De tijgermug steekt vooral overdag. Zulke steken worden als pijnlijk ervaren. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten (zoals dengue (knokkelkoorts) en
Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet. De kans bestaat dat je door een Aziatische tijgermug bent gebeten. Die kan via het internationale transport in Nederland terecht zijn gekomen. Wanneer je een tijgermug denkt te hebben gezien, is het belangrijk dat je dit tegen de huisarts vertelt.
De Aziatische tijgermug is een exotische mug die van nature niet in Nederland voorkomt. De mug kan dengue (knokkelkoorts), zika of chikungunya overdragen. Aangezien in Nederland deze ziektes niet voorkomen, is er op dit moment geen kans dat je besmet wordt met deze virussen door een steek van de tijgermug.
U krijgt het virus van een mug. 1 tot 12 dagen na de muggensteek wordt u ziek. Klachten zijn koorts, pijn in spieren, botten en gewrichten, hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Er zijn geen medicijnen om chikungunya te genezen.
Op zichzelf zijn dat geen dodelijke virussen, maar ze kunnen wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakke gezondheid. Van nature komt de tijgermug niet voor in Nederland. Toch dook hij hier de laatste jaren sporadisch op, onder andere in Veenendaal, Sittard, Lelystad en tot twee keer toe in Weert.
Als u het vermoeden hebt dat u een tijgermug hebt gevonden kunt u het beste een melding maken naar de NVWA.
Hoe herken je een tijgermugbeet? De symptomen van een tijgermugbeet zijn gelijkaardig aan die van een gewone mug, maar in het algemeen worden ze als pijnlijker ervaren. De beet is rood en de huid rondom kan opgezet en gezwollen zijn.Bovendien ontstaat er een hevige jeuk die erger wordt als je krabt.
De beet van de tijgermug lijkt op die van een normale mug
Ook jeukt de bult niet meer of minder dan andere muggenbulten. Wel steekt de Aziatische tijgermug vooral overdag, in tegenstelling tot de meeste inheemse muggen. Als je overdag geprikt bent door een mug, zou dat dus de Aziatische tijgermug kunnen zijn.
Tijgermuggen komen als eitjes, larven of als muggen vanuit Azië naar andere delen van de wereld. De mug heeft zich sinds een aantal jaar in onder andere de Verenigde Staten en delen van Europa permanent gevestigd. Als iemand de tijgermug in Nederland signaleert wordt deze direct ter plaatse uitgeroeid.
Dit jaar zijn tot nu toe in vijf Nederlandse gemeenten tijgermuggen gevonden. Dat gebeurde in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard. Daarnaast is er in Haarlemmermeer (Schiphol) een aantal gelekoortsmuggen aangetroffen, meldt de stichting platform Stop invasieve exoten, die de muggencijfers bijhoudt.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Wel kun je allergisch zijn voor muggen en door een muggenbeet een allergische reactie krijgen. Als je allergisch bent voor muggen dan zjn je muggenbulten vaak een stuk groter dan gemiddeld, een volledig lichaamsdeel kan zelfs opgezwollen raken.
Muggen in Nederland zijn vooral in de schemering, 's avonds en 's nachts actief. Ook insmeren met een insectenwerend middel kan helpen.
De tijgermug steekt vooral overdag. Zulke steken worden als pijnlijk ervaren.
Vijf vragen over de tijgermug: "Ze steken 50 keer per kwartier"
Tal van maatregelen tegen de mug
Anderen gebruiken éénvoudigere systemen zoals kaarsen of spiralen op basis van citronella. Ook grote belangrijke campings doen grote inspanningen om deze tijgermug te vermijden maar het is toch aangeraden om jezelf te beschermen tegen deze agressieve mug.
Het lijkt ook wel of ze altijd rond je hoofd vliegen. Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Muggen drinken veel bloed
Hoewel muggen klein zijn, kunnen ze veel bloed drinken. Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken.
Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen. Drink genoeg. U kunt ook ORS gebruiken.
Dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts zijn virusziekten die worden overgedragen door muggen die overdag steken. Bijvoorbeeld de gelekoortsmug en tijgermug. Artsen en laboratoria moeten gevallen van dengue en chikungunya in Caribisch Nederland melden bij de Gezondheidsdienst.
Dengue verloopt meestal onschuldig met plotseling opkomende hoge koorts, hoofdpijn (vooral achter de ogen) en spier-, bot- en gewrichtspijnen (vandaar de naam knokkelkoorts). Na drie tot vier dagen kunnen rode vlekjes op armen en borst ontstaan.
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Hun speeksel, dat ze inspuiten om te beletten dat ons bloed stolt, kan een allergische reactie veroorzaken met dikke, rode en jeukende bulten tot gevolg. Muggen zijn vooral 's avonds en 's nachts actief omdat de lucht dan vochtiger is. Daar houden ze van.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?