen. Dat betekent dus dat je een eigen inbreng van minimum 10 % moet hebben.
Een 2e hypotheek wordt berekend door 75% tot 80% (afhankelijk van de hypotheekverstrekker) van de marktwaarde van de woning te nemen minus het totale inschrijvingsbedrag van de huidige hypotheek minus 30% van het inschrijvingsbedrag. Deze berekening is een indicatie.
Het is in bepaalde gevallen wel mogelijk een hypotheek op een 2e huis te krijgen, maar naast speciale eisen die aan de woning worden gesteld (het moet bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, op een fundering, en met pannen gedekt) moet je er rekening mee houden dat je ook zélf eigen middelen moet inbrengen.
Ja, u kunt meerdere adressen onder één relatienummer inschrijven.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen. Hoeveel belasting betaal je in box 3?
Welke banken financieren een tweede woning? Er is slechts een beperkt aantal banken dat een hypotheek voor een tweede huis wil financieren. De meeste kans op een hypotheek voor een tweede huis maak je bij de ABN AMRO, BLG Wonen, Rabobank, NIBC en ING.
Steeds meer Nederlanders kopen een tweede woning als vakantiehuis of voor de verhuur. In 2020 kocht ruim 5 procent, zo'n 1 op de 20 huishoudens een tweede woning, blijkt uit cijfers die wij opvroegen bij het Kadaster voor ons onderzoek 'Tweede woning, vs. geen woning.
Een tweede huis kopen houdt qua kosten niet op bij de aankoop en de hypotheek. Er komt ook onderhoud bij kijken en in principe dezelfde maandelijkse lasten als voor een eerste woning. Kosten als gas, water, licht, gemeentebelastingen en verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan de opstalverzekering of inboedelverzekering.
Banken vragen altijd een eigen inbreng. Je kan niet meer dan 100% van de aankoopsom lenen. Je moet dus de kosten die bovenop de aankoopprijs komen, zoals de registratierechten en notariskosten, zelf kunnen inbrengen.
Nee, in tegenstelling tot de hypotheek op de eerste woning is de rente op de hypotheek van de tweede woning niet fiscaal aftrekbaar. Ook niet wanneer je de overwaarde van het eerste huis gebruikt voor de aankoop van de tweede woning.
De regel van het gezond verstand stelt dat je niet meer dan 30 à 40% van je maandelijks inkomen mag spenderen aan het terugbetalen van je krediet (je kan natuurlijk ook gaan voor minder).
Als de overwaarde in uw eigen woning groot genoeg is kan het prima mogelijk zijn om daar een tweede huis mee aan te kopen. Dan heeft u geen last van de extra voorwaarden en hogere hypotheekrente van een verhuurhypotheek. Dat tweede huis kunt u verhuren en daar een leuke huursom voor vragen.
Wat in de praktijk vaker voorkomt dan een huis kopen zonder hypotheek, is een huis kopen met eigen geld én een hypotheek. Je kunt dan je overwaarde of je spaargeld inbrengen en daarmee een deel van de koopsom en de kosten koper betalen. Voor het resterende gedeelte sluit je een hypotheek af.
Als je je spaargeld slim wil investeren, is de aankoop van een tweede woning een goed idee. Je kan goedkoop een lening aangaan en haalt er een mooi rendement uit. Hou echter rekening met de fiscale regelgeving. Het is een goed idee om je hiervoor te laten adviseren door een expert ter zake.
Eén van jullie koopt het huis
Dan hebben jullie wellicht bedacht dat één van jullie het huis koopt. Om de vaste lasten te bekostigen, betaalt de ander huur. Helaas kan dit in de praktijk niet. De geldverstrekker moet jou namelijk toestemming geven om een deel van de woning te verhuren en dat gebeurt vaak niet.
Verhuur van een woning of appartement kan, zeker in de stedelijke gebieden, een mooie extra bron van inkomsten worden genoemd! Door de verhuur uit te besteden heeft u weinig lasten en blijft het financieel risico laag. Aansluiting op stijgende vraag huurwoningen.
Sinds de komst in 2016 van de verhuurhypotheek – ook wel vastgoedhypotheek genoemd – is het voor particulieren mogelijk om geld te lenen om een huis te kopen voor verhuur. Deze hypotheekvorm is interessant als u meer rendement uit uw spaargeld wil halen of als u bijvoorbeeld een huis wil kopen voor studerende kinderen.
Als je huis is afbetaald, kun je dan nog een nieuwe hypotheek nemen? Ook dat is een vraag die wij veel krijgen. Het antwoord is: ja. Voor je hypotheekmogelijkheden kijken hypotheekaanbieders naar de waarde van je woning en naar je inkomen.
Je kunt een tweede huis financieren met de inbreng van eigen geld, door een (extra) hypotheek te nemen op je huidige woning of een hypotheek nemen op de tweede woning. Het zit zo: Overwaarde en een extra hypotheek.
Wil je toch jouw nieuwe huis al kopen maar nog niet genoeg eigen geld voor? Dan kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Met de overwaarde van jouw oude huis kun je de overbruggingshypotheek afbetalen. Tot die tijd betaal je rente over je overbruggingshypotheek.
Twee eigen woningen in box 1 met belastingaftrek is mogelijk, maar wel tijdelijk en maximaal voor drie jaar. De verhuisregeling voor de hypotheek scheelt u mogelijk veel belasting.
De huuropbrengst is dan belastingvrij. Tenminste, als je een bescheiden bedrag aan huur vraagt, de huur mag per jaar niet meer bedragen dan € 5.506 (bedrag 2020). Ook wanneer je een tweede woning bezit en verhuurt is de huuropbrengst onbelast.
Als huurder heb je de wettelijke verplichting om ingeschreven te staan bij de gemeente van jouw woonadres. Je moet dus ingeschreven staan op het adres waar je daadwerkelijk woont. De gemeente kan controleren of je nog steeds woont op het adres waar je ingeschreven staat.